Najnovije vesti

OGLASIO SE INCKO: Sve šanse koje sam dao vlastima da se ograde od zločinaca su odbačene
Foto: Printscreen/ Youtube

individualna odgovornost, ne kolektivna krivica

OGLASIO SE INCKO: Sve šanse koje sam dao vlastima da se ograde od zločinaca su odbačene

Bosna i Hercegovina

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Incko detaljno je obrazložio svoju odluku da nametne izmene Krivičnog zakona kojima će se kažnjavati svako negiranje genocida i ratnih zločina.

Incko je, kako prenosi Klix.ba, istakao da su oprost i pomirenje najvažniji i naglasio da nema loših naroda.

Dopuna Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine ima za cilj da reši nedostatak postojećeg pravnog okvira, koji ne nudi adekvatan odgovor za problem govora mržnje, a koji se manifestuje kroz negiranje zločina genocida, zločina protiv čovečnosti i ratnih zločina, pa čak i kada su za te zločine već donete pravosnažne presude od strane domaćih i međunarodnih sudova.

Visoki predstavnik smatra da “nedostatak priznanja, odgovornosti i pravne zaštite za žrtve masovnih zločina i sistematskih zlostavljanja ima pogubne posedice po društvo".

"Govor mržnje, veličanje ratnih zločinaca i revizionizam odnosno otvoreno negiranje genocida i ratnih zločina onemogućavaju društvima da se suoče sa zajedničkom prošlošću, predstavljaju ponovno ponižavanje žrtava i njihovih najmilijih, a pri tom produžavaju nepravdu i ugrožavaju međuetničke odnose. Sve ovo izaziva frustracije, društvo čini hronično bolesnim i onemogućava preko potrebno pomirenje. Naravno, sve to sprečava izgradnju mirne i uspešne budućnosti Bosne i Hercegovine", rekao je on.

"Građani Bosne i Hercegovine dugo su čekali da njihovi izabrani predstavnici sami zakonski urede ovo veoma ozbiljno pitanje. Međutim, svako nastojanje da se to učini bilo je blokirano! Tokom tog razdoblja situacija se pogoršavala, a sada već izmiče kontroli! Pojedini politički lideri otvoreno veličaju pravosnažno osuđene ratne zločince, uz iznošenje raznih teorija zavere, negiraju da se genocid u Srebrenici uopšte i dogodio, a pojedini građani slede njihove signale i narativ", rekao je Incko.

Dugo sam se nadao da će ljudskost i zdrav razum prevladati, ali, nažalost, svedočimo eskalaciji veličanja ratnih zločinaca i osporavanju pravosnažnih presuda Krivičnog suda kojeg su osnovale Ujedinjene nacije. Osim što takvo ponašanje predstavlja izrugivanje vladavine prava, duboko sam uveren da je to sejanje semena za potencijalne nove sukobe. Stoga smatram da je sada nužno urediti materiju zakonskim rešenjima, naveo je on.

Visoki predstavnik je naglasio da njegove intervencije nemaju veze sa kolektivnom krivicom nego individualnom odgovornošću, pojašnjavajući da unapred želi da odbaci eventualne manipulacije kako su ove zakonske izmene usmerene protiv jednog, drugog ili trećeg naroda.

Bošnjaci, Hrvati i Srbi su dobri narodi, rekao je on.

"Nema loših naroda. Ovo su zakonske izmene za relaksiranje i rasterećenje svih naroda i građana BiH. Osobe osuđene za stravične zločine ne bi trebalo veličati, one ne bi trebale imati javni prostor u slavu njihovih imena, niti murale oslikane u njihovu čast, bez obzira za koga ili protiv koga su se borili. Prepoznavanje krivice pojedinaca omogućava ljudima da se oslobode tereta prošlosti i krenu u lepšu budućnost. Mladim ljudima, rođenim posle rata, svakodnevno se krade bolja budućnost na uštrb krvave prošlosti. Svi postaju žrtve verbalnog rata oko interpretacije poslednjeg rata, i to mora prestati! Važno je razumeti da bez istine nema pravde, a bez pravde nužno potrebnog pomirenja", poručio je Incko.

On je objasnio i zašto je na kraju mandata iskoristio bonska ovlašćenja da adaptira zakon BiH.

Savest mi nalaže da nemam pravo da okončam svoj mandat dok se veličaju pravomoćno osuđeni ratni zločinci. Takvo stanje nemam pravo ostaviti ni napaćenim građanima ove lepe zemlje kao ni svom nasledniku. Nemam pravo ignorisati presude Haškog tribunala, koji je formirao Savet bezbednosti UN, a zadužen sam za civilnu implementaciju mira, rekao je on.

"Od donošenja pravomoćne presude arhitektu zla, Radovanu Karadžiću, intenzivno radim na projektu suočavanja sa ratnom prošlošću da bi se, kroz proces suočavanja sa istinom, stiglo do traženja i davanja oprosta. Do ozdravljenja društva! Po mom projektu, Srebrenica, koja je već planetarno prepoznata po genocidu, trebala bi biti planetarno prepoznata i po oprostu. Inspiraciju za tu ideju sam pronašao u majci Hatidži Mehmedović, koja je u srebreničkom genocidu izgubila sve bliske članove svoje porodice, oba sina, supruga, još 34 člana obitelji, a bila je spremna pružiti i pružala je ruku oprosta", rekao je Incko.

"Nažalost, kada sam od Narodne skupštine Republike Srpske, početkom ove godine, tražio da ponište odlikovanja koja su dodelili pravomoćno osuđenim ratnim zločincima, narodni poslanici su većinom glasova to odbili učiniti, istovremeno potvrđujući ispravnost odluke koja je ranije doneta. Gotovo sve šanse koje sam dao domaćim vlastima da se ograde od ratnih zločinaca odbačene su. Stoga, kao moralnu obavezu, prema građanima koji su pretrpeli strahote rata, kao i dug prema mladim ljudima u ovoj zemlji rođenim nakon rata, odlučio sam da iskoristim bonska ovlašćenja i intervenišem u kazneno zakonodavstvo, što je garancija da ubuduće neće biti moguće nekažnjeno veličati ratne zločince i prekrajati istorijske činjenice. I ova zemlja ima pravo na univerzalne civilizacijske vrednosti", zaključio je odlazeći visoki predstavnik Valentin Incko.

Kurir.rs/Klix.ba

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track