Najnovije vesti

HRVATI NE ODUSTAJU OD NABAVKE F-16: Propao dil sa Izraelcima, a sada IGRAJU NA SIGURNO!
Foto: Profimedia

navalili

HRVATI NE ODUSTAJU OD NABAVKE F-16: Propao dil sa Izraelcima, a sada IGRAJU NA SIGURNO!

Hrvatska

Posle neuspele nabavke izraelskog aviona F-16 Barak, Hrvatska se okrenula pregovorima za nabavku istog tipa letelica sa SAD.

Minstar odbrane Damir Krističević kaže da Hrvatska ne odustaje od "borbenog sokola". U igri je nabavka šest novih supersoničnih aviona F16F-16 (blck 50/52 ili blok 70/72), koji bi ovu zemlju koštali između 600 i 800 miliona evra, prenosi Jutarnji.hr.

 

"Ako me pitate koji je to model, to je platforma F-16. Želeo bih da tu budu novi avioni, da to bude manje komada, ali moramo biti odgovorni prema novcu poreskih obveznika. Verujem da će i naš partner, SAD, učiniti sve da Hrvatskoj dao najbolju ponudu", kazao je Krstičević.

U paket bi bili uključeno naoružanje, logistika, obuka i prilagođavanje infrastrukture. Kako navodi Jutarnji list, pregovori s Amerikancima mogli bi da se završe do kraja godine, što, naravno, znači i dobijanje potrebnih dozvola i potpisivanje ugovora.

 

Kolika bi konačna cena bila, sa preciznošću se ne može utvrditi. Sjedinjene Države su 2017. godine su Hrvatskoj dale ponudu za 12 novih F-16 Block 70/72, a cena je bila oko 9,5 milijardi kuna. Ali, sada je teško govoriti da bi cena za šest komada tog modela bila upola manja. U direktnim razgovorima cena i paket opreme formira se od države do države.

 

Kurir.rs/B92/Jutarnji.hr

Foto: 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...