(VIDEO) MEGA ZVEZDA: Crveno-beli osvojili treći uzastopni Kup Radivoja Koraća
Foto: Tanjug

Finale Kupa Radivoja Koraća

(VIDEO) MEGA ZVEZDA: Crveno-beli osvojili treći uzastopni Kup Radivoja Koraća

Košarka -
Crveno-beli su treći put zaredom osvojili trofej "Žućkove levice", nakon što su prethodno slavili na završnim turnirima u Beogradu i Kragujevcu
1 / 3 Foto: Tanjug

Košarkaši Crvene zvezde odbranili su trofej Kupa Radivoja Koraća pošto su u Nišu, u finalnoj utakmici završnog turnira, savladali ekipu Mega Leksa posle preokreta sa 80:74 (16:21, 19:21, 24:15, 21:17).Crveno-beli su treći put zaredom osvojili trofej "Žućkove levice", nakon što su prethodno slavili na završnim turnirima u Beogradu i Kragujevcu.Ekipa trenera Dejana Radonjića prethodno je u Nišu pobedila u četvrtfinalu domaći Konstantin (81:65), a u polufinalu je nadigran "večiti rival" i rekorder po broju trofeja u nacionalnom Kupu, tim Partizana (76:67).Pobednički sastav predvodili su Mitrović sa 21, Kalinić sa 17 i Vilijams sa 14 poena, dok su u Mega Leksu najefikasniji bili Miljenović sa 21, Jokić sa 18 i Krstić sa 14.Mega Leks je u četvrtfinalu pobedio FMP (92:85), a u polufinalu Vršac (85:66).Plasmanom u finale Kupa Koraća tim trenera Dejana Milojevića ponovio je veliki uspeh od prošle godine, kada je pod imenom Mega Vizura, takođe posle dramatične borbe, poražen od Crvene zvezde rezultatom 81:80.

Prva četvrtina

Počelo je poenima Miljenovića, a u užasno nervoznoj igri Zvezda za tri minuta nije pogodila koš. Prve poene za Zvezdu postigao je Mitrović, koji je pogodio jedno slobodno bacanje. Kapiten je potom ubacio i prvu dvojku, dok je na drugoj strani u uvodnim minutima dominirao Jokić koji je zabeležio tri blokade. Posle pet minuta Mega vodi 8:3.

Zvezda se probudila i poskle nešto bolje igre i trojke Vilijamsa smanjila na 10:8.Zvezda je sustizala prednost Mege 10:10 i 12:12, ali nije uspevala da povede, dok je sa druge strane posle poena Zagorca, koji je uz koš faul pogodio i bacanje, Mega je povela 15:12.

Trener Radonjić je Dženkinsu na startu meča dao veću minutažu, ali je bek Zvezde napravio već tri faula, šro uz bolji početak Mege, koja je četvrtinu okončala lepim košem Zagorca za 21:16 treba da zabrine trenera Zvezde.

Druga četvrtina

Na startu druge deonice Mega poenima zagorca stiže do maksimalnih plus 9 - 25:16. Tim trenera Milojevića za sada deluje odmornije i spremnije, baš kao što je strateg Mege i najavio. U prva četiri minuta drugog kvartala Mega drži prednost od 4 do 6 poena.

Na polovini druge deonice Zvezda je posle trojke Vilijamsa i zakucavanja Mitrovića u kontri smanjila na 29:28, a Milojević je u tajm - autu zamerio timu da ne trči dovoljno. Posle pauze Jokić je ubacio trojku za 32:28, za Megu, što je sa nova tri poena povećao Kešelj.

Zvezda nikako da odgovori na igru Mege, što tim trenera Milojevića koristi da minut pre poluvremena ima plus10 42:32 što je trojkom za kraj smanjio Vilijams 42:35.

http://www.youtube.com/watch?v=-xzB7bG_AOU
http://www.youtube.com/watch?v=YDYH9zppprg

Tokom poluvremena organizator finalnog turnira Kupa Radivoja Koraća je uručio specijalna priznanja počasnom predsedniku Košarkaškog saveza Srbije Borislavu Stankovići i potpredsedniku KSS zaduženom za takmičenja Dejanu Tomaševiću.

Treća četvrtina

Drugo poluvreme počelo je trojkom Kalinića sjajnom rampom Muslija na Mitroviću i sitnim čarkama. Zvezda je prišla na minus dva 42:40, ali je Musli potom snažno zakucao. Nakon toga Cirbes je zbog prigovora dobio tehničku grešku. Sve se to desilo za tri minuta.

Posle poena Mitrovića Zvezda je prvi put na meču povela 45:44. Mega ima problema u napadu, koje je trećom svojom trojkom prekinuo Jokić, ali i dalje je u vođstvu. U trećem kvartalu igra se poen po poen, a ekipe se smenjuju u vođstvu. Sa jedne strane dobri su Kalinić i Mitrović, a sa druge Miljenović, Krstić i zagorac, koji ima 4 lične greške.

Dva minuta pre kraja treće četvrtine Vilijams je ubacio trojku, a potom iznudio faul Miljenovića u napadu, a Zvezda je povela 59:54 posle čega je Milojević tražio minut odmora u kojem je od igrača tražio da se ne predaju već da igraju rasterećeno.

Zvezda je poboljšala agresivnost što joj je donelo vođstvo 59:57 na ulasku u poslednji kvartal.

Četvrta četvrtina

Poslednja četvrtina počela je sa tri trojke, posle čega je Zvezda vodila 67:66. Malo poena postignuto je u pšoslednjem kvartalu, a dva i po minuta pre kraja Zvezda je vodila 75:72, a Jokić je napravio peti faul.

Vreme teče, a koš je uz faul postigao Nenad Miljenović, koji nije pogodio dodatno bacanje posle kojeg Zagorac nije uspeo da postigne tri poena.

39 sekundi pre kraja Kalinić je imao dva bacanja. Oba puta je pogodio za 77:74. Na drugoj strani Kešelj nije pogodio za izjednačenje, pa je Kalinić posle faula Jaramaza još jednom imao dva bacanja. I opet pogodio za plus 5 79:74. Na kraju Zvezda slavi 80:74 za osmi trofej Kupa u istoriji.

Tok utakmice

Finalni okršaj u Kupu Radivoja Koraća između Crvene zvezde i Mega Leksa sudiće Ilija Belošević, Milivoje Jovčić i Uroš Nikolić.

Zvezda prošle godine slavila sa pola koša

U reprizi prošlogodišnjeg finala, Zvezda će u niškom Čairu pokušati da ostvari het-trik, a Mega prvi put u istoriji kluba dođe do trofeja Žućkove levice.U finalu pre finala, izabranici trenera Dejana Radonjića pobedili su Partizan sa 76:67 i došli u situaciju da treću godinu zaredom, a prvi put posle 1975. godine u gradu na Nišavi osvoje pehar u najmasovnijem takmičenju.Tim branioca titule imao je malo vremena da se spremi za polufinalni meč, a još manje imaće da se odmori za novi izuzetno važan.

"Savladali smo Partizan, to je uvek velika stvar za nas, ali u ovom trenutku razmišljamo o finalu, čeka nas meč protiv Mege, koja ima dobar i talentovan sastav. Moramo što pre da zaboravimo trijumf nad večitim rivalom i okrenemo se meču protiv Mege. Nadam se da ćemo pobediti i odbraniti trofej", rekao je Radonjić.Mega Leks je mnogo lakše izborio mesto u finalu nakon ubedljivog trijumfa protiv Vršca od 85:66. Treneru Dejanu Milojevića u svežem sećanju je prošlogodišnji poraz iz Pionira (81:80) kada je u neizvesnoj završnici Nikola Jokić promašio šut za pobedu.

"Ulazimo u finale rasterećeni, ne mislim da smo bez šansi. Iako su Partizan ili Zvezda izraziti favoriti, nikad se ne zna kada se igra jedna utakmica", rekao je Milojević.

Finalni okršaj u Kupu Radivoja Koraća između Crvene zvezde i Mega Leksa sudiće Ilija Belošević, Milivoje Jovčić i Uroš Nikolić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track