KOLINDA SE ODRIČE USTAŠKOG POKLIČA ZA DOM SPREMNI? Pogrešila sam, savetnici su mi rekli da je to istorijski pozdrav!
Foto: Profimedia

PROMENILA PRIČU

KOLINDA SE ODRIČE USTAŠKOG POKLIČA ZA DOM SPREMNI? Pogrešila sam, savetnici su mi rekli da je to istorijski pozdrav!

Hrvatska -

Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović se odrekla ustaškog pozdrava "Za dom spremni".

Podsetimo, Kolinda u 2017. godine svesno zanemarila istorijske dokaze i objavila kako ustaški pozdrav, pod kojim su ubijene desetine hiljada ljudi, doživljava kao stari hrvatski pozdrav.

"Moj stav o pozdravu 'Za dom spremni' je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, ali nažalost, kompromitovan je u vreme ustaških dana", rekla je.

Međutim, danas je promenila retoriku.

Nakon što je upitana o današnjem stavu prema ustaškom pozdravu, priznala je da je pogrešila.

foto: Profimedia

"Verujem u pravo svakog ko počini grešku, ako se za nju iskreno izvini, da je ljudski isto tako i oprostiti. Kad je reč o pozdravu 'Za dom spremni', da, ja sam počinila grešku kada sam rekla da je to istorijski pozdrav zato što mi je to rekao više puta neko od mojih savetnika", rekla je.

"Prihvatam činjenicu koju su rekli istoričari da to nije istorijski hrvatski pozdrav. On je neprihvatljiv. Kompromitovan i neprihvatljiv", dodala je.

Podsetimo, pre dve godine je govorila kako ona nije istoričarka i da je mišljenje o ustaškom pozdravu njen stav.

Inače, koliko god se negiralo da je u pitanju ustaški pozdrav i tvrdilo da je to nekakav istorijski pozdrav, koji ne bi bio direktno povezan s Hitlerovom i Musolinijevom satelitskom Nezavisnom Državom Hrvatskom, literatura same hrvatske emigracije nakon Drugog svetskog rata govori sasvim drugačije.

Autor tog pozdrava je lično Ante Pavelić. On jeste koristio neke istorijske izvore, ali sama krilatica je njegova, tj. nedvosmisleno ustaška, prenosi Index.hr.

Kurir.rs/Index.hr Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track