MIGRANTIMA PRODAJU VODU ZA 10 EVRA: Zašto nam ovo radite, i mi smo ljudi, smilujte se našoj deci!
Foto: Reuters

Tuga na makedonskoj granici

MIGRANTIMA PRODAJU VODU ZA 10 EVRA: Zašto nam ovo radite, i mi smo ljudi, smilujte se našoj deci!

Severna Makedonija -
Ne znam zašto nam ovo rade. Nemam pasoš, niti bilo kakva dokumenta. Ne mogu da se vratim, nemam gde da odem. Ostaću tu do kraja, kaže Muhamed Vahid, izbeglica iz Iraka

SKOPLJE - "Nikoga nije briga za nas. Sedimo ovde, spavamo ovde, bez hrane, bez vode, bez ičega. I mi smo ljudska bića, i mi patimo. Mislite na našu decu".

Ovako, drhtavim glasom, sa detetom u naručju, govori irački migrant, posle jučerašnje drame na makedonskoj granici kada je minimum 10 migranata povređeno u pokušaju da pređu na teritoriju Makedonije. Makedonska policija je tom prilikom upotrebila suzavac i šok bombe.

"Ne znam zašto nam ovo rade. Nemam pasoš, niti bilo kakva dokumenta. Ne mogu da se vratim, nemam gde da odem. Ostaću tu do kraja", kaže Muhamed Vahid, izbeglica iz Iraka.

Britanski Gardijan preneo je izjavu mladog izbeglice koji je uspeo da dođe u Đevđeliju:

"Bilo koja država je bolja od moje države. Moja država je u ratu, nema budućnosti, samo ubijanje", kaže ovaj mladić

Za to vreme, meštani pokušavaju da zarade na njihovoj muci. U medijima su se pojavile informacije da im lokalno stanovništbvo za 10 evra prodaje 6 flaša vode. Isto tako, neki stanovnici Đevđelije okrenuli su se švercu ljudi, pa za 50 evra švercuju izbeglice sa terotorije Grčke u Makedoniju.

Makedonska policija propustila je juče popodne grupu od 1.000 izbeglica na svoju teritoriju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track