OVAJ ČOVEK IDE MILU NA CRTU Zdravko Krivokapić za Kurir: Vreme je da politika služi narodu!
Foto: Printscreen

koalicija svi zajedno

OVAJ ČOVEK IDE MILU NA CRTU Zdravko Krivokapić za Kurir: Vreme je da politika služi narodu!

Crna Gora -

Profesor Mašinskog fakulteta u Podgorici dr Zdravko Krivokapić predvodiće koaliciju “Svi zajedno” koju je oformila crnogorska opoticija, a u koju ulaze Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Narodni pokret, Prava Crna Gora i nestranačke ličnosti.

On se nedavno u javnosti pojavio kao jedan od osnivača NVO “Ne damo Crnu Goru” koja se smatra bliskom Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, a koja je u kratkom roku organizovala niz javnih tribina, a na kojima su učestvovali episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, rektor Bogoslovije na Cetinju Gojko Perović…

Kako je došlo do Vaše angažovanosti za nosioca zajedničke liste opozicije?

U CG, verovatno, ništa nije slučajno. Smatram da je to u direktnoj vezi sa formiranjem Narodnog pokreta. Tada je gospodin Davidović, veliki dobrotvor i dokazani biznismen, odlučio da razgovara sa već prepoznati intelektualcima, koji su svoj glas podigli da bi Zakon o slobodi veroispovesti bio povučen. Kako je to konkretno vezano za samo moje ime, nije mi poznato.

Zašto je toliko neophodna promena vlasti u CG?

Promenu vlast ne želi. Tu promenu žele građani. Trideset godina iste vladavine sa mitom Zavadi, pa vladaj, su dojadilo većini građana. Na svakom koraku i susretu je jasno da su promene zahtev naroda. Osnov su brojne činjenice, afere, korupcija itd. To sve ukazuje da dosadašnje upravljanje je bilo dobro samo za mali broj ljudi, a ne nikako za većinu. Najbolji iskaz ove vlasti se može svesti na čuvenu: Za prijatelje sve, za neprijatelje zakon.

Kakvo je Vaše viđenje postizborne situacije u CG, ako opozicija pobijedi na izborima?

Ja ne postavljamo taj uslov ako, sve ukazuje, bez obzira na očajnički izdisaj vlasti, da će opozicija pobijediti. Startna pozicija nam nije ista, ali će pobjeda na račun toga biti Slađa. Prirodno je da istinska pozicija Naša koalicija, Demokrate i URA formiraju vladu za budućnost i spas CG.

Da li je moguće smirenje političkih strasti i nesuglasica u CG, koji su došli do kulminacije?

Naravno. Sve je to rezultat djelovanja vlasti, koja podstiče različitosti, pravi diskriminaciju, djeluje selektivno, preko mjere koristi represiju, sudi i proganjanje neistomišljenika. Smjenom te i takve vlasti tenzije će splasnuti, pomirenje biti djelotorno, a razlike će da spajaju, a ne, kao sada, da razdvajaju.

Koliko su Litije u CG doprinele očuvanju mira i stabilnosti?

Litije su Istina. Istina je oslobodila narod. Oslobođen narod je dostojanstvenom krstom hodom u veličanstvenoj tišini slao jadnu poruku Ne damo svetinje, Dosta nam je laži i podvala.

To je glas, koji ova vlast ne poštuje. Ko ne poštuje glas svoga naroda mora da ode sa vlasti.

Koliko je takozvani "zakon o veroispovesti" doprineo podizanju međunacionalnih tenzija i da li je taj zakon u skladu sa civilizacijskim normama međunarodnog prava?

Ja sam inženjer, ali čitajući Zakon, analizirajući izjave eksperata, gledajući divan Jutjub zaključio da se rado o nezakonitom zakonu. Cilj je bio da pred praznike se po svaku cenu donese zakon, a onda slede praznici, uvereni da će kao mnoge druge situacije biti: Svako čudo tri dana. Ali, narod ne da svoje svetinje.

Kakvo je Vaše mišljenje o pomenutom zakonu: da li će se zaista primenjivati, ako ostane postojeća politička garnitura na vlasti i da li ovaj predloženi zakon ravnopravno uređuje sve verske zajednice u CG, ili je samo primjenjiv za SPC?

Ja sam siguran da je to nemoguće događaj. Znači, vladajuće stranke neće biti u prilici da o tome odlučuju. Za budućnost CG.

Koju poruku želite da uputite biračima na izborima?

Naša poruka je jasna. Glas naroda se mora uvažiti. Dolazi vreme da politika treba da služi narodu, a ne kao do sada narod biva važan samo u predizbornoj kampanji.

Mi nazivom svedočimo da želimo da gledamo dalje, da bi naša deca mogla da ostaju i grade sigurnu budućnost upravo ovde. Delovanje mora biti ličnim primerom.

Kurir.rs Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track