kurir tv

MIROSLAV RADOMAN, MILORAD KOSANOVIĆ I BORJAN POPOVIĆ U USIJANJU DANA: Evo kao su se nameštale utakmice u SFRJ, igralo se 3 za 3

Sport -

Šta je jače, kladioničarski lobi ili klubski predstavnici? Koliki upliv u ishod važnih utakmica domaćeg fudbala imaju navijači klubova?

Gosti Usijanja dana večeras u 19.30 Miroslav Radoman, bivši fudbalski sudija i bivši predsednik Sudijske komisije, Milorad Kosanović, fudbalski trener i Borjan Popović, direktor korporativnih komunikacija kompanije Mocart.

Usijanje
foto: Kurir

Šta je prvo sumnjivo?

- Teško je odmah reći, nije na nama da procenjujemo, ali kada primetimo nesrazmerno velike ili neuobičajene uplate, na mečeve koji na to ne ukazuju, pogotovu ako to nisu top lige, vidimo da nešto nije u redu i krećemo da štitimo naš biznis, kaže Popović.

- Sudio sam 181 jednu utakmicu u bivšoj SFRJ i Srbiji i CG, i bilo je takvih u5takmic ai one su bile ugovarane između klubova. To je dugo godina ranije bilo, klubovi su igrali 3 za 3, ili kome šta treba. Na tom nivou jebilo, a mi kao sudije ni FSS nismo mogli da reagujemo osim da kazni klubove ako se utvrdi, ali e to teško bilo proveriti. Ja nisam hteo da budem tamo na listi sa sudijama koji su učestvovali u nameštnaju. Mnoge sam skinuo sa liste, neke sam kažnjavao, ali kako je vreme bilo, ja predložim da se neko ne nalazi na listi, ali pošaljem Fudbalskom savezu a oni izmene, i tako je nastao sukob, kaže Radoman.

Usijanje
foto: Kurir

Bilo je problema kada se ukaže na malverzacije?

- Ne bih da lisitiram imenima, oni koji su isprozivani kroz štampu, ljud znaju ko je. Izveštaj postoji u FSS i moj predlog za skidanje sa liste postoji još od 2018. godine ali to nije moglo da prođe, kaže Radoman.

- Imao sam dva slučaja kao igrač, i to sam saznao u poluvremenu, bio sam mlad, pa mi kažu šta si zapeo. Nije to tako jednostavno kao što ljudi misle, niti se to tako naivno radi, sem u određenim situacijama, kada jednostavno neki klubovi to rade. Ili se to radi preko igrača, jednog ili dvojice koji to rade, pa ili su klubovi u dobrim odnosima pa nekom nešto treba, ili se to radi zbog novca. Juče je bila priča Dike Stojanovića da je predsednik Marseja nudio ogromne pare da se ta utakmica izgubi. Nije to lako, imate mogućnosti, ali najčešče je suđenje, ali to mora da se dokaže. Imali smo mi situacijjui protiv Portugala, da je to bilo nama, mi bi svi digli galamu,jer se to kod nas često dešava. Nije to us vetu tako lako, a ipak je toi sport, kaže Kosanović.

Milorad Kosanović
foto: Kurir

Da li vam je neko priznao da je nameštao?

- To su detalji, duboke tajne, ja nisam želeo da u to ulazim, jer se jasno vidi na terenu šta je greška a šta namera, neko namerno greši, neko je veštiji pa dovederezultat sa manje grešaka, a neko sa mnogo muke. Kada sam ja sudio, od 90 do 97 gde je bilo svačega, publika je bila svesna mnogih nameštenih utakmica,lako je bilo prepoznati, kaže Radoman.

- Ne možemo mi tek tako pričati ovde bez dokaza. Ima toga, ali put je da se organizacija o tome povede računa, da se ne dozvoli tako nešto, kaže Kosanović.

- Kod velikih klubova i velikih utakmica greške se mnogo jasnije uoče, jer su ucentru pažnje, nego neegde gde nemate snimke, a teže je suditi Zvezdi i Partizanu a lakše se čine ustupci, neka di od samog straha sudija. Ali svi klubovi treba d aimaju isti tretman, kaže Radoman.

Usijanje
foto: Kurir

- Najveće štete od nameštanja i dogovora imaju kladionice, takvi se dogovori prate. Zato se nekad kaže da se igra protiv kladionice. Kompanija Mocart sarađuje sa FIFA i obaveštavamo određene organe. MI kao kompanija imamo razvijen risk-menadžment i štitimo se tako šta smanjimo kvote, uvedemo ograničenja na uplate, uglavnom pre meča, donose se odluke u realnom vremenu. Svaka se uplata prati, a vidi se kad nešto liči na nameštaljku. To je kad vidite da uplate na autsajdera rastu umesto na favorita, kaže Popović.

- Kad se kaže kladioničarska mafija ne misli se na kladionice, nego na pojedince koji organizuju prevare, ima i nelegalnih kladionica, kaže Popović.

- Otkupili smo Ronaldovu traku, pratimo dalje i ne sumnjamo da ćemo skupiti novac za pomoć detetu, kaže Popović.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track