JEZIVE PRETNJE ID BOSNI: Trovaćemo vas, klati i dizati u vazduh, i u BiH, i u Sandžaku!
Foto: Profimedia

ZASTRAŠUJUĆE PORUKE

JEZIVE PRETNJE ID BOSNI: Trovaćemo vas, klati i dizati u vazduh, i u BiH, i u Sandžaku!

Bosna i Hercegovina -
SARAJEVO - Muslimani i verske vlasti u BiH vode akciju zatvaranja ilegalnih molitvenih zajednica u kojima se regrutuju džihadisti za rat u Siriji, ali ekstremisti su im uzvratili pretnjama

"Trovaćemo vas, dizaćemo vas u vazduh i ovde i na Sandžaku. Molim Alaha, da Huseina ef. Kavazovića i njegove sledbenike zakoljem nasred Baščaršije", deo je užasavajuće pretnje koju je na Jutjubu, nedavno objavio Amir Selimović, pripadnik Islamske države poreklom iz BiH.

Selimović je do pre godinu dana živeo nedaleko od Tuzle. U Siriju je otišao sa suprugom i detetom.

“Ja sam dete iz pakla doveo u blagostanjr, gde vlada šerijat. Crknite od muke, mi znamo da će šerijat vladati celim svetom" , poručio je Seimović za medije u BiH.

Amir Selimović je jedan od desetak građana BiH koji su u poslednjih nekoliko godina postali radikalni islamisti. Kao i Selimović, većina njih je napustila BiH i pristupila Islamskoj državi.

U proteklih pet godina, koliko traje rat u Siriji, neki od ovih građana BiH povremeno su objavljivali preteće poruke predstavnicima Islamske zajednice u BiH, vlastima i medijima. Većina pripadnika ID preteće poruke šalje skrivena iza nadimaka odnosno ratnih imena.

Krajem prošle godine Islamska zajednica u BiH pokrenula je sveobuhvatnu akciju ukidanja ovih ilegalnih religijskih zajednica koje predstavljaju i bazu za regrutovanje radikalnih islamista i njihovo upućivanje na ratišta u Siriji i Iraku.

Njihov tačan broj nije poznat ali radi se o nekoliko desetina. Uglavnom su smešteni u ruralnim sredinama ili rivatnim objektima.

Jedna zajednica delovala je i u sarajevskom prigradskom naselju Zaklopača, u neposrednoj blizini aerodroma. Nju su vodili Sead Redžematović,koji je proteran iz BiH, Almer Salihović, koji je među prvim dobrovoljcima krenuo put Sirije i Mevlid Jašarević koji je u Sarajevu pucao na zgradu Ambasade SAD i ranio policajca koji je radio kao obezbeđenje.

Mnogim pojedincima vehabizam je bio pokriće za kriminal. Pretnje pripadnika ID su postale intenzivnije kada je Parlament BiH usvojio zakon kojim je pridruživanje bilo kojoj paravojnoj ili parapolicijskoj jedinici kažnjivo delo odnosno kada je Islamska zajednica u BiH pokrenula kampanju zatvaranja paradžemata.

Islamska zajednica saopštila je da se značajan deo tih nelegalno organizovanih zajednica integrisao u Islamsku zajednicu BiH, ali deo to i dalje odbija.

(jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track