MILOVA VLADA BI DA PRAVI GROBLJE NACISTIMA: Opozicija tvrdi da izjednačavaju fašiste i protivnike
Foto: Profimedia

Skandalozno

MILOVA VLADA BI DA PRAVI GROBLJE NACISTIMA: Opozicija tvrdi da izjednačavaju fašiste i protivnike

Crna Gora -
Demokratska narodna partija oštro je kritikovala odluku Vlade Crne Gore da se u Golubovcima izgradi groblje za poginule nemačke vojnike ocenivši da je to pokušaj izjednačavanja fašizma i anti-fašizma.

Demokrate poručuju da se takav potez može tumačiti jedino u svetlu globalnih tendencija pojedinih zemalja koje, kako navode, pokušavaju da zamagle rezultate i značaj pobede progresivnih snaga čovečanstva u Drugom svetskom ratu.

"I dok su groblja naših heroja i junaka koji su poginli za slobodu prepuštena zaboravu, a mnogi od njih uprkos tome što je prošlo više od sedam decenija od završetka Drugog svetskog rata iako su položili živote u borbi za slobodu, nisu dobili čak ni spomen obeležja, Vlada Crne Gore ulazi u projekat izgrađnje nacističkog groblja. Postavlja se pitanje pod kojom zastavom će biti otkriveni spomenici poginulim nemačkim vojnicima i da li to podrazumeva i fašističku zastavu pod kojom su ginuli u pokušaju da osvoje tuđe teritorije", navodi se u saopštenju DNP-a, prenela je RTCG.

Portaprol DNP-a je istovremeno pozvavo vladu da se, kako je poručio, upozna sa stanjem u kojem se nalaze spomen obeležje žrtvama Veličkog pokolja, pokolja u Pivi... "I svim drugim stratištima širom Crne Gore gde su razularene fašističke horde u saradnji sa domaćim izdajnicima činili stravične zločine. I dok jedan zapušteni i od Vlade Crne Gore zaboravljeni mramor, sa gotovo izbrisanim slovima simbolizuje jedan od najvećih fašističkih zločina u Drugom svetskom ratu na teritoriji Crne Gore u kojem su za dva sata pripadnici ozologlašene fašističke SS Princ Eugen i Skenderbeg divizije zaklali ili žive u vatru bacili oko 500 dece, žena i staraca, a da spisak nedužnih žrtava još uvek nije popisan naša vlada vodi brigu o okupatorskim žrtvama", dodaje se u saopštenju Zogovića.

"Vlada treba da se mane, kako ističu u DNP-u, globalno-političkih projekata koji imaju za cilj poništavanje tekovina Drugog svjetskog rata i da se ozbiljno posveti očuvanju antifašističke tradicije Crne Gore "kroz promenu odnosa prema senima heroja i junaka koji su pali za slobodu u odbrani svijeta od najvećeg zla u njegovoj istoriji." Groblje za poginule nemačke vojnike tokom ranijih ratova, čiji se posmrtni ostaci nalaze u Crnoj Gori, biće izgrađeno u Golubovcima po glavnom projektu koji je izradila podgorička firma ,,Arhi grad“, navedeno je u dokumentu koji je vlada usvojila na poslednjoj sednici.

Ministarstvo rada i socijalnog staranjau saradnji sa resorom odbrane, pratiće realizaciju ovog projekta. Planirano je da se izgradi groblje u severnom delu vojnog aerodroma Golubovci površine 2.600 metara kvadratnih, a novac će obezbediti Vlada Nemačke, odnosno Narodni savez za brigu o nemačkim ratnim grobovima. Crnogorska i nemačka vlada još 2011. potpisale su sporazum o grobovima stradalih u ratovima, kojim je regulisano da će ,,Vlada Crne Gore i Vlada SR Nemačke uzajamno, za prošlost i budućnost, besplatno i na neograničeno vreme obezbediti da se zemljišne površine, koje služe kao ratna groblja, koriste kao trajna počivališta njihovih stradalih u ratovima".

Ranije je bilo odlučeno da se groblje za poginule nemačke vojnike izgradi u okvirnu Kasarne ,,Milovan Šaranović“ u Danilovgradu, ali je vlada izmijenila odluku o toj lokaciji zato što su se porodica Šaranović i predstavnici SUBNOR-a usprotivili, a sporna je bila i predviđena planska dokumentacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track