ČELIČNI SRBIN: Pripadnik SAJ za šest dana bez spavanja pretrčao 702 km i osvojio zlato
Foto: Printskrin

Pobedio u ultramaratonu u Atini

ČELIČNI SRBIN: Pripadnik SAJ za šest dana bez spavanja pretrčao 702 km i osvojio zlato

Ostali sportovi -
Pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice MUP-a Republike Srbije i reprezentativac u ultramaratonu i ekstremnim trkama izdržljivosti Jovica Spajić načinio je neverovatno sportsko dostignuće.

Spajić je pretrčao 702 kilometra u neprekidnoj šestodnevnoj trci, postavivši novi nacionalni rekord i osvojivši prvo mesto na Svetskom ultramaraton kupu održanom od 13. do 19. marta u Atini..

"U trci je učestvovalo 60 trenutno najboljih svetskih ultramaraton trkača, a samo nas 12 najizdržljivijih, uspeli smo. Ostali, zbog velikog opterećenja i totalne iscrpljenosti, nisu izdržali do kraja", kaže Spajić.

Takmičari trče na stazi dužine jedan kilometar neprekidno šest dana, uz kratke pauze za osvežavanje vodom i konzumaciju vitaminskih preparata,

"Bilo nam je dozvoljeno da po potrebi samoinicijativno uzimamo i veće pauze, ali se sve to računa kao dodatak na ukupno ostvareno vreme. Ja to nisam želeo. Nisam spavao šest dana. Trčao sam bez prestanka, u proseku 117 kilometara dnevno. Posle tog ultramaratona oslabio sam više od pet kilograma".

On veruje da mu je potrebno desetak dana da se vrati "u normalu", a onda pripreme za naredni izazov.

"Učestvovaću u najekstremnijoj trci na svetu LA–ULTRA, koja se u avgustu održava u surovim planinama Himalaja u Indiji i dugačka je 333 kilometra. Na ovoj trci učestvuju samo trkači koje pozove organizator, svetska elita u ekstremnom trčanju. Do sada je ovu neverovatnu trku uspelo da završi samo 17 takmičara. Nadamo se da ću im se pridružiti".

Prošle godine učestvovao je na ultramaratonskoj trci "Bedvoter 135" u Kaliforniji i osvojio osmo mesto u konkurenciji 100 trkača, a bio je najbolji Evropljanin.

"Staza je bila dugačka 217 kilometara i protezala se kroz jedan od najsurovijih terena na svetu – pustinju 'Dolina smrti' Stazu sam istrčao za za 29 sati".

U 2014. osvojio je čak šest medalja i postavio dva državna rekorda - na Paliću je za 24 časa pretrčao stazu dužine 223 kilometra, dok je na trci "Ikarus Florida Ultra Fest" za šest dana neprekidnog trčanja istrčao stazu dužine 682,3 kilometra. Sada je taj rekord oborio u Atini.

Inače, Jovica Spajić je i Ginisov rekorder, jer je uspeo da uradi 30.000 trbušnjaka bez prestanka!

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track