MOĆNA KLS ZA SPAS SRPSKE KOŠARKE: Da li Partizan, Zvezda i ostali treba da igraju ABA ligu? Ideja ŽIVI, evo kako bi sve IZGLEDALO!
Foto: Stefan Stojanović/ Mondo

promene

MOĆNA KLS ZA SPAS SRPSKE KOŠARKE: Da li Partizan, Zvezda i ostali treba da igraju ABA ligu? Ideja ŽIVI, evo kako bi sve IZGLEDALO!

Košarka -

Da li srpski klubovi treba da igraju ABA ligu?

To je pitanje koje se već duži period postavlja u košarkaškim krugovima, a nakon mečeva za vikend se intenziviralo. Postoje dva aspekta ove priče, jedan su dešavanja na parketu, a drugi događaji van terena.

Zadar, navijači, Tornado
foto: ABA liga/ KK Zadar/Zvonko Kucelin

Ono što svakako upada u oči jesu problemi van terena i huliganizam koji još nije iskorenjen. Ako se fokusiramo na mečeve sa hrvatskim klubovima i izuzmemo ostale zemlje učesnice Jadranske lige, gostovanja u Hrvatskoj predstavljaju pravu noćnu moru. Pogotovo u Zadru, jer deluje da je tamo situacija i mržnja prema Srbima najproblematičnija. Tome svedoči i napad na novinare i člana UO KK Crvena zvezda dan pred meč u Zadru, kada su prvo fotografisani na aerodromu, tipovani, a onda napadnuti od strane huligana kojima ništa nisu učinili. Dakle, nema veze da li ste nešto uradili ili provocirali, dovoljno je to što ste Srbin. Ne možemo da ne pomenemo i jedan lep primer, a to je nedavno gostovanje Partizana u Splitu, kada su trener Partizana Željko Obradović i ceo tim crno-belih dobili aplauze od strane publike u "Gripama", na njih bi mogli da se ugledaju i Zadrani, ali je očigledno da oni guraju neku svoju priču.

KK Crvena zvezda, Crvena zvezda, Adam Hanga, Rokas Gedraitis, Šabaz Nejpir, Džoel Bolomboj, Luka Mitrović
foto: Starsport

Drugi aspekat pitanja na početku teksta jeste čisto košarkaški. Evidentno je da su srpski klubovi, pogotovo Zvezda i Partizan toliko kvalitetniji u odnosu na sve ostale i da su odavno prerasli ovaj nivo takmičenja. Mnogi će reći da je Igokea u nedelju savladala Partizan u Areni, ali budimo realni koliko se sećate mečeva u poslednjih pet godina da su "večiti rivali" izgubili, posebno od hrvatskih klubova. Govorimo o jednocifrenom broju mečeva, a kada analiziramo ovaj podatak jasno je i zašto.

KK Partizan, KK Crvena zvezda, Željko Obradović
foto: Stefan Stojanović/ Mondo

I crveno i crno-beli imaju po 10 ili 20 puta veće budžete od svih učesnika regionalnog takmičenja, a samim tim su u stanju da dovode iskusne, proverene, evroligaške igrače koji prave ogromnu razliku u odnosu na ostale ekipe koje imaju uglavnom mlade igrače željne dokazivanja.

Tome u prilog idu i rezultati Zvezde i Partizana u prvih sedam kola prvenstva, gde su ako izuzmemo večiti derbi u šestom kolu i Partizanov poraz od Mege i jedni i drugi pobeđivali svoje protivnike sa prosečno 20 poena razlike. Pogotovo su upečatljive bile pobede Zvezde nad Cedevita Olimpijom koja slovi za treću ili četvrtu ekipu u ABA ligi i Partizana na gostovanju Krki ili nad Mornarom. Pobede sa razlikom koja se kreće od 30 do 40 poena razlike oslikavaju trenutno stanje u regionalnoj košarci.

Partizan
foto: Starsport

Jasno je koliko su i jedni i drugi dominantni i da nemaju pravu konkurenciju, ali ono što ih još uvek zadržava jeste prohodnost ka Evroligi i tu nema dileme. Večiti rivali su jako blizu da dobiju A licencu, a to su potrvrdili i iz rukovodstva Evrolige i to nije tajna, pitanje je vremena kada će i jedni i drugi postati stalni učesnici najelitnijeg evropskog takmičenja, a kada se to desi to bi moglo da označi kraj učešća srpskih klubova u jadranskoj ligi.

KLS, KK Partizan, Aleksandar Grujin
foto: Starsport©, Printscreen, Kls.rs

S obzirom na to da i sada pobeđuju ubedljivo svoje rivale i da se tek ponekad desi neko iznenađenje, verovatno bi isti odnos snaga bio i u KLS-u, ukoliko bi i crveno i crno-beli bili stalni učesnici jasno je da bi im domaće takmičenje služilo da održavaju formu između duela u Evroligi, kao sada u ABA ligi. O tome je govorio i selektor reprezentacije Svetislav Pešić nakon povratka sa Mundobasketa u Manili.

- Mi ne treba da igramo ABA ligu. Ne da ukinemo. Nego mi moramo da se vratimo tamo gde pripadamo. Znači, mi moramo da imamo profesionalnu srpsku ligu. I to odmah, sada, odmah. Odmah sada, na kraju ovog olimpijskog ciklusa. Da, onog trenutka kada Crvena zvezda i Partizan definitivno dobiju sigurnost da će svake godine igrati Evroligu kao litvanski klubovi - rekao je Pešić.

Mi ne znamo šta će biti, ali svakako da bi jako lepo bilo da Crvenu zvezdu i Partizan više gledamo u Kraljevu, Leskovcu i Užicu, a manje u Zagrebu i Zadru.

Šta vi mislite, da li srpski klubovi treba da igraju ABA ligu?

Kurir sport

BONUS VIDEO:

01:25

Košarka je nezamisliva bez Dude: Beograd dobio teren posvećen Dušanu Ivkoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track