Najnovije vesti

OTKRIVANJE KORONE U OTPADNIM VODAMA: Hrvatska pokrenula istraživanja koje sprovode i Italija, Španija i Francuska!
Foto: EPA / Martin Divíšek

praćenje epidemije

OTKRIVANJE KORONE U OTPADNIM VODAMA: Hrvatska pokrenula istraživanja koje sprovode i Italija, Španija i Francuska!

Hrvatska

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) u saradnji sa Zagrebačkim otpadnim vodama pokrenuo je projekat praćenja otpadnih voda, s obzirom na to da su nedavna istraživanja pokazala da otkrivanje korona virusa u otpadnim vodama može pomoći u praćenju epidemije covida-19, saopšteno je iz HZJZ.

Epidemiologija zasnovana na otpadnim vodama predstavlja analizu otpadnih voda radi utvrđivanja prisutnosti bioloških ili hemijskih sredstava u svrhu praćenja javnog zdravlja i koristila se za otkrivanje prisutnosti farmaceutskog ili industrijskog otpada, lekova, virusa i potencijalne pojave bakterija otpornih na antibiotike.

Nedavna istraživanja pokazala su da otkrivanje korona virusa u otpadnim vodama može pomoći u praćenju izbijanja epidemije covida-19, navodi se u saopštenju HZJZ.

Projekt se sprovodi u saradnji sa Kancelarijom Svetske zdravstvene organizacije u Hrvatskoj, a finansira ga nemačka vlada.

Testiranje otpadnih voda na RNA iz covida-19 sprovodi se već u nekoliko zemalja u svetu, među njima su Italija, Holandija, Mađarska, Španija i Francuska. 

foto: EPA/YAHYA ARHAB

Virus se može izlučiti iz organizma kroz feces (izmet) osoba obolelih od covida-19 sa simptomatskom ili asimptomatskom infekcijom i druge telesne izlučevine, pa se nadzorom otpadnih voda mogu prikupiti podaci o obe vrste infekcije.

Iako se na taj način ne može utvrditi koje su osobe zaražene, RNA korona virusa se može otkriti u ljudskom izmetu nekoliko dana do sedam dana pre pojave simptoma.

Dosad objavljena naučna istraživanja pokazala su da nadzor otpadnih voda može predvideti izbijanje infekcije i pre pojedinačnog testiranja pacijenta i prijema u bolnicu.

"Na ovakav način se testiranje otpadnih voda može koristiti kao alat za rano upozorenje. Jedan uzorak otpadne vode može pružiti podatke o prosečnoj stopi zaraze hiljada ljudi. Stoga dobijeni grupni podaci mogu biti posebno informativni za područja s niskim kliničkim stopama testiranja na covid-19", navodi se u saopštenju HZJZ, prenela je Hina.

Umesto pojedinačnog testiranja hijada pacijenata, prikupljanje i ispitivanje malog broja uzoraka otpadnih voda mnogo je isplativije za dobijanje podataka o celoj populaciji.

Podaci s Centralnog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda grada Zagreba, koji će se prikupiti kroz projekt biće nadopuna postojećem sistemu praćenja korona virusa i pomoći epidemiolozima da bolje razumeju opseg infekcije na području Zagreba i okoline, koji predstavlja gotovo četvrtinu ukupnog stanovništva Hrvatske.

Kurir.rs / Tanjug,  Foto: EPA / Martin Divíšek

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...