PRELIMINARNI REZULTATI U SEVERNOJ MAKEDONIJI: U drugi krug idu Pendarovski i Davkova
Foto: EPA

Završen prvi krug

PRELIMINARNI REZULTATI U SEVERNOJ MAKEDONIJI: U drugi krug idu Pendarovski i Davkova

Severna Makedonija -

Pendarovski osvojio 42,83 odsto glasova, a Siljanovska Davkova neznatno manje - 42,25 odsto. U brojkama to znači da je 322.605 građana glasalo za Pendarovskog, a 318.247 za Davkovu.

U Severnoj Makedoniji će biti održan drugi krug predsedničkih izbora u kojem će snage odmeriti kandidat koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Stevo Pendarovski i kandidat VMRO-DPMNE Gordana Siljanovska Davkova.

Preliminarni rezultati Državne izborne komisije, na osnovu prebrojanih gotovo 100 odsto glasova, pokazuju da je Pendarovski osvojio 42,83 odsto glasova, a Siljanovska Davkova neznatno manje - 42,25 odsto.

U brojkama to znači da je 322.605 građana glasalo za Pendarovskog, a 318.247 za Davkovu.

Treći kandidat koga podržava Savez za Albance i Besa, Bljerim Reka osvojio je 10,34 odsto glasova

foto: Printscreen

Biračka mesta zatvorena su u 19 sati.

S obzirom da u prvom krugu niko nije dobio više od 50 odsto glasova, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koja su osvojila najviše glasova u prvom krugu.

Izlasnost je 41,78 odsto, odnosno 753.267 građana sa pravom glasa.

Drugi krug glasanja trebalo bi da bude održan 5. maja.

Ovo su šesti predsednički izbori od sticanja samostalnosti te bivše jugoslovenske republike 1991. godine i prvi posle promene ustavnog imena u Republika Severna Makedonija.

Pendarovski
Pendarovskifoto: EPA

Građani su birali između tri kandidata - kandidata koalicije okupljene oko vladajućih stranka Socijaldemokratskog saveza i albanske DUI Steve Pendarovskog, nezavisnog kandidata koga podržava najveća opoziciona stranka VMRO-DPMNE Gordane Siljanovski-Davkove i nezavisnog kandidata koji su podržali opozicione albanske stranke Alijansa za Albance i BESA Bljerima Reke.

Siljanovska
Siljanovskafoto: EPA

Ukoliko u prvom krugu niko ne dobije više od 50 odsto glasova izašlih na izbore, u drugim krugu učestvuju dva kandidata koji su osvojili najviše glasova u prvom krugu.

Za predsednika će biti izabran kandidat koji je dobio većinu glasova, pod uslovom da je glasalo više od 40 odsto od ukupnog upisanih glasača u biračkom spisku, odnosno 723.253 glasači, prema članu 121, stav 3 Izbornog zakonika Severne Makedonije.

Ukoliko i u drugom krugu ne bude ispunjen izlazni cenzus, prema slovu Ustava, ponavlja se ceo izborni postupak.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track