MONSTRUOZNO! Brod na kom su se otrovali italijanski turisti nije ni smeo da plovi! Vlasnik i kapetan su to DOBRO ZNALI!
Foto: Printscreen guletbroker.com

NOVI DETALJI

MONSTRUOZNO! Brod na kom su se otrovali italijanski turisti nije ni smeo da plovi! Vlasnik i kapetan su to DOBRO ZNALI!

Hrvatska -

ZAGREB - Brod "Atlantia", na kom su ranije ove sedmice kod Hvara stradali italijanski turisti, nije ni smeo da se nađe na moru s obzirom na to da su neke prepravke na plovilu izvedene bez saglasnosti Hrvatskog registra brodova (HRB), tehničke ustanove ovlašćene za pregled tog prevoznog sredstva.

Zagrebačkom Jutarnjem listu je iz HRB potvrđeno da su vlasnicu na svoju ruku ugradili sporni agregat, koji uopšte nije bio predviđen za brodove.

Naime, u uputstvima jasno piše: "Never run the engine indoors" (nikad ne uključujte agregat u unutrašnjosti).

"Atlantia" je, kažu, imala potrebne dozvole ali dobila ih je pre ugradnje tog agregata, a kad se ugradi bilo koji važan deo broda, sve prethodne dozvole automatski prestaju da važe.

foto: Printscreen guletbroker.com

"Ako se na plovilu neovlašćeno ugradi važna oprema a da se o tome ne obavesti ili Ministarstvo ili HRB, plovidbene isprave automatski gube valjanost", rekao je pomoćnik direktora HRB-a Andro Viđak.

Vlasnik i kapetan ugradili su u jedrenjak Fordov agregat, koji košta 5.000 kuna, koji nije smeo da bude ugrađen jer je namenjen samo za upotrebu na otvorenom prostoru.

Od isparenja otrovnog gasa ugljen-monoksida na brodu je umro itaijanski turista (57), dok je dvoje dece uzrasta pet i 11 godina otrovano sa teškim posledicama opasnim po njihov život. Preostale tri osobe su imale samo glavobolju i mučninu.

Vlasnik i kapetan broda su bili privedeni, a posle saslušanja pušteni su da se brane sa slobode.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track