Najnovije vesti

TURISTA IZ SRBIJE SE ŽALIO ŠTO SE PUŠTA TOMPSONOVA PESMA: Pisao je vlastima u Bolu, a onda je usledio OVAKAV odgovor
Foto: EPA / Antoniio Bat

hrvatska

TURISTA IZ SRBIJE SE ŽALIO ŠTO SE PUŠTA TOMPSONOVA PESMA: Pisao je vlastima u Bolu, a onda je usledio OVAKAV odgovor

Hrvatska

Turista iz Srbije koji je bio gost u Bolu na Braču požalio se ovih dana jer je neko puštao Tompsonovu pesmu "Bojna Čavoglave".

Zasmetalo mu je što se u pesmi spominju "srpski dobrovoljci i četnici koji su napali Hrvatsku".

Na kraju svog dopisa zamolio je za bilo kakav odgovor, u nadi da će se njegove reči daleko čuti, a ne samo pročitati i izbrisati. Ubrzo mu je i stigao odgovor od Stipe Karmelića, šefa jedinstvenog upravnog odeljenja Opštine Bol.

Prepisku između turista i Srbije i Karmelića preneo je na svom Fejsbuk profilu i Marko Perković Tompson, koji se Karmeliću zahvalio na odgovoru.

Ovako je izgledala prepiska:

"Poštovani, ja sam Boban M., državljanin sam Bosne i Hercegovine, Srpske nacionalnosti. Već 12 dana sam gost hotela u Bolu na Braču gde ću kao turista potrošiti gotovo 4.000 evra. Mesto je odlično, osoblje u hotelu ljubazno, hotel uredan, hrana odlična.

Međutim, danas, zadnji dan boravka na Bolu doživim za mene neugodnu situaciju, da se u baru na plaži Zlatni Rat pušta pesma Čavoglave od Tompsona (hej čujte srpski dobrovoljci bando četnici, stići će vas naša ruka i u Srbiji), gledajući ljude oko mene, mnogi su se čudili otkud ta pesma na takvom mestu?

Mislim, juče je bio Dan Pobjede, svaka čast, čestitam, voli svoje-poštuj tuđe, ali na ovako evropski i svetski poznatom turističkom mestu da se pušta ovakva pesma pred punim lokalom, oko 300-400 ljudi, Hrvata većinom, ali i ostalih stranaca, Srba na primer, pun ih je hotel kao i Bol, vidim registarske oznake. Mogli su još i Jasenovac sa puste. Ne pišem vam ovo u bilo kakvoj nacionalističkoj osnovi, nego samo nemojte kvariti ovako lepo letovalište u kojem sam do danas nakon 11 dana mislio da su svi dobrodošli. Sad jedva čekam sa odem iz Hrvatske i da se ne vratim više, a svakog leta sam tu, ali do sada nije bilo ovakvih situacija.

Ljubazno molim za bilo kakav odgovor, u nadi se da će se moje reči daleko čuti, a ne samo pročitati i izbrisati.

Veliki pozdrav od BRAČnog para Bobana i Tanje M."

Odgovor Stipe Karmelića

"Poštovani, drago nam je čuti sve vaše pohvale o Bolu i bolskim turističkim radnicima sa kojima ste već duži niz godina zadovoljni. Žao nam je što vas je uvredila Tompsonova pesma u kojoj se slavi obrana malog sela Čavoglave u Dalmatinskoj zagori. Pesma se obraća srpskim dobrovoljcima i četnicima koji su četiri godine osvajali, palili, uništavali, ubijali i proterivali Hrvate i ostale nesrpske stanovnike sa njihovih ognjišta u Hrvatskoj.

Siguran sam da se pesma ne odnosi na vas lično. Ne znam zašto vas pesma iz hrvatskog obrambenog rata asocira na Jasenovac, najveću ljagu Hrvatske države iz Drugog svetskog rata. Zločini u Jasenovcu su osuđeni od svih normalnih ljudi, te očekujemo da svi normalni ljudi osude agresiju na Čavoglave i još “milijun” sela i gradova u Hrvatskoj od 1991. do 1995.

Nemojte se čuditi da se u Hrvatskoj pevaju hrvatske pesme, kao što nije čudno da se u Srbiji pevaju srpske.

Pozdrav Stipe Karmelić, pročelnik"

Kurir.rs/Morski.hr

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...