NOVAKOVA POTERA ZA NADALOM U 2020. GODINI: Evo kada i kako Đoković može da se vrati na vrh ATP liste (VIDEO)
Foto: PA/WILL OLIVER

POSLE PAUZE NASTAVLJA SE BORBA

NOVAKOVA POTERA ZA NADALOM U 2020. GODINI: Evo kada i kako Đoković može da se vrati na vrh ATP liste (VIDEO)

Tenis -

Nakon Mastersa u Londonu Rafael Nadal je sezonu završio kao najbolji teniser sveta sa 840 bodova prednosti u odnosu na Novaka Đokovića.

Novak Đoković će tako ostati na brojci od 275 nedelja na vrhu ATP liste. Trenutno je treći na večitoj listi, iza Pita Samprasa (286) i Rodžera Federera (310). Aktuelni broj 1 Rafael Nadal je na šestom mestu sa 198 nedelja na prvom mestu.

Nema sumnje da će Novak i Rafa voditi veliku borbu za prvo mesto u 2020. godini. Po brojkama Đoković je 77 nedelja ispred Španca, otprilike godinu i po dana. Sa druge strane Novaku nedostaje 35 nedelja (oko 8 meseci) kako bi dostigao i prestigao Rodžera Federera. Nije nemoguće da Đoković već u 2020. godini to učini, ali bi svakako mogao značajno da smanji zaostatak u narednoj sezoni.

Sad se postavlja pitanje kad Novak može ponovo da ga prestigne i vrati se na svetski teniski tron.

Teniseri će posle predstojećeg Dejvis kup finala na zasluženi odmor koji traje mesec dana. Novak je najavio da će narednu sezonu početi egzibicionim turnirom "Mubadali", a svakako je najveće iskušenje na startu nove godine Australijan open.

Đoković tradicionalno dobro igra u Melburnu, pa bi već ovaj turnir mogao da ga vine ponovo na prvo mesto. Međutim, ne zavisi sve od njega. Pita se nešto i Nadal.

Đoković i Nadal su igrali finale u Melburnu ove godine, pa brane 2.000, odnosno 1.200 poena. Praktično, ako Španac ispadne pre četvrtfinala, a Đoković odbrani titulu, Srbin će ponovo biti broj 1.

foto: Profimedia, EPA

AUSTRALIJAN OPEN

Prvi turnir u novoj godini i prvi gren slem je Australijan Open.

Novak na ovom turniru, čiji je apsolutni rekorder sa sedam titula, sasvim očekivano brani trofej, ali i 2.000 poena na rang listi.

Dakle, bodovni saldo nakon ovog turnira ne može da uveća, ali ni Rafa neće imati previše lak zadatak.

Sećamo se svi sjajno meča u Melburnu početkom 2019. godine kada je Novak ubedljivo slavio sa 6:3, 6:2, 6:3.

Upravo zbog toga Rafa brani 1.200 bodova, pa bi rano ispadanje sa turnira moglo Đokoviću da otvori put do prvog mesta.

INDIJAN VELS

Nakon ovog uvodnog grend slema u sezoni sledi Indijan Vels, turnir na kome Novak tradicionalno dobro igra.

Osvojio je pet titula (2008, 2011, 2014, 2015, 2016. godine), ali je početkom marta ove godine takmičenje završio u trećoj rundi turnira porazom od Filipa Kolšrajbera.

Dakle, tu ostaje sijaset bodova da sakupi jer brani tek 45!

Osvajanjem turnira bi stigao do 1000, polufinale nosi 600, četvrtfinale 180...

Tu ima dosta prostora da se smanji razlika između dva tenisera, pogotovo što Rafa brani 360 bodova, a podsetimo to polufinale sa Rodžerom Federerom nije igrao zbog povrede desnog kolena.

Dakle, ukoliko se poklope kockice Novak bi već nakon Indijan Velsa mogao da dostigne Nadalovih 640 poena prednosti.

Rafa bi morao da odigra dva lošija turnira, a da Novak počne sezonu kao što je to neretko i činio - nizanjem titula.

Treba dodati i da je Nadal igrao u Meksiku. Doduše, Španac je stigao do drugog kola, ali i tih 45 bodova mogu da budu bitni u trci za prvo mesto.

foto: EPA/WILL OLIVER

MAJAMI

Ostaje da se vidi kakav će raspored sebi nametnuti teniseri, ali popravni će Novak imati krajem marta u Majamiju u kome je takođe stigao tek do trećeg kola u komee je slavio Roberto Bautista Agut.

Ono što otežava posao je što bi i Nadal mogao da odluči da igra taj turnir koji je prošle sezone propustio, pa ne brani niti jedan bod.

Posle Majamija sledi sezona na šljaci.

MONTE KARLO

Đoković je prošle sezone stigao do četvrtfinala ovog turnira jer je Danil Medvedev briljirao i sa 6:3, 4:6, 6:2 dobio našeg asa, dakle Novak je osvojio 180 bodova.

Sa druge strane, Rafa brani nešto više bodova iz polufinala (360) i meča sa Fabio Fonjinijem, pa bi i pre Rolan Garosa situacija na tabeli mogla dramatično da se promeni.

BARSELONA

Nadal je stigao do polufinala, gde je poražen od Dominika Tima. Samim tim brani 360 bodova. Đoković nije učestvovao na ovom turniru.

MADRID

Do 33. titule na turnirima iz Masters serije Đoković je stigao u glavnom gradu Španije. Samim tim brani 1.000 poena. Srbin je u finalu savladao Cicipasa koji je zaustavio Nadala u polufinalu. Španac brani 360 poena.

RIM

U finalu Rima igrali su Nadal i Đoković. Španac je slavio posle tri seta, pa je odnos u bodovima koji se brane 1.000:600.

ROLAN GAROS

Sezona na šljaci svoj vrhunac ima u Parizu. A tu Đoković brani polufinale i 720 bodova, a Nadal titulu i 2.000 bodova.

Kurir sport

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track