SPOMENKO JE SA 15 GODINA DAO ŽIVOT ZA OTADŽBINU: Mladog srpskog heroja su muslimani MUČKI ubili na današnji dan dok je branio selo
Foto: Printscreen YouTube

SPOMENKO JE SA 15 GODINA DAO ŽIVOT ZA OTADŽBINU: Mladog srpskog heroja su muslimani MUČKI ubili na današnji dan dok je branio selo

Bosna i Hercegovina -

U porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Doboju danas je služen pomen najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske Spomenku Gostiću koji je poginuo na današnji dan pre 31 godinu na ozrensko-maglajskom ratištu.

Protojerej-stavrofor Rastko Maksimović rekao je novinarima da je na ovaj način odata zahvalnost Gostiću i svim junacima poginulim u Odbrambeno-otadžbinskom ratu jer su dali ono najvrednije što su imali za Republiku Srpsku.

"Trebamo da se sećamo svih žrtava. Neka Spomenko bude simbol sve te dece i svih drugih koji su poginuli ne samo u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu", rekao je Maksimović novinarima.

Nakon parastosa, venac je kod spomen-biste Spomenku Gostiću u porti ovog hrama položio potpredsednik dobojskih Mladih socijaldemokrata Aleksa Mirčetić, koji je istakao da mladi Republike Srpske ne smeju da zaborave na žrtvu Gostića i da trebaju da se ugledaju na tadašnje generacije koje su stale na branik otadžbine kada je bilo najteže.

Član dobojskih Mladih socijaldemokrata Nikolina Tošić kaže da je Spomenko simbol za slobodu srpskog naroda.

"Ako bismo želeli da govorimo o vrednostima poput istinske hrabrosti i poštenja, čojstva i junaštva, kao i nesebičnosti, govorimo upravo o Spomenku Gostiću, najmlađem odlikovanom borcu Vojske Republike Srpske i učesniku Odbrambeno-otadžbinskog rata", rekla je Tošićeva.

Spomenko Gostić rođen je 15. avgusta 1978. godine u Doboju, a kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na lokalnom groblju, gde počivaju njegova majka i baka, koje se, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas nalazi u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gde je prvo bio kurir, da bi kasnije razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko meseci pre pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji, kada je i lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gde je i okončao svoj mladi život.

Mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen-bistu u Doboju koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Spomen-hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Članovi Udruženja dece poginulih boraca "Nasljeđe" Republike Srpske iz Bijeljine obnovili su 2017. godine spomenik na lokalnom groblju Gornji Ulišnjak, a dobojski umetnik Deni Božić oslikao je mural sa Gostićevim likom u Ulici vojvode Stepe u Doboju.

Spomenko Gostić
foto: Printscreen YouTube

Spomen-kip Spomenka Gostića postavljen je 24. avgusta 2021. godine u porti Manastira Svetog Nikole u Petrovu.

O Spomenku je snimljen četrdesetpetominutni dokumentarni film "Spomenko na večnoj straži" i napisana knjiga "Spomenko i Ozren", čiji je autor Mile Savić.

Spomenka Gostića je posthumno Medaljom za hrabrost "Miloš Obilić" ove godine odlikovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(Kurir.rs/Atvbl/Preneo: A.N.)

Bonus video:

03:57

Dečak ubica nije bio vaspitan, roditelji su glavni krivci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja