AMERIČKI OKLOP ZA CRNOGORSKU VOJSKU: Ova vozila su prvo kupili Slovenci, a evo za šta će ih Đetići koristiti (VIDEO)
Foto: Screenshot

POTVRĐENO

AMERIČKI OKLOP ZA CRNOGORSKU VOJSKU: Ova vozila su prvo kupili Slovenci, a evo za šta će ih Đetići koristiti (VIDEO)

Crna Gora -

Ministarstvo odbrane Crne Gore odlučilo je da nabavi laka oklopna vozila JLTV američke firme Oškoš (Oshkosh) koja se smatraju naslednikom čuvenog Hamvija.

Iako još nije zvanična, odluku Podgorice otkriva izjava crnogorskog ministra odbrane Predraga Boškovića da su se njegova zemlja i Slovenija opredelile za nabavku helikoptera i oklopnih vozila od istih kompanija.

On je to rekao nakon susreta sa slovenačkim kolegom Karlom Erjavecom 26. septembra u Podgorici. Obe vojske koriste višenamenske helikoptere Bel 412. Slovenci su svoje primerke nabavili devedesetih godina, a Vojska Crna Gora (VCG) je uvela u upotrebu tri Bela prošle godine.

Kako su Slovenci prvi strani naručilac vozila JLTV, proizvoda Oškoša, prema Boškovićevim rečima, Crna Gora biće naredni korisnik. Ova vozila se u SAD smatraju naslednikom čuvenog Hamvija i od ove godine ih koristi američka vojska, prenosi Balkanska bezbednosna mreža.

Crna Gora je ove godine planirala da izabere lako oklopno patrolno vozilo (LOPV) pogodno za upotrebu u međunarodnim operacijama za prevoz do pet potpuno opremljenih vojnika, sa visokom prohodnošću i naoružanjem za vatrenu podršku.

Novo vozilo treba da do 2024. godine omogući manevar, vatrenu moć, zaštitu i bude opremljeno borbenim sistemima, informaciono-komunikacionim i uređajima za navigaciju.

Taktičko-tehničkim zahtevima definisano je vozilo ima balističku zaštitu po NATO standardu STANAG 4569 nivo 2 i protivminsku zaštitu nivo 2s i 2b. Predviđeno je da se po potrebi balistička zaštita podigne na nivo 3 sa modularnom ugradnjom dodatnih ploča.

U planu razvoja crnogorske odbrane za period od 2019. do 2028. navedeno je da je opremanje dve deklarisane pešadijske čete sa lakim oklopnim patrolnim vozilima prioritet najvišeg nivoa. Cilj je da se dostigne potrebni nivo interoperabilnosti za učešće u NATO operacijama.

U budžetu Crne Gore za 2019. godinu odobreno je da se uzme kredit za nabavku LOPV u visini do 30 miliona evra. Nije navedena tačna količina vozila jer zasigurno će zavisiti od cene osnovnog vozila i naoružanja, ali ranije zvanični izvori ministarstva navodili su da je potrebno 67 komada za deklarisane jedinice VCG. U planu nabavki ministarstva odbrane za 2019. naveden je iznos od 600 hiljada evra za LOPV iz prihoda resorsa od prodaje viška tehnike i municije.

Pokrenuta je procedura izbora vozila i kontaktirani su vodeći svetski proizvođači: italijanski Iveco, španska Urovesa, turski Nurol Makina i BMC, izraelski Elbit, američki Lokid Martin i Oškoš.

Izveštaji o aktivnostima crnogorskog ministarstva odbrane ove godine ukazivali su da je izbor pao na Oškoš. U martu je direktorica Direktorata za materijalne resurse Alma Ljuljnaj-Jovićev posetila Oškoš i razgovarala sa predstavnicima firme i zvaničnicima Pentagona zaduženim za vladine odnose sa inostranim partnerima. Zatim, razgovarala je u junu na aerosalonu Le Burže sa podsekretarkom Pentagona za nabavke i podršku Elen Lord na temu više programa modernizacije, ali na prvom mestu LOPV.

Boškovićevo pozivanje na izbor Slovenije direktno ukazuje na JLTV jer je 2018. ugovorena nabavka 38 komada za Vojsku Slovenije. Rok izrade i prijema je 2021-2023. godine.

Firma Oškoš je sada u punom zamahu osvajanja svetskog tržišta sa JLTV. Osnova je vrlo solidna jer su američke oružane snage izabrale to vozilo za delimičnu zamenu poznatog terenca Hamvi (HMMWV). Oznaka JLTV je nastala kao skračenica programa Zajedničko (intervidovsko) lako taktičko vozilo (Joint Light Tactical Vehicle).

U skladu sa savremenim zahtevima JLTV ima puno bolju zaštitu od prethodnika, ali i veće gabarite. Vozilo borbene mase od preko 10 tona pokreće motor od 296 kW. U skladu sa zahtevima VCG je da vozilo ima zaštitu u osnovnoj konfiguraciji tzv. A-kitu, a dodatne ploče za B-kit postavljaju vojnici na terenu ako se proceni da je potrebno.

Predviđeno je da će se JLTV proizvoditi u desetinama varijanti sa različitim naoružanjem, senzorima i uređenjem.

Osnovna varijanta sa četiri sedišta na gornjem delu tela ima daljinski upravljani borbeni sistem M153 CROWS sa kamerom sa zumom sa povećanjem 27 puta za dnevna dejstva i termalnom kamerom za gađanje noću.

Najčešće se u tom sistemu koristi mitraljez kalibra 12,7 mm M2, ali može se prema potrebi postaviti manji mitraljez M249 5,56 mm ili M240 7,62 mm ili automatski bacač granata MK19 40 mm. Nove varijante mogu da koriste i vrlo efikasan protivoklopni raketni sistem Dževlin (Javelin).

Proizvodnja će biti masovna i samo za kopnenu vojsku SAD planira se 49.099 komada i za Marince 5.500 komada. Prvi strani korisnik koji je potpisao ugovor je Slovenija.

Kurir.rs/Balkansec.net

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track