SRBIJA VREDI MNOGO VIŠE OD JEDNOG POLUFINALISTE, A ISTO KAO DRUGI: Neverovatne činjenice! Da se čovek zapita... A tek Australija?
Foto: Dado Đilas

MOŽE BOLJE

SRBIJA VREDI MNOGO VIŠE OD JEDNOG POLUFINALISTE, A ISTO KAO DRUGI: Neverovatne činjenice! Da se čovek zapita... A tek Australija?

Mundijal 2022 -

Ceo fudbalski svet poslednjih dana prati Svetsko prvenstvo u Kataru i čudi se uspesima pre svega Maroka i Hrvatske, ali i Japana, Australije i još ponekog autsajdera.

Na toj listi Srbije svakako nema, jer je uspeh (prolazak grupne faze) i na ovom turniru izostao.

Međutim, kada se pogledaju vrednosti reprezentacija na Mundijalu i sve ono što u igračkom smislu ima svaka od njih, deluje da dobar rezultat nije tako daleko, bar na papiru. U realnosti je ipak nešto drugačija priča.

Prema renomiranom sajtu za fudbalske transfere i statistiku Transfermarkt, kada se posmatra svih 26 igrača koji su putovali u Katar, ukupna vrednost reprezentacije Srbije iznosi 359,50 miliona evra. Izgleda kao sasvim korektna cifra...

Transfermarkt
foto: Printscreen

Postavlja se pitanje kako je onda Maroko uspeo da stigne čak do polufinala i nije sigurno da će tu da stane? Vrednost celog sastava ovog afričkog tima procenjuje se na 241,10 miliona evra. Dakle, znatno manje nego što vredi Srbija, a opet ishod je znatno bolji. Nema sumnje da će vrednost Marokanaca da poraste po završetku Mundijala, ali porasla bi i kod "orlova" u slučaju sličnog ishoda.

Transfermarkt
foto: Printscreen

I nije Maroko jedina komparacija koja može da se iskoristi u tom kontekstu.

Hrvatska je takođe stigla do polufinala, a vrednost ovog tima procenjuje se na 377 miliona evra. Ukoliko ne bi išli u detalje, jasno je da je razlika između srpskog i hrvatskog tima u tom kontekstu veoma mala.

NAJSKUPLJI IGRAČI:

Srbija

1. Dušan Vlahović 80 miliona evra

2. Sergej Milinković-Savić 60 miliona evra

3. Aleksandar Mitrović 28 miliona evra

Hrvatska

1. Joško Gvardiol 60 miliona evra

2. Mateo Kovačić 40 miliona evra

3. Marselo Brozović 35 miliona evra

Transfermarkt
foto: Printscreen

Maroko

1. Ašraf Hakimi 65 miliona evra

2. Nusair Mazraui 25 miliona evra

3. Najef Agerd 25 miliona evra

Druga dva polufinalista ipak nisu reper za bilo šta, posebno Francuzi koji vrede preko milijardu evra. Argentinci su stali na 645,20 miliona.

Gore pomenuti Japan, koji je uspeo da savlada Nemačku i Španiju, a zatim tek nakon penala ispadne od Hrvatske, vredi tek 154 miliona evra, što je više od duplo manje nego srpski sastav.

A šta tek reći za Australiju čiji ceo tim vredi 37,30 miliona evra, što je manje od toga koliko su procenjeni Crvena zvezda i Partizan.

Miloš Degenek
foto: AP

Zaključak je jasan.

Plasman na Svetsko prvenstvo u fudbalu je veliki uspeh sam po sebi, a za bolji rezultat na završnom turniru potrebno je ipak nešto više. Pre svega zajedništvo, podrška i mukotrpan rad.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track