TODORIĆ HOĆE U POLITIKU, HRVATI SE VALJAJU OD SMEHA: Smislili Gazdi politički slogan MULJATORI, ŽELIM VAS, a za vladu mu preporučuju stručne kadrove prekaljene u Remetincu!
Foto: Profimedia

GAZDA ŽELI NA IZBORE

TODORIĆ HOĆE U POLITIKU, HRVATI SE VALJAJU OD SMEHA: Smislili Gazdi politički slogan MULJATORI, ŽELIM VAS, a za vladu mu preporučuju stručne kadrove prekaljene u Remetincu!

Hrvatska -

Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, kom se u Hrvatskoj sudi zbog privrednog kriminala, izjavio je juče da želi u politiku, a portal 24sata.hr smesta mu je smislio izborni slogan "Muljatori, želim vas!" i predložio za vladu "stručne kadrove prekaljene u Remetincu", zagrebačkom zatvoru.

"Izaći ću na izbore i osvojiti vlast. Pokrenuću Hrvatsku na pravi način", rekao je juče Ivica Todorić za 24sata izlazeći iz frizerskog salona.

foto: 24sata.hr/ čitalac

Zakon ga u tome ne sprečava, komentariše taj portal i dodaje da bi bilo zanimljivo videti kakva bi bila ta njegova vlada. Todorić ne bi trebalo da se muči razmišljajući o ministrima jer na raspolaganju ima najbolji tim stručnjaka, ekonomista, poreznika i iskusnih političara koje su iznedrili hrvatska sloboda i demokratija, ironiše portal.

"Hrvatska vapi za situiranim političarima, kojima su plate zvaničnika tek džeparac. Nagledali smo se onih kojima je samo do fotelja. Vrlo je važno da su ljudi koji upravljaju zemljom i sami iskusili stvaran život, a ne isključivo visoko politički.

Za ulazak u Gazdinu vladu potrebno je imati respektabilan broj dana u pritvoru ili zatvoru, da su polagali ili bili spremni da polože višemilionsku jamčevinu i da su ih teretili za milionske muljavine. Poželjno je da su novac izvlačili iz države. S takvom ekipom Todorić može da bude siguran u kvalitetan rad, jer se za isto delo ne može suditi dva puta.

Svi oni najbolje znaju zbog čega ne smeju da se zloupotrebljavaju položaji, ovlašćena, da se nudi mito, oštećuju privatne firme i državni budžet. O takvim političarima sanja svet, a Hrvatska bi uskoro mogla i da ih izvozi.

foto: Beta

Prvi s desna premijeru Todoriću mogao bi da bude večni gradonačelnik metropole, Milan Bandić. Afere teške 25 miliona, za koje ga sumnjiče, napravile su od njega političkog tiranosaura. S teretom milionskih optužnica i dva meseca Remetinca uspio je da dogura do 12 poslanika u Saboru. On bi bio idealan ministar ekonomije i prvi potpredsednik Vlade. Ujedno ispunjava i kriterijum polaganja kaucije jer je svojevremeno uspeo da pozajmi 15 miliona kuna od prijatelja.

Najvažniji resor - finansije - mogla bi da m u vodi bivša šefica Poreske uprave Nada Čavlović Smiljanec. Ako Plenkovićev ministar finansija ne mora da bude član stranke, onda ni Smiljanecova ne treba da ima dane u pritvoru. Ali, terete je za stopiranje naplate poreskog duga od 9,5 miliona kuna. Ako joj se to i dokaže, položaj u Todorićevoj vladi trebalo bi da bude zagarantiran. Ako zna kad se treba uzdići iznad zakona i praštati poreskne dugove, onda je sigurno socijalno osetljiva. Na takve političare građani nisu navikli. Bila bi osveženje.

Oni znaju šta znači jamčiti

foto: Reuters / Antonio Bronić

Bili smo svedoci redovima za "Orašara", što govori koliko su Hrvati žedni kulture. A ko više o kulturi i umetnosti zna od bivšeg premijera Ive Sanadera. Nekad je bio mnogo veći od samoga Gazde, ali premijersku fotelju je zamenio osuđeničkom klupom. Na svojoj koži je osetio šta znači "imati pa nemati". Odležao je oko dve i po godine iza rešetaka, polagao kauciju od 12,4 miliona kuna, a svi slučajevi za koje ga terete, od Ine, MOL-a, Hipo i Fimi medija, teški su respektabilnih 83,6 miliona kuna. Po njegovim umetničkim delima zna se da je čovek od kulture.

foto: Instagram

Ne treba Todorić da razbija glavu ni s pitanjem koga bi stavio za ministra obrazovanja i sporta. Zdravka Mamića, naravno. Za Mamića znaju baš svi - od sportista do penzionera. Čovek koji je s kolegama uspeo da dođe do optužnica teških 78,5 miliouna kuna zna šta je timski rad. On je bitan i u školi i u sportu. Ima položene sve uslove: od kaucije teške 14 miliona kuna pa do iskustva u pritvoru od 60 dana.

Vrlo je važno što bi Todorić sa svojim ljudima mogao odmah da napravi velike uštede, koje bi se zasnivale na spajanju ministarstava. Nije nam potrebno 20. Dovoljno je 12 ključnih, a ostala bi se stopila. Mamić bi tako mogao da dobije i resor boraca. Bila bi to ključna četvorka.

Važni privatni poslovi

Pre nego što izađe na izbore, red je da Todorić osnuje stranku. Zvala bi se, recimo, Hrvatski rešetkaši, a glavna parola bi im bila "Zamrači pa vladaj". U svoj izborni program mogli bi da uključe pet glavnih tačaka: borbu protiv korupcije, poresku reformu sa smanjenjem PDV na 24,99 odsto, da od Hrvatske naprave poreski raj i zasene Devičanska ostrva, da prihvate sve migrante kako bi popunili manjak radne snage i daju im plate od 2.499 kuna, i da najvećim poreskim dužnicima oproste dugove.

Njegovoj vladi za to ne bi trebalo prilagođavanje od 100 dana, oni bi sve realizovali u prvoj nedelji, pa bi se ostatak mandata bavili privatnim biznisima jer svi znamo da zemlja ne živi od politike.

Svakako je važno pripremiti i parole u kampanji. Izradili bi transparente i plakate na kojima bi stajalo: "Od kune pravimo medveda”, "Hoćemo da sečemo hleb na debele šnite", "Vožnja helikopterom, a ne maricom", "Poreski raj, a ne represija", "Iz Remetinca, a ne u Remetinec"...

S obzirom na to da neki, poput Bandića, već imaju stranku, bila bi to jedna čvrsta koalicija. Pokazali bi oni sadašnjim poslanicima, ministrima i premijerima da to što oni znaju o politici nema veze s pravim stvarima koje su naučili u Remetincu.

Uz već navedene osobine koje moraju da imaju, poželjne su i neke posebne veštine. Petar Čobanković ima čime da se pohvali jer je video više krompira od krompirovih zlatica. Oljuštio je 4,5 tone u zamenu za godinu dana zatvorske kazne. On je čovek kom ništa nije teško. Ko prizna, pola mu se prašta. Toga se držao i Čobanković kad su ga teretili za malverzacije oko zgrade u Planinskoj ulici, teške 26,4 milijuna kuna. Bio bi idealan ministar poljoprivrede.

Imaju i svojeg šofera

Nekadašnji čelnik Hrvatske gospodarske (privredne) komore Nadan Vidošević ima i političkog iskustva, kao i lovačkog. Odležao je pet meseci u pritvoru zbog sumnje da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvukla 30-ak miliona kuna iz HGK. Ako je tako vešt organizator, onda bi svakako morao na čelo Ministarstva unutrašnjih poslova.

Ministarstvo saobraćaja i veza mogla bi da vodi bivša županica Marina Lovrić Merzel. Javnost je uzbunila s jednim automobilom, a usledili su petomesečni pritvor i optužbe teške 10,5 miliona kuna. Nudila je i nekretnine za jamčevinu od dva miliona kuna. Ona sve zna o saobraćaju i vezama, pa bi bila idealna za to ministarstvo.

Todorić bi kao premijer trebalo da ima i pouzdanog vozača, a s obzirom na to da je Tomislav Sauha već bio šef kancelarije premijera i zna sve o putnim nalozima, bio bi glavni čovek od upravljača. A i proveo je nedelju dana u Remetincu."

Kurir.rs/24sata.hr

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track