ČAČAK GORI! ŽELJKO PRVI PUT VODI LIGAŠKI MEČ PROTIV BORCA! Drugar Biska iz kafića "Žoc" za Kurir poručuje: Dobiće veliki aplauz!
Foto: Zoran Šaponjić, KK Partizan

KURIR U GRADU na MORAVi

ČAČAK GORI! ŽELJKO PRVI PUT VODI LIGAŠKI MEČ PROTIV BORCA! Drugar Biska iz kafića "Žoc" za Kurir poručuje: Dobiće veliki aplauz!

Košarka -

Legendarni Čačanin Željko Obradović u subotu uveče u Čačku prvi put u karijeri vodi Partizan u ligaškom meču protiv svojih, protiv Borca, u kom je ponikao i odrastao!

U dvorani kraj Morave u šestom kolu ABA lige Borac igra protiv moćnih crno-belih, koje s klupe predvodi veliki trener i koji jesenas melje i mnogo jače protivnike.

U kafiću "Žoc" blizu centra Čačka, u kom se pije pivo "žoc", koje je nazvano pravo po nadimku čuvenog trenera, pred istorijsku utakmicu uvereni su da će Željko u Čačku biti dočekan više nego - izvanredno!

Kafić Žoc
foto: Zoran Šaponjić

- Možda grešim, ali mislim da će Željko u subotu uveče u našoj dvorani dobiti veliki aplauz, a šta je drugo i zaslužio - kaže pred utakmicu Predrag Albić Biska, Željkov drug iz mladosti.

Predrag Albić Biška
foto: Zoran Šaponjić

- Aplauz uprkos tome što vodi protivničku ekipu?

- Aplauz, naravno - potvrđuje Biska.

- A kako će Željku biti u subotu uveče kad izađe na parket, ovog puta sa ekipom protiv svog Borca - pitali smo još.

Željko Obradović
foto: Starsportphoto

- Naravno da mu neće biti lako, on je dete Borca, u dvorani će biti dosta njegove familije, drugova, prijatelja, ali šta se mora, mora se. On je veliki profesionalac, ne sumnjam da će utakmicu odraditi do kraja profesionalno - veli Biska.

I otkriva jednu tajnu:

- Obradović je pre pet-šest meseci, pre ugovora s Partizanom, radio malo sa ekipom Borca, vodio neke treninge, pomogao...

Predrag Albic Biska
foto: Nemanja Nikolić

U kafiću "Žoc" Željkove slike iz vremena kad je igrao za Borac, jedna, druga, treća u dresu kluba iz grada s Morave, pa ekipna slika iz osamdeset i neke, Žoc i Biska kad su bili mladi, pa još jedna na kojoj su takođe Željko i Biska, ali na ovoj slici napuklo staklo, koje niko ne menja...

- Staklo je puklo kad je otvaran kafić, trubači su toliko jako svirali da su pucala stakla, slike padale sa zidova... A Željko, kao što je poznato, veoma voli trubače - otkriva Biska.

Predrag Albic Biska
foto: Nemanja Nikolić

U subotu u Čačku Željka će dočekati stara ekipa, kao i uvek, i Biska, koji navija za Partizan, i Jordan, koji navija za Borac i Zvezdu, i Ilke, i Cipi, Mišo Toroman, Vlajs, Rale Bojić, Dejan Vukas, Saša, gosti iz kafića, stižu navijači Partizana iz Beograda, Podgorice, gradova u okolini...

- Željko je svojim povratkom mnogo unapredio srpsku košarku. S titulama prvaka Evrope odavno je postavio domaći zadatak svim evropskim trenerima. On je ikona svetske i evropske košarke, zaboravlja se da je bio i veliki košarkaš. Veliki gospodin i u sportu, i druženju, i u piću. Poštovan je i cenjen svuda, gledam samo kakve ovacije dobija u Beogradu, u Zadru, Splitu, po Evropi, svuda, možda je u Čačku ponajmanje cenjen, ovde nekako, nek mi bude oprošteno ako grešim, nema poštovanje kakvo bi trebalo da ima - konstatuje Biska.

Pomogao je mnogima, ali ne želi da se zna

Željko Obradović
foto: ABA Liga

Pred istorijsku utakmicu Biska ređa uspomene iz zajedničkog odrastanja, prošlih vremena, seća se kako je Željka dva puta vraćao kad je hteo da napusti košarku.

- Koliko je samo humanitarnih akcija podržao, koliko ljudi pomogao, ali, uvek tiho, da se ne zna, da se ne pročuje... I ono zbog čega ga posebno cenim i volim, a to je što je on krvavi radnik i u košarci, i svuda gde god se čega prihvati - veli Biska.

A rezultat utakmice?

- Pobediće Partizan zbog više razloga, prvi je što za trenera imaju Željka - kaže prijatelj velikog trenera.

Radomir Mihajlović Točak
foto: Dragan Kadić

Točak i Smak napravili 22 pesme za Bisku

I Biska je legenda Čačka. Velika. Čuvena grupa Smak i gitarista Radomir Mihailović Točak posvetili su Predragu 22 pesme, Biski je svaka od njih veoma draga. I za kraj, pitanje iz kafića "Žoc" za Čačane na koje sam Biska nije hteo da da odgovor: - Zašta Biska ne dolazi više u halu kraj Morave da gleda košarku?

Zoran Šaponjić / Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track