NULA CRVENE FURIJE: Šveđani odoleli Špancima, prvi meč bez golova
Foto: Profimedia

evropsko prvenstvo

NULA CRVENE FURIJE: Šveđani odoleli Špancima, prvi meč bez golova

Fudbal -

Fudbaleri Španije i Švedske odigrali su bez golova i pobednika meč grupe E na Evropskom prvenstvu.

Španija nije bila toliko dominantna u nastavku i nije stvorila ni blizu toliko prilika kao u prvom poluvremenu. Kada je u 61. minutu Markus Berg propustio stopostotnu šansu i prazan gol, Luis Enrike je shvatio da mora da reaguje.

Uveo je Tijaga i Pabla Sarabiju umesto Morate i Rodrija, a ubrzo i Đerara Morena i Ojarzabala umesto Ferana Toresa i Danija Olma i tako najavio poslednju ofanzivu. U poslednjih pet minuta ušao je i Fabijan Ruiz umesto Kokea, ali Špancima je nedostajalo više konkretnosti.

U 90. minutu imali su najbolju priliku u drugom poluvremenu, Moreno je sa peterca šutirao glavom, ali se ponovo istakao sjajni Robin Olsen. I u nadoknadi je Olsen zaustavio nedovoljno dobar pokušaj Sarabije od koga se lopta odbila u ruke golmana Švedske.

DRUGO POLUVREME

90+4. minut - Kraj utakmice.

75. minut - Španija naapada, ali gola nema

61. minut - Opasna kontra Šveđana, Isak je uposlio Berga, a ovaj sa tri metra promašio zicer.

55. minut - Prvi žuti karton na utakmici, dobio ga je Šveđanin Lustig zbog zadržavanja igre.

49. minut - Prva opasnost pred golom Šveđana, Morata je šutirao sa ivice šesnaesterca, a lopta je prošla pored stative.

PRVO POLUVREME

45. minut - Olmo šutira sa 20-tak metara, Olsen briljantan na golu.

41. minut - Najveća prilika na utakmici za Švedsku! Aleksander Isak je iznenada stigao u poziciju da šutira, lopta je pogodila Ljorentea i odbila se do stative. Srećom, Simon je uspeo da je uhvati.

38. minut - Velika prilika za Španiju! Alvaro Morata je izašao sam ispred Olsena, ali je gađao pored stative! Neverovatan promašaj.

35. minut - Korner za Švedsku, prvi na meču. Ipak, bez opasnosti po gol Simona.

33. minut - Golman Olsen je u poslednjem trenutku ispred Ljorentea sklonio loptu.

29. minut - Ređaju se napadi Španije, i sada je Koke šutirao, ali preko gola.

23. minut - Sve jači pritisak Španaca, Koke je natrčao na odbijenu loptu i sa desetak metara šutirao pored gola.

15. minut - Prva velika prilika na utakmici, Dani Olmo je šutirao glavom sa pet metara, ali je Olsen krajnjim naporom izvukao loptu iz donjeg levog ugla.

13. minut - Neverovatan je podatak da Španci imaju preko 80 odsto loptu u svom posedu. Ali su i bez ozbiljnije prilike.

3. minut - Španija je od starta uspostavila svoj ritam, kratkim pasovima drži loptu u svom posedu.

Navikli smo od “crvene furije” da na velikim takmičenjima budu jedni od glavnih favorita za najviši plasman, ali je utisak da posle duže vremena Španija ne spada u najozbiljniji kandidate za naslov prvaka.

Pre svega, valja napomenuti da je selektor Luis Enrike napravio pomalo čudan izbor, pa posle mnogo vremena na spisku nema nijednog fudbalera Real Madrida, a pre svih Serhija Ramosa, koji je ruku na srce imao i problema sa povredama u toku prošle sezone.

Kada bolje pogledamo spisak “furije” jako teško je reći ko je najveća zvezda u ovom timu, ali je ipak nekako utisak da su De Hea i Alkantara svakako najzvučnija imena, međutim, obojica nisu imala baš najbolju sezonu, posebno Alkantara koji se nije naigrao u svom novom klubu Liverpulu.

Treba biti realan pa priznati da Španija ni izbliza ne postiže rezultate kao što je to bio slučaj krajem prošle i početkom tove decenije, kada su 2008. došli do titule evropskog šampiona, 2010. osvojili Svetsko prvenstvo, da bi sve to zaokružili još jednom titulom na Evropskom prvenstvu 2012.

Nakon toga je “furija” bez zapaženih rezultata, pošto su najviše dogurali do šesnaestine finala Svetskog i Evropskog prvenstva.

U kvalifikacijama su izabranici selekrtora Luisa Enrikea igrali sjajno pošto su bez većih problema zauzeli prvo mesto u grupi i to uz pet bodova viška u odnosu na drugoplasiranu Švedsku koja će im zanimljivo biti protivnik i u prvom meču na Evropskom prvenstvu.

Sećamo se svi koliko dobro su Šveđani izgledali na Mundijalu u Rusiji kada je ova ekipa mimo svih očekivanja stigla do plasmana u četvrtfinale, gde su eliminisani od Engleza, ali je bez sumnje to ogroman uspeh.

Ponovo su izabranici selektora Andersona bez većih problema došli do plasmana na Evropsko prvenstvo i tako potvrdili kontinuitet igara na velikim takmičenjima. Skandinavci su kvalifikacije završili na drugom mestu uz pet bodova manjka u odnosu na prvoplasiranu Španiju. Na veliku žalost Šveđana, taj meč se igra u Sevilji, pa će “furija” imati veliku pomoć navijača u nastojanju da zabeleže prvu pobedu na turniru.

U pripremnom periodu izabranici selektora Janea Andersona su igrali sjajno, a ono što posebno treba naglasiti je da su na pet poslednjih mečeva neporaženi, a tu računamo dva duela u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo koje će biti odigrano naredne godine koja je ova selekcija dobila bez primljenog gola.

Ostaje veliki žal što Švedska neće moći da računa na Zlatana Ibrahimovića koji se nedavno vratio u nacionalni tim, ali i bez toga je sigurno da četvrtfinalista sa Mundijala iz 2018. godine ima izuzetno kvalitetnu ekipu.

Posebno treba izdvojiti Dejana Kuluševskog koji je imao dobru sezonu u Juventusu, ali nikako ne treba zaboraviti ni Emila Forsberga, odnosno Viktora Lindelefa, kao i golmana Robina Olsena.

U kvalifikacijama za ovo Evropsko prvenstvo Šveđani su jednom uspeli da odole Špancima kada je bilo 1:1, ali su pre toga na “Santjago Bernabeu” deklasirani sa 3:0.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track