OLUJNA BURA NAPRAVILA HAOS U DALMACIJI, NAJGORE U SPLITU: Vetar od 150 km na sat čupao stabla, talasi bili 5 metara!(VIDEO)
Foto: Facebook/Printscreen

jesenje vreme

OLUJNA BURA NAPRAVILA HAOS U DALMACIJI, NAJGORE U SPLITU: Vetar od 150 km na sat čupao stabla, talasi bili 5 metara!(VIDEO)

Hrvatska -

Najavljeni hladni front stigao je i nad Jadran i Dalmaciju. Dok u Podvelebitskom kanalu udari bure dosežu i do 150 kilometara na sat, jaka bura duva i na splitskom području.

Izmereni su orkanski udari vetra do 122 kilometra na sat, a talasi su dostizali visinu od 5 metara.

Bura lomi grane i čupa iz korena čitava stabla, a vetar je odneo krov i jedne autobuske stanice.

Zanimljivo, u Splitu je posle 13 sati zabeležena temperatura od tek 12 stepeni, što znači da je za vrlo kratko vreme pala za čak 14 stepeni.

Vatrogasci su nešto intervenisali i u Šibeniku kako bi uklonili stablo koje se srušilo na automobil i motor, a srećom niko nije povređen.

U Županijskom centru 112 kazali su da imaju dojave sa svih strana.

"Padaju stabla na sve strane. Imali smo dojave s Bioca, Mandaline i Baldekina, a to su intervencije samo u užem delu grada", kažu.

Zbog jakog vetra, ali i grmljavinskih oblaka koji se stvaraju, nastali su problemi u vazdušnom saobraćaju. Nekoliko aviona koji koji su nameravali da slete u Split neko vreme kruže nad otvorenim morem.

Na internet stranici splitskog aerodroma označeno je kako nekoliko letova kasni u dolasku. Problema ima i u pomorskom saobraćaju. Trajekt iz Supetra s polaskom u 12:30 krenuo je s Brača s pola sata zakašnjenja.

"Jaka bura je stvorila teškoće za sletanje aviona, pa su avioni iz Zagreba, Pariza, Londona, Frankfurta, Štutgarta, Berlina i Praga odlučili da budu u holdingu, što znači da su na većim visinama nadletali šire područje čekajući da se vreme poboljša kako bi mogli da slete na splitski aerodrom", rekao je pomoćnik direktora aerodroma Pero Bilas.

Podsetimo, hladnije vreme je stiglo i u BiH gde je na Prokoškom jezeru čak pao i sneg.

Kurir.rs/Index.hr/24sata.hr Foto: Facebook/Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track