VAR U CENTRU PAŽNJE: Atletiko razbio Juve, Ronaldo u klinču sa navijačima! Siti sa igračem manje do preokreta protiv Šalkea (VIDEO)
Foto: EPA/Rodrigo Jimenez

LUDNICA U LIGI ŠAMPIONA

VAR U CENTRU PAŽNJE: Atletiko razbio Juve, Ronaldo u klinču sa navijačima! Siti sa igračem manje do preokreta protiv Šalkea (VIDEO)

Fudbal -

Fudbaleri Atletika pobedili su Juventus u Madridu 2:0, dok je Mančester siti trijumfovao protiv Šalkea u Gelzenkirhenu 3:2 u prvim utakmicama osmine finala Lige šampiona.

Još jedno ludo veče u Ligi šampiona!

Razlika u odnosu na sve prethodne večeri kada se igrao najbolji evropski fudbal je u tome što je VAR korišćen više nego ikad! Video tehnologija polako preuzima komandu nad fudbalom.

Atletiko Madrid i Mančester siti su stekli velike prednosti za revanše koji će se 12. marta igrati na "Alijanc stadionu" u Torinu i na "Etihadu".

"Jorgandžije" su zasluženo pobedile Juventus.

Posle prvog poluvremena u kome su oba rivala pokušavala samo udarcima sa distance, u nastavku je domaćin postao znatno opasniji. Prvo je Dijego Kosta promašio zicer, zatim je Grizman uz pomoć golmana Šćešnog pogodio prečku, da bi na kraju Morati bio poništen gol.

Ipak, Atletiko je do trijumfa došao u finišu golovima urugvajskih štopera Himeneza i Godina, oba posle prekida, u 77. i 83. minutu.

Na oba stadiona je večeras po dva puta korišćen VAR.

Na "Vandi Metropolitano" je nemački sudija Cvajer posle konsultacija sa kolegama iz VAR sobe prvo poništio penal dosuđen za Atletiko Madrid u prvom poluvremenu, jer je prekršaj nad Dijegom Kostom napravljen van kaznenog prostora, a onda je u 70. minutu poništio i pogodak Morate protiv bivšeg kluba zbog navodnog prekršaja nad Kjelinijem.

Utakmicu je obeležio i sukob navijača Atletika sa Ronaldom. Domaće pristalice su sve vreme zviždale Portugalcu, na kraju ga i prozivale zbog utaje poraza, a on im je odgovorio pokazivanjem broja pet, jer je osvojio toliko Liga šampiona.

U Gelzenkirhenu je bilo još luđe.

Siti je od starta izvršio jak pritisak i poveo u 19. minutu golom Aguera na asistenciju Davida Silve, koji je prethodno oduzeo loptu Brumi. VAR je samo potvrdio sudiji Del Seru da je sve bilo regularno.

Međutim, Šalke je napravio preokret u još u prvom poluvremenu, a oba gola postigao je Bentaleb iz penala u 38. i 45. minutu.

Del Sero je koristio VAR kod prvog penala, kada je ocenjeno da je Otamendijevo igranje rukom bilo za najstrožu kaznu. Nedugo zatim Španac nije imao dilemu kada je Fernandinjo povukao Salifa Sanea, pa je ponovo pokazao na belu tačku.

Otamendi je u 68. minutu dobio drugi žuti karton (prvi dobio kod penala), pa je Siti poslednju četvrtinu meča igrao sa igračem manje, ali je uspeo da napravi preokret.

Liroj Sane je fantastičnim udarcem iz slobodnjaka u 85. minutu zatresao mrežu Šalkea, čiji je dres nekada nosio, za 2:2, a konačnih 2:3 postavio je Sterling u 90. minutu.

Matija Nastasić je odigrao ceo meč za Šalke protiv svog bivšeg kluba.

TOK MEČEVA:

KRAJ!

90. minut - ŠALKE - MANČESTER SITI 2:3 - STERLING!

85. minut - ŠALKE - MANČESTER SITI 2:2 - SANE! Bivši igrač Šalkea, a sada Sitija, doneo izjednačenje fantastičnim golom.

83. minut - ATLETIKO - JUVENTUS 2:0 - GODIN! Gol ponovo posle prekida. Mandžukić je izbio loptu, ali samo do Godina, koji je zatresao mrežu.

77. minut - ATLETIKO - JUVENTUS 1:0 - HIMENEZ! Posle kornera Himenez se najbolje snašao u gužvi.

70. minut - PONIŠTEN GOL ATLETIKA! Morata je udarcem glavom zatresao mrežu Juventusa, ali je sudija Cvajer, posle novih konsultacija sa kolegama iz VAR sobe, dosudio prekršaj Morate nad Kjelinijem.

68. minut - CRVENI KARTON! Mančester siti ima igrača manje, Otamendi je dobio drugi žuti karton. Prvi mu je pokazan kod penala, a sada i zbog prekršaja nad Burgštalerom!

58. minut - Izmena u Atletiku. Dijega Kostu je zamenio bivši igrač Juventusa Alvaro Morata.

53. minut - JOŠ JEDNA VELIKA ŠANSA ZA ATLETIKO! Grizman je pokušao da lobuje Šćešnog, koji je loptu zakačio toliko da ona pogodi prečku.

RONALDO U KLINČU SA NAVIJAČIMA ATLETIKA

Navijači Atletika su prozivali Kristijana Ronalda za utaju poreza, a on im je uzvratio pokazujući im broj pet. Toliko puta je on osvojio Ligu šampiona, dok "jorgandžijama" to nikada nije uspelo.

50. minut - VELIKA ŠANSA ZA ATLETIKO! Dijego Kosta je izašao sam pred golmana Juventusa, a onda je šutirao pored gola.

47. minut - Preti De Brujne, Nastasić je izblokirao njegov udarac.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45. minut - ŠALKE - MANČESTER SITI 2:1 - PONOVO BENTALEB IZ PENALA!

43. minut - JOŠ JEDAN PENAL ZA ŠALKE! Fernandinjo je povlačio Sanea, pa je Del Sero ponovo pokazao na belu tačku.

38. minut - VAR je već dva puta korišćen u Gelzenkirhenu i jednom u Madridu.

38. minut - Otkako je lopta pogodila Otamendija u ruku dok Bentaleb nije izveo penal prošlo je PET MINUTA!

38. minut - ŠALKE - MANČESTER SITI 1:1 - BENTALEB IZ PENALA!

36. minut - PENAL ZA ŠALKE! Kaliđuri je šutirao, lopta je pogodila Otamendija u ruku. Domaćini su tražili penal, a sudija Karlos del Sero je ponovo "zvao" VAR sobu. Posle duge pauze, pokazao je na belu tačku.

Otamendi je pokušao da skloni ruku, lopta ga je ipak pogodila, a dobio je i žuti karton, zbog kog neće igrati u revanšu.

28. minut - Lukav udarac Grizmana iz "slobodnjaka", ali je Šćešni bio oprezan.

27. minut - VAR je "radio" i u Madridu! De Šiljo je sapleo Dijega Kostu, a video tehnologija je potvrdila da je prekršaj napravljen van kaznenog prostora, iako je sudija Cvajer prvobitno pokazao na belu tačku.

19. minut - ŠALKE - MANČESTER SITI 0:1 - AGUERO! Kardinalna reakcija domaće odbrane! Golman Ferman je dodao Brumi, kome je David Silva uzeo loptu i asistirao Agueru pred praznim golom.

Španski sudija Karlos del Sero je konsultovao VAR, ali je konstatovano da Laport nije načinio prekršaj nad Utom u ranoj fazi akcije, pa je gol priznat.

17. minut - Ofanziva Sitija ne jenjava...

15. minut - Snažan šut Partija sa velike udaljenosti, golman Šćešni je siguran.

11. minut - Šansa za Juventus! Posle kornera Pjanića, Bonući je sa šest metara šutirao glavom, za malo preko gola.

8. minut - Strašan šut Ronalda iz slobodnjaka, ali je Oblak odlično intervenisao.

8. minut - Velika je nervoza na terenu "Vande Metropolitano". Dijego Kosta je dobio žuti karton kao prvi u živom zidu i zbog toga ne može da igra u revanšu.

6. minut - Navijači Atletika zvižde kad god Ronaldo primi loptu. Logično je što ga ne vole, jer im je kao igrač Reala dao 22 gola.

5. minut - Mančester siti od starta "pritiska" Šalke.

1. minut - Prvo uzbuđenje u Madridu, Grizman je "uhvatio" težak šut i poslao loptu preko gola.

1. minut - Utakmice su počele.

SASTAVI:

20:45 - Aguero je prvi gol u Ligi šampiona dao 2008. za Atletiko protiv Šalkea

20:42 - Ronaldo: 28 mečeva, 20 golova u osmini finala

20:39 - Sane se vraća kući! Fudbaler Sitija je nekada igrao za Šalke

20:34 - Crno-bela navala

20:30 - Dolazak ekipa na stadione

Večerašnji rivali igraće revanše 12. marta na "Alijanc" stadionu u Torinu i na "Etihadu" u Mančesteru.

U utorak su Liverpul i Bajern, kao i Lion i Barselona igrali bez golova, dok su u prošlonedeljnim mečevima postignuti sledeći rezultati: Mančester junajted - PSŽ 0:2, Roma - Porto 2:1, Totenhem - Dortmund 3:0 i Ajaks - Real Madrid 1:2.

Atletiko i Juventus su u poslednjih pet sezona po dva puta igrali u finalu Lige šampiona, ali su svaki put poraženi. "Jorgandžije" nikada nisu bile na vrhu Evrope, dok je Juventus prvak bio 1985. i 1996.

Atletiko nije izgubio poslednjih 12 mečeva nokaut faze kao domaćin. Poslednji koji je osvojio nekadašnji stadion Atletika "Visente Kalderon" bio je Ajaks još 1997.

Dijego Simeone je "zapretio" Juventusu ultraofanzivom kada je na pitanje novinara da li Alvaro Morata i oporavljeni Dijego Kosta, uz naravno neizbežnog Grizmana, mogu u isto vreme da budu u timu, odgovorio je:

"Apsolutno! Oni su komplementarni igrači".

S druge strane, Kristijanu Ronaldu je Atletiko jedan od omiljenih protivnika, jer je protiv njega nastupao na 31 meču i postigao 22 gola dok je igrao za madridski Real. Taj niz pokušaće da nastavi sada kao igrač Juventusa.

Dueli Atletika i Juventusa iz grupe Lige šampiona 2014. su im jedini do sada. Tada u Torinu nije bilo golova, dok je u Madridu domaćin pobedio golom Arde Turana. Obe ekipe su tada prošle dalje.

Ako se za ijedan par osmine finala Lige šampiona može reći da ima apsolutnog favorita onda je to Mančester siti protiv Šalkea.

Prvak Engleske je prvi favorit tekućeg ciklusa Lige šampiona i u prvoj nokaut fazi ne bi smeo da ima problema, naročito jer Šalke ove sezone ne igra na nivou iz prošle.

Siti je u usponu forme i izgleda moćno. Odbrana Šalkea na čelu sa srpskim fudbalerom Matijom Nastasićem biće pod rafalnom paljbom teške artiljerije, svejedno kome Pep Gvardiola ukaže poverenje u ofanzivnom redu, da li Serhiju Agueru, Rahimu Sterlingu, Liroju Saneu, Gabrijelu Žesusu, Davidu Silvi...

Inače, Nastasić je svojevremeno nosio dres Mančester sitija.

Otkako je 2011. stigao do polufinala, Šalke je još tri puta bio učesnik osmine finala i svaki put je tu i završavao takmičenje. Posle četiri godine pauze ponovo je među 16 najboljih. Dotle je stigao kao drugi u, realno, najlakšoj grupi, koju je osvojio Porto, a u kojoj su bili još i Galatasaraj i moskovska Lokomotiva. Siti je šesti put zarednom u ovoj fazi.

"Građani" su bili ubedljivo prvi u Grupi F iako nijednom nisu savladali Lion (1:2, 2:2), ali su zato po dva puta bili bolji od Šahtjora i Hofenhajma. Jasno je da će Gvardiolin tim, svestan važnosti eliminacionih borbi, biti maksimalno angažovan u duelima sa Šalkeom.

Mančester siti godinama "raste" kao klub, u Engleskoj je postao sila, ali svi ti arapski milioni uloženi u ekipu još nisu dali rezultat u Ligi šampiona. Polufinale iz 2016. i prošlosezonsko četvrtfinale, u kome je ispao od Liverpula (3:0, 2:1), premalo su za ambicije "građana".

(Kurir.rs/Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track