TUKAO ŽENU 8 SATI, UMRLA U BOLNICI Osudili ga za nasilje u porodici: Presuda koja je uzburkala javnost u Crnoj Gori
Foto: Shutterstock, Grafika

TUKAO ŽENU 8 SATI, UMRLA U BOLNICI Osudili ga za nasilje u porodici: Presuda koja je uzburkala javnost u Crnoj Gori

Crna Gora -

Podgorički sud je na 12 godina zatvora prvostepeno osudio muškarca koji je optužen za svirepo ubistvo 27- godišnje supruge u januaru 2022. godine. On je osam sati u kontinuitetu pesnicama i improvizovanom palicom tukao trudnu suprugu, u prisustvu njihovo troje dece. Umesto za teško ubistvo, osuđen je za nasilje u porodici. Ženske organizacije traže da crnogorska Vlada ojača institucije koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja u cilju efikasne zaštite žrtava.

Viši sud u Podgorici je osudio muškarca za delo nasilje u porodici, na kaznu zatvora od 12 godina, što je ujedno i maksimalna kazna za to delo, prenose Vijesti.

Prvostepenom presudom je navedeno da nije mogao da bude optužen za krivično delo teško ubistvo, jer nije moglo biti utvrđeno da je postojao umišljaj.

Više državno tužilaštvo u završnoj reči, međutim, zatražilo je od suda maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina za delo svirepo ubistvo.

"Sud nije mogao da prihvati pravnu kvalifikaciju krivičnog dela teško ubistvo jer u konkretom slučaju, po mišljenju suda, nije postojao umišljaj za ovo krivično delo, pa ni eventualni umišljaj, kako je stavljeno na teret izmenjenom optužnicom", navodi se u presudi.

Iz Višeg suda su objasnili da je presuda prvostepena i da postoji pravni lek, kao i da će dugostepeni sud ceniti ispravnost pravne kvalifikacije.

Okrivljeni D. N. počinio je svirepo ubistvo trudne nevenčane supruge Z. N, navodi se u optužnici.

Ističe se da je žena od posledica lakih i teških telesnih povreda, koje joj je D. N. naneo 15. i 16. januara 2022. godine, preminula 21. januara u Kliničkom centru Crne Gore.

D. N. je, prema navodima iz optužnice, tokom 15. i 16. januara prošle godine osam sati tukao svoju, nakon svađe dok se troje njihove maloletne dece nalazilo u porodičnoj kući.

"Nakon osam sati batinjanja, Z. N. ležala u krevetu i nije se odazvala na nekoliko poziva D. N. da im skuva kafu. Nešto kasnije je, ipak, došla do kuhinje i ponudila da skuva kafu, što je razbesnilo D. N", kaže se u optužnici.

Nakon što se nije sklonila, kako joj je rekao, D. N. je suprugu udario pesnicom u deo lica ispod desnog oka. Žena je od ovog udarca izgubila svest usled izliva krvi u mozak i pala na tlo.

"Došlo je do posledičnog naglog prekomernog savijanja glave unazad i kidanja mostnih vena, a potom nakupljanja krvi u prostor između tvrde i meke moždane ovojnice i pritiska izlivenom krvlju na mozak", navodi se u optužnici.

Dodaje se da je primila više desetina udaraca pesnicama i improvizovanom bejzbol palicom, a lekari su joj u bolnici konstatovali pet teških telesnih povreda i 11 lakših, među kojima su i prelomi kostiju na rukama i na nozi.

Učesnici protesta isred Vlade Crne Gore izrazili su nezadovoljstvo protestom, zbog visine izrečene kazne, zahtevajući da Vlada ojača nadležnost ranije uspostavljenog operativnog tima za nasilje u porodici.

Na protestu, koji je organizavao Centar za ženska prava, učesnici su tražili i da se obezbedi kontinuirana supervizija slučajeva i delotvoran sistem odgovornosti unutar svih institucija koje su uključene u sistem borbe protiv nasilja.

Zahtevali su i da se obezbedi da se dovrši rad na izmenama i dopunama Zakona o zaštiti od nasilja u porodici i krivičnog zakonodavstva, kao i da se dodatno unapredi merama.

"Nećemo zvanična saopštenja, sućut, ućutkivanje, ni ovu vrstu tišine, niti podizanje svesti, niti reči pravda, budućnost, rodoljublje a pogotovo ne ravnospravnost, rodna, glasna, ili suštinska uvijena u protokolarne fraze, nećemo nijedno rebro, ključnu kost, vilicu, oko, ili ženu manje", saopšteno je u proglasu učesnika protesta.

Kurir.rs/RTS/ M.M.C.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track