OVIM MERAMA SRPSKA ODGOVARA NA INCKOV ZAKON: Do 15 godina zatvora za nazivanje RS genocidnom tvorevinom
Foto: Vikipedija

DIREKTNO

OVIM MERAMA SRPSKA ODGOVARA NA INCKOV ZAKON: Do 15 godina zatvora za nazivanje RS genocidnom tvorevinom

Bosna i Hercegovina -

Onaj ko Republiku Srpsku nazove agresorskom ili genocidnom tvorevinom, ili njene narode agresorskim ili genocidnim, biće kažnjen sa šest meseci do pet godina zatvora, piše u izmenama Krivičnog zakona RS, koje bi trebalo da budu usvojene na posebnoj sednici entitetskog parlamenta, zakazanoj za petak, 31. jul.

Ako to učini službeno ili odgovorno lice ili lice u institucijama vlasti ili organu koji se finansira iz javnog budžeta, predvidjena je kazna zatvora od dve do deset godina.

Izmenama Krivičnog zakona RS zaprećena je kazna od tri godine zatvora za sve one koji "javno izlože poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu".

Za one koji RS nazovu genocidnom tvorevinom i omalovažavaju njene simbol "u nameri promjene ustavnog uredjenja Republike Srpske, njene teritorijalne celovitosti ili nezavisnosti", zaprećena je kazna zatvora od tri do 15 godina.

Narodna skupština bi trebalo da usvoji i Zakon o neprimenjivanju odluke visokog predstavnika da nametne zabranu negiranja genocida i veličanja ratnih zločina.

Sednica će biti zatvorena za javnost.

Kurir.rs/Beta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track