MARKO PEŠIĆ RASTRZAN IZMEĐU NEMAČKE I OCA Kada ne bih podržavao tatu, imao bih veliki problem!
Foto: MATTHIAS BALK / AFP / Profimedia, AP/Peter David Josek

Nije mu lako

MARKO PEŠIĆ RASTRZAN IZMEĐU NEMAČKE I OCA Kada ne bih podržavao tatu, imao bih veliki problem!

Mundobasket -

Svetislav Pešić je, kako je rekao, dao mnogo više nemačkoj košarci od osvajanja titule šampiona Evrope 1993, što je za ovu zemlju i dalje najbolji rezultat u istoriji.

Danas Nemci imaju šansu da se dokopaju svetske krune, a na tom putu im se isprečio čovek koga ljubitelji basketa u Nemačkoj smatraju herojem i legendom.

Marko Pešić
foto: Profimedia

Sin selektora Srbije Marko takođe je ostavio veliki trag u reprezentaciji Nemačke kao igrač, osvojio je bronzu na SP u Indijanapolisu i srebro na Eurobasketu u Srbiji i Crnoj Gori. Markovo mišljenje o današnjem finalu Srbije i Nemačke je zato jako interesantno.

Mundobasket
foto: FIBA

- Ovo je istorijski trenutak za nemačku košarku i sport. Ali i za evropsku, jer su posle dugo vremena dve ekipe iz Evrope u finalu. One su praktično izbacile dva NBA tima, veoma emotivan dan za mene - počinje priču Marko za Sport 1.

Pešić junior je sada pomalo u nezgodnoj situaciji, s jedne strane je reprezentacija zemlje u kojoj je odrastao, čiji je dres nosio i u kojoj se afirmisao kao igrač, a sada je sportski direktor najuspešnijeg kluba, a s druge strane je njegov otac.

Reprezentacija Srbije, Mundobasket, Manila
foto: Dado Đilas

- Držim palčeve za obe strane. Naravno, porodica je iznad svega. Svi smo veoma ponosni na mog oca. Nije mu bilo lako u Srbiji. Impresivna je činjenica da ima tu snagu, tako borbeno srce i tu energiju da sa ovim timom postigne ovakve rezultate. Imao bih veliki problem kod kuće da ne podržavam svog oca. Ali to nema veze sa Nemačkom ili Srbijom - pojasnio je on.

Reprezentacija Srbije, Mundobasket, Manila
foto: Dado Đilas

Upitan je i kako je Svetislav uspeo u tome bez obzira na silne otkaze pred Mundobasket.

- Moj otac je neko ko se uvek raduje. Često sam ga pitao: „Zašto sve to radiš sebi?“ Ali kada postavi cilj, nikada ne odustaje. On je takav borac. Izuzetno je psihički jak, posebno kada stvari idu loše. Veruje u ono što radi - otkrio je Marko i dodao: - Ima tim koji se u potpunosti identifikovao sa njegovim zahtevima. Obe strane veruju jedna drugoj, jednostavno se uklapa. Ima toliko iskustva i to ste ponovo videli na ovom turniru. To je nešto što ne možete naučiti ili kupiti. Zato on to može.

Mundobasket
foto: FIBA

Marko je dao i prognozu za finale, a po njemu, Nemačka je u maloj prednosti.

- Nemačka mora da pokuša da kontroliše emocije. Tradicionalno, timovi koji su pobedili SAD su se posle dosta mučili u utakmici i obično su gubili. Nije lako nakon ovako emotivne utakmice. Ako Nemačka može da pokaže mentalnu zrelost, imaće blagu prednost zbog dubine tima i činjenice da su toliko dugo igrali zajedno. Ali to će biti otvorena utakmica, siguran sam - zaključio je Marko Pešić.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track