(VIDEO) SRBIJA  BEZ POBEDE: Poraz od Litvanije, u četvrtfinalu sa Turskom
Foto: FIBA

Evrobasket

(VIDEO) SRBIJA BEZ POBEDE: Poraz od Litvanije, u četvrtfinalu sa Turskom

Košarka -
Košarkašice Srbije od 20.30 časova igraju poslednju utakmicu u drugoj fazi Evropskog prvenstva u Mađarskoj i Rumuniji. Rival u meču 3. kola grupe F koja se igra u Đeru je selekcija Litvanije

Ženska košarkaška reprezentacija Srbije je posle poraza od Litvanije (73:72), kao četvrta u grupi E izborila plasman u završnicu Prvenstva Evrope, koje se igra u Mađarskoj i Rumuniji.

Srbija je zauzela četvrto mesto u grupi i samim tim u četvrtfinalu se namerila na Tursku. Ta utakmica se igra u sredu 24. juna u Budimpešti.

Utakmica sa Litvanijom, bila je neizvesna, a Srbija je 14 sekundi pre kraja imala napad za pobedu. Šut Jelene Milovanović, završio je na obruču, što je značilo da Srbija u polsednji deo nadmetanja ide kao četvrti tim iz grupe.

Najefiksanija u srpskom timu bila je upravo Milovanovićeva sa 14 poena, po 12 su postigle Sonja Petrović i Ana Dabović, dok je poen manje dodala njena sestra Milica.

http://www.youtube.com/watch?v=LuwGgBjawkE

Prva četvrtina

U šestom minutu naš tim je imao plus osam (18:10), a potom je napravio seriju 7:0 i od tada održavao dvocifrenu prednost. Ona je u jednom trenutku iznosila i 18 poena - 30:12, da bi do kraja prve četvrtine Litvanke samo uspele da se primaknu na minus 15.

Druga četvrtina

Na početku drugog perioda selekcija Litvanije je zaigrala angažovanije, ali je naš tim uspeo da održi prednost od barem deset minuta u narednim minutima. Međutim, za samo dva minuta uspela je da vrati u utakmicu i preko Okokite i Nacickaite priđe na samo pet poena zaostatka (37:32). Seriju Litvanki u poslednjem minutu četvrtine konačno je trojkom prekinula Ana Dabović, ali su nesmotrenost našeg tima Litvanke kaznile i posebno zahvaljujući trojki Okokite sa više od pola terena u poslednjim sekundama prišle na tri poena razlike.

Treća četvrtina

Drugo poluvreme Litvanke su bolje počele preokrenule, ali polovinom četvrtine Srbija ima minimalno vođstvo 46:45. Usledila je velika borba i rezultatska klackalica, da bi naš tim konačno ponovo poveo posle sjajne igre Jovanovićeve u odbrani, a Ana Dabović i Milovanovićeva odvele Srbiju na plus četiri (54:50). Treći deo igre završen je košem prednosti za naš tim 54:52.

Četvrta četvrtina

Poslednja četvrtina donela je neizvesnu borbu, a iako je naš tim vodio gotovo sve vreme, nije uspevao da ostvari osetniju prednost. Litvanke su u poslednjem minutu povele 71:67, ali je 22 sekunde pre kraja Jelena Milovanović pogotkom uz faul smanjila na 71:70. Nacickaite je ubacila dva penala, a posle minuta odmora Sonja Petrović je faulirana. Srpska košarkašica je pogodila oba penala i smanjila na minus jedan. Litvanke kreću u napad, ali greše, pa imamo 14 sekundi za pobedu. Jelena Milovanović nije pogodila, pa će posle poraza Srbija u četvrtfinalu igrati sa Turskom.Tok utakmice

Selekcija Litvanije je posle dva startna poraza zaređala sa četiri pobede na šampionatu Starog kontinenta. Poražena je od Španije i Slovačke, zatim slavila protiv Mađarske, Švedske, Rusije i Hrvatske. Kao što je to naznačila selektorka Srbije Marina Maljković igra našeg večerašnjeg rivala vrti se oko četiri igračice. Na spoljnim pozicijama to su Kamila Nacickaite i Sandra Linkeviciene, dok su ispod koša u glavnim ulogama Gintare Petronijte i Vita Kuktiene. Srbija je u dosadašnjem delu šampionata bila u proseku efikasnija ekipa sa 75 poena po meču, dok Litvanke postižu 73.3. Srbija je u ovom statističkom parametru na drugom mestu na Evropskom prvenstvu iza Španije, Litvanija je peta najefikasnija ekipa. Srbija je u šutu za dva poena nešto preciznija sa 44 odsto, dok Litvanija ima prosek 43.6 odsto. Za tri poena šut je na strani Litvanki koje imaju visokih 37.7 odsto, a Srbija 28.9 odsto. Sa linije penala preciznije su Srpkinje sa 84.1 odsto, dok Litvanke šutiraju sa 75 odsto uspešnosti. Odbrana Srbije je za nijansu bolja jer protivniku dozvoljava 71.3 poena, i po ovom učinku je na 12. mestu na šampionatu. Litvanija je stepenik niže sa 71.5 poena po utakmici. Velika snaga Litvanije leži u skok igri, gde su drugi na Evropskom prvenstvu sa 41.3 skoka po utakmici. Srbija je na 11. poziciji sa 37.3 uhvaćene lopte po meču. Glavna razlika je u defanzivnom skoku gde Litvanke imaju prosek od 28.7 skokova, a Srbija 24.3. U ofanzivnim skokovima Srbija je za nijansu bolja (13 – 12.7). Srbija ima nešto bolji prosek u osvojenim loptama (8.8 – 7.2), manji broj izgubljenih lopti (14.2 – 20.2).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track