MOĆNI NOVAK PREGAZIO SINERA U FINALU TORINA: Đoković osvojio istorijsku titulu na Završnom turniru! Ovo pre njega niko nije uradio
Foto: Marco Alpozzi/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia

Finale za anale

MOĆNI NOVAK PREGAZIO SINERA U FINALU TORINA: Đoković osvojio istorijsku titulu na Završnom turniru! Ovo pre njega niko nije uradio

Tenis -

Novak Đoković je još jednom ispisao istoriju tenisa!

Prvi je igrač u istoriji koji je sedam puta osvojio Završni turnir.

Srpski as je u finalu u Torinu savladao domaćeg igrača Janika Sinera sa 6:3, 6:3 i tako osvojio istorijski trofej.

Meč je trajao sat i 43 minuta.

Bilo je ovo njegovo deveto finale na Završnim turnirima. Novak je kući nosio pehare 2008., 2012., 2013., 2014., 2015. i 2022. godine, a toj kolekciji je dodao i 2023. godinu.

Ovo je 98. titula Đokovića u karijeri i juri Džimija Konorsa koji je prvi sa 109 titula. Ispred je i Rodžer Federer sa 103 titule, ali nema sumnja da Novak može da ih dostigne i prestigne već naredne godine, ukoliko ga posluži zdravlje i zaobiđu povrede.

Krenulo je sjajno za Đokovića. Napravio je brejk u četvrtom gemu prvog seta. Taj gem je obeležila i tuča na tribinama "Pala Alpitura" u Torinu. Intervenisalo je obezbeđenje i izbacilo huligane. To nije poremetilo Novaka koji je spasao dve gem lopte.

U nastavku seta teniseri su uzimali svoje servise, pa je Novak posle 38 minuta igre dobio prvi set za 6:3.

Odmah na startu drugog seta Đoković je napravio brejk, i to sa nulom! Sa nulom ga je i potvrdio. Đoković je nanizao deset uzastopnih poena, pre nego što je izgubio prvi.

Teniseri su do sedmog gema održavali svoj servis, a onda smo videli spektakularan gem od skoro 16 minuta igre. Siner je iskoristio osmu gem loptu, a Novak propustio dve brejk šanse.

Siner je u narednom gemu opasno pretio, imao 0:30 i napao sjajno, ali je napravio katastrofalnu grešku. To je još jednom ponovio, pa je gem otišao na tas Novaka.

Pod takvim pritiskom Italijan je puno grešio na svom servis gemu i prvom duplom servis greškom praktično odsvirao kraj meča.

Kurir sport

ĐOKOVIĆ - SINER 6:3, 6:3

TOK MEČA

2. SET

6:3 - Gotovo je! Novak je osvojio istorijski sedmi trofej na Završnom turniru.

5:3 - Spasavao se Novak kao zna i ume. Siner je imao 0:30, a onda je napravio dve neverovatne greške.

4:3 - Neverovatan gem su odigrali Novak i Janik! Gem je trajao skoro 16 minuta a Siner ga je dobio posle puno muka. Italijan je iskoristio sedmu gem loptu, dok je Novak propustio dve brejk lopte.

4:2 - Novak se izvukao iz opasne situacije. Janik je stekao dve vezane brejk lopte. Novak je trpljivo osvajao poen po poen i zadržao brejk prednosti.

3:2 - Konačno jedan lakši servis gem za Sinera. Upisao jeas servis, kao i dva vinera.

3:1 - Đoković je odservirao čudesan gem. Prva tri poena je osvojio iz tri asa, a zatim servis vinerom stigao do gema.

2:1 - Šteta, šteta, šteta! Novak je propustio tri brejk šanse. Na jednoj je imao zicer, ali je pogodio vrh mreže, pa je loptica otišla u aut.

2:0 - Svih osam poena u drugom setu uzima Đoković. Stigao je do 9. asa.

1:0 - Brejk već na startu drugog seta! I to sa nulom! Navijači pokušavaju da dignu Sinera, šalju mu energiju sa tribina, ali njemu trenutno nema pomoći.

1. SET

6:3 - Tačno 38 minuta trajao je prvi set. Toliko je bilo dovoljno Novaku da demonstrira silu protiv Italijana.

5:3 - Sa dva asa, pri rezultatu 30:30 Siner je stigao do svog trećeg gema.

5:2 - Šesti as u meču za Noleta, novi viner. Funkcioniše i drugi servis, pa srpski as bez izgubljenog poena osvaja gem.

Bonus video:

00:03

Novak, navijači, Srbija, zastava

4:2 - Siner je tek sada upisao prvi as servis u meču. A i Novak je nešto slabije odigrao gem, verovatno svestan da svojim servisima može da dođe do seta.

4:1 - Novi, peti as u meču, za potvrdu brejka. I opet Novak bez većeg problema uzima servis gem.

3:1 - BREJK! Novak prvi zadaje udarac! Siner je imao komotnih 40:15, ali je Novak sa dva vinera spasao gem, a zatim u nastavku stigao do brejka.

Tokom četvrtog gema meč je prekinut jedno vreme jer su se na tribinama potukli navijači. Obezbeđenje je brzo reagovalo i izbacilo deo njih.

2:1 - Nova dva asa Novaka, ukupno već četiri u meču. Još jedan nešto laganiji servis gem za srpskog asa.

1:1 - Uzima Siner svoj prvi servis gem. Teško rivali uzimaju Sineru servis gemove, sjajno servira italijanski teniser.

1:0 - Dobar i siguran start Đokovića. Bez izgubljenog poena, sa dva asa Novak kreće u meč. Publika je već počela sa igricama, u nekoliko navrata je dobacivala pre završenog poena.

Bonus video:

00:07

Novak, Torino, finale

Kurir ima specijalnog izveštača u Torinu Vuka Brajovića! Zato ostanite uz naš blog i pratitet sva dešavanja u hali "Pala Alpitur".

1 / 18 Foto: Kurir sport

Deveti put u karijeri Novak Đoković igra finale na Završnom turniru.

Ovog puta rival mu je Italijan Janik Siner, koji će na domaćem terenu pred svojom publikom pokušati da se domogne prve titule.

Pročitajte detaljnu analizu pred finale od našeg specijalnog izveštača iz Torina

"Potopite teren da vidimo da li ovaj čovek može da hoda po vodi"

Zanimljivo je bilo na konferenciji za medije

Nadamo se da ćemo u finalu gledati puno ovakvih poena

Janik Siner je preko Danila Medvedeva stigao do finala

Novak je u polufinalu počistio Karlosa Alkaraza

Niko nikada nije uspeo da osvoji sedam titula na Završnim turnirima, pa bi srpski as trijumfom postavio još jedan rekord u svetu tenisa. Do sada su on i Rodžer Federer po šest puta dizali pobednički pehar. I dok je Švajcarcu to polazilo za rukom 2003., 2004., 2006., 2007., 2010. i 2011. godine godine, Novak je kući nosio pehare 2008., 2012., 2013., 2014., 2015. i 2022. godine.

Prošle godine u finalu u Torinu Đoković je savladao Kaspera Ruda sa 2:0, po setovima 7:5, 6:3.

Đoković vodi protiv Sinera sa 3:1 u međusobnim duelima. Po jednom ga je dobijao 2021., 2022. i 2023. godine. Prvo u Monte Karlu na šljaci, zatim dva puta na travi u Vimbldonu.

Jedini meč na tvrdoj podlozi, ujedno i poslednji međusobni, dobio je Siner, i to pre nekoliko dana u grupi. Italijan je tada u fudbalskoj atmosferi pred 16.000 gledalaca u Torinu slavio sa 2:1, po setovima 7:5, 6:7(5), 7:6(2).

Upravo na tom meču videli smo nesvakidašnju atmosferu kada je tenis u pitanju. Italijani su svog ljubimca frenetično podržavali, kao na fudbalskom stadionu. I naravno, provocirali Novaka kad god su mogli.

Nema sumnje da će se isto ponoviti i u ovom meču, a verujemo da će se Novak dobro pripremiti za sve "igrice" van terena.

Kurir sport

Bonus video:

00:38

Novak u Torinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja