(FOTO) STIGLA POMOĆ NA VIDOVDAN: Uspela humana misija navijača Zenita
Foto: privatna arhiva

VELIKA LJUBAV PREMA SRBIJI

(FOTO) STIGLA POMOĆ NA VIDOVDAN: Uspela humana misija navijača Zenita

Fudbal -

Humano srce i veliku ljubav prema Srbima još jednom su ispoljili navijači Zenita iz Sankt Peterburga tradicionalnom posetom Kosovu i Metohiji za Vidovdan.

Pedesetak navijača Zenita i hokejaškog kluba SKA iz Sankt Peterburga proveli su Vidovdan sa srpskim stanovništvom u Metohiji, posetivši manastire Gračanica i Visoki Dečani. Sa sobom su doneli novčani prilog koji će uz pomoć sveštenstva Srpske pravoslavne crkve biti podeljen deci i najugroženijem stanovništvu.

- Braća iz Rusije tradicionalno dolaze na Kosovu i Metohiju. Ovo je njihova treća poseta za Vidovdan. U manastiru Gračanica predali su 3.350 evra mati Irini koja će novac razdeliti srpskoj deci. Većina Rusa je istog dana moralo da se vrati kući jer su imali rezervisane letove za povratak - priča za Kurir, jedan od domaćina navijačima Zenita i dodaje:

- Bili su oduševljeni prijemom. Navijači Zenita mnogo vole Srbiju i rekli su da će se svake godine truditi da još više pomognu. Manastiru Gračanica su poklonili unikalnu kopiju ikone Svetog Serafima Virickog sa blagoslovom oca Artemija iz Sankt Peterburga. Njima za uzvrat mati Irina iz Gračanice darivala je ikonu Svetog cara Lazara i mnogo im se zahvalila.

1 / 8 Foto: privatna arhiva

Ipak, tu se nije završila humana misija ruskih navijača.

- Brat iz Rusije je sa nama četvoricom Srba ostao još jedan dan na Metohiji. Sutradan smo obišli Visoke Dečane, Pećku patrijaršiju i Gorioč. U Dečanima nas je ugostio otac Isaija. Samo za nas su otkrili mošti Svetog Stefana Dečanskog da ih celivamo. Pozvao je Ruse da sledeće godine ostanu na prenoćištu u manastiru kada nas posete.

Sramota ZABRANA ZA JEDNOG RUSA

Albanske vlasti nisu dozvolile jednom od Rusa iz Sankt Peterburga da uđe na Kosovo i Metohiju. - Jedan od vođa ruskih navijača je kao i do sada organizovao dolazak navijača Zenita, ali njemu Albanci nisu dozvolili da uđe na Kosovo i Metohiju. Njihovo obrazloženje je bilo da je opasan za bezbednost - otkrio nam je domaćin.

(A. Radonić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT UŽIVO: Leonardo, odluči šta želiš!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track