STIŽU MILIONI IZ RUSIJE! Terzić otkriva: Zvezda dobila novi ugovor od Gasproma
Foto: Kurir Sport/Aleksandar Radonić

otvoreno o svemu

STIŽU MILIONI IZ RUSIJE! Terzić otkriva: Zvezda dobila novi ugovor od Gasproma

Fudbal -

Generalni direktor Crvene zvezde Zvezdan Terzić održao je tradicionalni brifing sa novinarima povodom završetka sezone.

Prvi operativac kluba rezimirao je nedavno završenu sezonu, pričao o situaciji u klubu, aktivnostima u letnjem prelaznom roku, saradnji sa Gaspromom i planovima za budućnost.

00:33

Zvezdan Terzić rezimirao sezonu Zvezde

O aktuelnoj situaciji u klubu.

"Osvojili smo 22 boda u grupama Lige Evrope u dve sezone, oba puta se plasirali u nokaut fazu. Najveći benefit svega toga su koeficijenti koje smo ostvarili. Dugoročno problema finansijske prirode za Zvezdu neće biti. Imamo otvoren put do Lige šampiona ili bar do Lige Evrope. Nadam se da ćemo iskoristiti šansu za koju smo se sami izborili. Prihodi su nam između 30 i 40 miliona evra zavisno od rezultata. Svesni smo velikih očekivanja navijača, a mi ciljeve sve više i više postavljamo svake godine", rekao je Terzić.

O pojačanjima i dolasku Marka Marina.

"Potrebna su nam tri do četiri brža i mlađa igrača. Imamo bazu i temelj od sedam do osam igrača, a potrebni su nam špic ,vezni, krilo možda i štoper. Marko Marin će 10. juna biti promovisan u šefa skautinga Crvene zvezde. Već mesecima radi sa Mitrom Mrkelom, skauting sa njim podižemo na viši nivo. Mnogo dobro gleda na fudbal i procenjuje igrače, rešio je da se vrati i u Beogradu živi sa porodicom".

Marko Marin
foto: Starsport

Novi ugovor sa Gaspromom.

"Dobili smo ponudu iz Rusije za produženje ugovora sa Gaspromom na još dve godine, idemo sa 4.000.000 na 5.000.000 evra, deset miliona evra ukupno. Zakazali smo utakmicu sa Zenitom u Sočiju 3.jula i to će biti generalna proba za nas pred početak prvenstva. Pratimo državnu politiku i ponosni smo što održavamo kontakte sa našom braćom Rusima", istakao je Terzić.

Gasprom
foto: Reuters

Ciljevi za budućnost.

"Umorio sam se od primanja čestitiki, sad treba jedan kamenčić u cipelu, da žulja, nema opuštanja, nema minulog rada. Cilj je jasan - grupna faza Lige šampiona ili Lige Evrope i naravno titula. Zadržali smo trenera, zadržali stabilnost, potpisali smo nove ugovore sa nosiocima igre, nema bojazni da ćemo biti sve bolji i bolji iz sezone u sezonu", zaključio je Terzić.

Budžet za pojačanja.

"Oko 4.000.000 evra predviđeno je za plaćanje obeštećenja, ali se neću držati toga, to je živa stvar, možda potrošimo tri, možda šest, jer bolji rezultati generišu bolje prihode. Nikada više neću dozvoliti 2014. godinu kada nijedan igrač nije imao veću mesečnu platu od 5.000 evra. Tako se ne vodi klub jer vrlo dobro poznajem ovaj biznis. Znam šta nam nedostaje za još boje rezultate. Liga šampiona donosi 25 miliona evra, to je novac nadohvat ruke, Liga Evrope nam je prošle sezone donela 12,5 miliona evra. Zato moramo da investiramo, imamo tri pika koja želimo da dovedemo, da osvežimo tim, unesemo novu energiju. Potrebni su nam brži igrači, iako smo svesni da je teško doći do brzih i mladih fudbalera. Mi se sudaramo sa klubovima koji godišnje troše od 80 do 150 miliona evra. U sledeću sezonu ulazimo sa najvećim ambicijama i to zato što donosi direktan plasman u Ligu šampiona, gde će UEFA uvećati svoje bonuse, svesni smo naših mogućnosti".

Zvezdan Terzić
foto: www.crvenazvezdafk.com

"Razgovarali smo sa Gajićem, Gobeljićem i Pankovom. Videćemo. Špic desno krilo, zadnji vezni, štoper.... To nam treba, imamo 56 utakmica, treba nam veliki roster".

"Naša matematika je jasna i poslovanje je transparentno, godišnje imamo 10 miliona od sponzora, pet od ulaznica i milion od TV prava, plus ono što zaradimo mi dolazimo do brojke od 36 miliona evra prihoda".

Eraković sigorno ostaje do kraja kvalifikacija

"Nismo tvrdi u stavu da Eraković ne ide, i neće ići dok se ne završi kvalifikacije za Ligu šampiona. Postoji realan uslov između 12 i 15 miliona evra da on ode. Nama dolaze dva perpsektivna štopera Leković i Đurić, ima ko da ga zameni. Za sada je jedina opcija da Eraković ostane. Prelazni rok je živa stvar, ako dođe dobra ponuda otići će, ako uđemo u Ligu šampiona možda neće, jer ćemo imati dovoljno novca. Imamo stavove i prioritete, a to se menja".

Strahinja Eraković
foto: www.crvenazvezdafk.com

O funkciji predsednika SD Crvena zvezda.

"Fudbalski klub neće trpeti što sam predsednik SD. Dugo egzistira ideja da se fudbalski klub uključi aktivnije i mi smo na to pristali. Priznanje za društveni status, ali i obaveza, svesni smo da će se napraviti čekaonica ispred fudbalskog kluba. Podelićemo 500.000 evra godišnje prema drugim klubovima. Odvojićemo TV za naše klubove, pomoći ćemo".

O Kingsiju Kangvi i Sekuu Sanogu.

"Kangvu smo pratili prethodna tri meseca, imali smo prvi informaciju o njemu, da smo čekali, izgubili bismo ga. Skautiran je, zvao sam Grofa (Miodraga Božovića op.a.) i on je rekao - uzimaj, ne čekaj! Ako ga ne uzmeš, uzeće ga neko od većih ruskih klubova. Brz, hitar igrač, kakav nam je potreban. Videćemo šta će biti sa Adom. Pomaže nam Marko Marin imamo nekoliko opcija, vagamo, pričamo. Nije vreme za rastanak sa Sekuom Sanogom, potreban je klubu, pregovaramo oko novog ugovora".

Kings Kangva
foto: www.arsenaltula.ru

Pojačanja iz Superlige?

"U našoj ligi nema igrača koji mogu odgovoriti zahtevima Crvene zvezde, i ti mlađi koji se pojave pitanje je da li su bolji od naših u omladinskoj školi i Grafičaru. Lučić, Babić, Mituljikići... Koje bolji od njih? A, da je iz naše lige. Nema igrača koji mogu adekvatno da odgovore na zadatke vezane za Ligu šampiona, što je nama cilj".

Stranci u Zvezdi, status Ohija.

"Za Ohija imamo ponudu, neki stranci nisu zadovoljili, potrebni su nam bolji. Od Dragana Džajića sam naučio važnu lekciju kada sam došao u Zvezdu. Tada mi je rekao - najskuplji je neuspeh u Crvenoj zvezdi! Nećemo više dovoditi polovnjake, ako hoćemo da smo najbolji u regionu, moramo više da plaćamo od Olimpijakosa i zagrebačkog Dinama. Nestvarno je da od budžeta od 30 miliona evra pravimo ovakve rezultate.

Pričano je u statusu Veljka Nikolića, mladim igračima.

Za mene je Veljko Nikolić najbolji igrač Crvene zvezde, ali igrač sa mnogo pehova. Operisao se tek u februaru, povredu koju je vukao od prošlog juna. Sada je spreman.

Ne razmišljam o prodajama, mislimo na dovođenja. Imamo novac na računu, fokusirani smo na 12. jun i prozivku za novu sezonu. Ne mogu da prodam Ohija ako ne dovedem zamenu.

Jedan bonus će biti sigurno, možda to bude Eraković, jer za sad on ostaje. Ako ode eto prostora za Motiku, Stanića i Lekovića. Vodićemo dosta mladih igrača na pripreme, imaće svako od njih šansu, pa neka je iskoriste".

Ohi
foto: www.crvenazvezdafk.com

O Dzjubi.

"Dzjuba... Postojala je ideja, ali niko iz kluba nije razgovarao sa njim. Kad smo izvagali, zaključili smo da nam treba mlađi i brži igrač".

Artem Dzjuba
foto: EPA

Novi stadion.

"Naš pravni tim intenzivno radi na tome, imamo mnogo stvari, pre tri godine smo raspisali konkurs za idejno rešenje stadiona. Italijanska državna kompanija je pobedila na konkursu, projekat će koštati 65 miliona evra, biće to novi stadion. Radimo na kupovini zemljišta blizu aerodroma za trening kamp za devet terena".

Crvena zvezda, Glazgov rendžers, Marakana, delije
foto: Printskrin

Svadba Lazara Markovića i fotka sa zvezdašima.

"Bilo je mnogo zvezdaša na svadbi. Grujić, Mladenović, Lazović, Kolarov, Tošić... Svi oni igraju u ozbiljnim klubovima, pričali jesmo kroz šalu. Javili su se i neki igrači Partizana, došlo mi je da donesem dva pehara, da ih makar pipnu, ko zna kada će imati priliku sledeći put".

Zvezdan Terzić
foto: Privatna arhiva

Povratak Nemanje Radonjića?

"Radonjić... Postoji ideja, ali ima ugovor i ne znam da li bi pozajmica bila dobro rešenje. Ali svakako on je sjajan igrač".

O Partizanu.

"Naravno da smo u velikoj prednosti, ne volim da komentarišem Partizan, klub sa velikom tradicijom. Niko nema pravo da negativno komentariše Partizan, ali mi smo se u proteklih pet sezona pokazali kao uspešniji. Ostali su bez trenera, kostura tima, u lošem ambijentu, teško je sve to praviti. Ne radujem se ovome što govorim. U poslednjem kolu kod njih je bilo 3.000 gledalaca, a kod nas 43.000, a na oba stadiona bile su instalirane bine FSS za prvaka države.

Nas je opuštanje prošle sezone skupo koštalo, to više ne sme da se desi. Zato sam rekao na minus pet da odlazim iz kluba ako ne budemo šampioni. Ako nisam prvi, nisam radio dobro svoj posao. Hoću da Crvena zvezda uvek bude šampion".

Igrači ne žele da odu iz Zvezde.

"Nekad se iz Crvene zvezde bežalo, danas puškom ne možeš da ih oteraš. To je kompliment za sve nas koji radimo u klubu, igrači u Zvezdi imaju veće plate nego u klubovima iz kojih su došli. Ali, zaradili su svaki dinar".

O treneru Stankoviću.

"Crvena zvezda nosi ogroman pritisak i sigurno je da Dejanu Stankoviću nije lako. Zato stres moramo izneti kao ozbiljni muškarci i profesionalci. Potpisali smo novi ugovor, obistrano smo zadovoljni. Kada klub retko menja trenera to pokazuje stabilnost".

Dejan Stanković
foto: Starsport

O dugu.

"O dugu neću da pričam, to se zloupotrebljava. Ne dugujemo ništa što nas ne obavezuje, da dugujemo platili bismo. Čim dobijamo pozitivne ocene od UEFA to je znak da dobro poslujemo. Naravno da imamo dugove, ali oni nas ne opterećuju. One dugove koje imamo izregulisaćemo".

O Milanu Pavkovu.

"Voleo bih da Pavkov ostane u Zvezdi do kraja karijere. Ako mu se ukaže šansa da reši egzistenciju, izaći ćemo mu u susret. On je jedan od najkorisnijih igrača Zvezde u istoriji, s obzirom na ulaganja i ;injenicu koliko je utakmica rešio. Pavkov je dobrica i simbol navijača.

Milan Pavkov
foto: www.crvenazvezdafk.com

Govorio je Terzić i o Kristijanu Pičiniju, Filipu Falku, Akselu Bakajoku, Rišairu Živkoviću.

- Selektor Italije veruje u Pičinija. Valja reprezentaciji, a ne valja Zvezdi... Mnogi dobri igrači su došli, ali se nisu snašli. Falko je jedan od njih. Mislim da ćemo naći rešenje da se vrati u Italiju. Sa Bakajokom se razilazimo. Od Živkovića sam očekivao više, nije se izborio sa pritiskom, ali ima čvrst ugovor.

El Fardu Ben uživa puno poverenje struke i menadžmenta kluba.

- Ben je zvanično najbolji stranac u istoriji Crvene zvezde! Konkuriše za startnih 11, samo tako možemo pričati o Benu. Imamo 56 utakmica, potrebna su nam dva kvalitetna igrača na svakoj poziciji. Tako da ne razmišljamo o njegovom odlasku.

Kurir sport/A. Radonić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track