HRVATSKI EL ČAPO POČEO KAO SITNI PREVARANT U SAD: Uhapšeni narko-bos krio se iza niza lažnih imena, iz vile u Zagrebu organizovao šverc kokaina iz Južne Amerike! (VIDEO)
Foto: printscreen

ko je Iljmija Frljučki

HRVATSKI EL ČAPO POČEO KAO SITNI PREVARANT U SAD: Uhapšeni narko-bos krio se iza niza lažnih imena, iz vile u Zagrebu organizovao šverc kokaina iz Južne Amerike! (VIDEO)

Hrvatska -

Iljmija Frljučkić. Majkl Doković. Majkl Bugati. Majkl Ilirjan, Živko Jović, Radovan Trzin. Sve su to imena jednog te istog čoveka. Rođen je u Podgorici pre šezdesetak godina kao Iljmija, a ovih dana je osumnjičen da je iz svoje vile u Zagrebu organizovao krijumčarenje kokaina.

Kako piše Jutarnji list, Doković je već dva meseca u zatvoru u Švajcarskoj. Uhapšen je kada je došao da pregleda pošiljku od 600 kilograma kokaina, koja je pristigla privatnim avionom iz Južne Amerike. Sada je u Zagrebu, u potpunoj tajnosti finalizovana istraga koju su hrvatski USKOK i policija vodili sa institucijama širomsveta više od godinu dana, snimajući telefonske razgovore osumnjičenika i tajno ih prateći. Istražioci su snimili svašta: od privatnih mlaznih aviona za koje su kako bi prikrili pošiljke kokaina krijumčari unajmili pravu stjuardesu i ukrcali prave putnike, preko luksuznih "mercedesa" koji su u specijalno zavarenom dnu imali po milion evra do poseta južnoameričkih plaćenih ubica koje su Doković i njegovi saradnici pozivali u noćni život Zagreba. Hrvatski istražitelji sumnjiče još sedam osoba za pripadnost navodnoj narko-bandi.

Među njima je i policajac iz Rovinja Ivica Lešić (35) kog USKOK sumnjiči da je Dokoviću u policijskom sistemu tražio identitete osoba koje bi zatim Doković koristio za izradu ličnih falsifikovanih dokumenata stvarajući nove identitete. Iljmija je bio centralni lik velike priče o prevarama s bankomatima. Preprodavao je ukradeno drago kamenje, varao je banke i kartičarske kuće, optuživali su ga da ima veze s albansko-jugoslavenskom mafijom.

Bio je sposobni prevarant koji govori nekoliko jezika, pričali su o njemu i istražioci i poznanici. Krajem devedesetih godina prošlog veka deportovali su ga iz SAD, ali je ipak uspeo kasnije da se ušulja u državu i uđe u bankarski svet. Nije to bilo u nekakvoj luksuznoj kancelariji pod budnim okom državnih kontrolora, već na Divljem zapadu koji čine privatni bankomati. Da bi se uključio u elektronsku mrežu bankomata, Frljučkiću nije trebala čak ni vozačka dozvola.

Jednostavno je kupio nekoliko takvih aparata i zatim na njih stavio uređaje za krađu bankovnih informacija. Američka štampa pisala je da je bio osumnjičen za krađu informacija barem 21.000 osoba. Tokom 2001. i početkom 2002. godine izrađivali su lažne kartice i preko njih uzeli najmanje 3,5 miliona dolara. Pre Frljučkića su mali kradljivci i prevaranti uzimali manje količine novaca, ali Iljmija je bukvalno uneo revoluciju u pojam krađa bankovnih podataka.

Najzanimljivije je da niko nije pouzdano znao koliko novca nestane na takvoj vrsti prevare, a ni jedna vladina agencija nije imala pojma koliko ukupno bankomata postoji na američkom tržištu. Pa ni ko su sve njihovi vlasnici. Frljučkićeva prevara počela je krajem 2000. godine testnim krađama u Kaliforniji, Floridi i Njujorku. Na 13 lokacija postavili su aparate složene tako da kradu bankovne podatke i što je još važnije, PIN-ove kartica.

Nije im se žurilo jer su znali da će imati više podataka što će duže čekaju. za četiri meseca prikupili su elektronske ključeve za nekih 4.000 računa. Tek kad su počeli da uzimaju novac s računa vlasnici su shvatili da nešto nije u redu. Dok su istražioci otkrili koji bankomati su korišteni u prevari, i novac i njihovi vlasnici su nestali bez traga. Do leta 2001. godine banke su identifikovale provaljene kartice i blokirali ih.

"Odlično su krili svoje tragove tokom čitavog procesa. Nismo znali ništa osim da imaju validne kartice i validne PIN-ove", ispričao je 2003. Majkl Urban, istražioc finansijskih prevara. Kasnije su uspeli da otkriju da su bankomati kupljeni na ime Majkl Doković i Majkl Bugati, a ispostavilo se da je reč o Iljmiji Frljučkiću.

Veruju da je u SAD prvi put ušao ranih osamdesetih, da bi desetak godina kasnije imao veze s albansko-jugoslavenskom kriminalnom organizacijom. Sudski dokumenti teretili su organizaciju za podmetanje požara, razne prevare, šverc drogom i sofisticirane pljačke dragog kamenja. Frljučkić je oženio ćerku policajca, arekao joj je da je on Majkl Ilirijan međunarodni poslovni čovek. Nije spominjao da je izašao iz zatvora tek kada je ocinkario svoje bivše kolege, niti da ima niz optužnica.

Ispostavilo se da je varao i državu. Istražitelji kažu da je pomagao oko nekoliko malih istraga, ali kolege iz bande nije odavao. Zbog toga je proteran za Jugoslaviju sredinom 1996. godine. Uskoro se opet vratio i pristupio malo konkretnijim prevarama s bankomatima. Vidimo da je godinama kasnije Frljučkić "diplomirao" i do šverca droge.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track