REVOLTIRANI GRAĐANI: Protest zbog zatvaranja Svratišta

Beograd

REVOLTIRANI GRAĐANI: Protest zbog zatvaranja Svratišta

Beograd -
Građani su se okupili ispred gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu kako bi dalo podršku Svratištu, kome preti zatvaranje

BEOGRAD - Ispred Gradskog sekretarijata za socijalnu zaštitu u Beogradu održan JE protest s kojeg je zatraženo da gradska uprava obezbedi trajno finansiranje Svratišta za decu ulice i raspiše tender za javnu nabavku svega što je potrebno za njegov rad.

Organizator protesta Miloš Kuvekalović rekao je da je oko 200 građana danas predalo svoje lične zahteve da se obezbedi sigurno i trajno finansiranje Svaratišta kao usluge socijalne zaštite, a ne projektno, kao što se finasira već šest godina.

Grad Beograd saopštio je u nedelju da će nastaviti da finansira rad Svratišta za decu ulice čak i ako se iz upravljanja tom ustanovom povuče Centar za integraciju mladih, kako je to ranije najavljeno.

Kuvekalović je naveo da grad pominje nastavak finasiranja, ali je problem u tome što ne pominje kako. "Šest godina se svratište projektno finansira, a to nije održivo.

Od početka godine na račun Svratišta gradska uprava nije uplatila nikakav novac", kazao je Kuvekalović. On je naveo da oko 140 dece koji su korisnici svratišta sada žive u neizvesnosti i pozvao gradsku upravu, Sekretraijat za socijalnu i dečiju zštitu da što pre, ako je moguće i tokom današnjeg dana omoguće uslove za nastavak rada Svratišta.

On je najavio da današnji protest ispred zgrade gradske uprave u Ulici 27. marta, nije kraj akcije Centra za integraciju mladih i da podrška za nastavak rada Svratišta stiže od brojnih poznatih ličnosti.

Prema podacima Centra za integraciju mladih, godišnje je za rad Svratišta potrebno 25,6 miliona dinara. Gradske vlasti, međutim, najavljju da će ako se Centar za integraciju mladih povuče iz upravljanja Svratištem, Grad preuzeti kompletnu brigu o njemu i neće dozvoliti prekid rada ili zatvaranja.

Grad je podsetio da je Centru za integraciju mladih za potrebe svratišta ustupio prostor u Krfskoj ulici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track