U PARIZU NIŠTA NOVO: Novak ponovo razbio Congu, u četvrtfinalu protiv Raonića
Foto: Www.rolandgarros.com

Odradio lakši trening u osmini finala RG

U PARIZU NIŠTA NOVO: Novak ponovo razbio Congu, u četvrtfinalu protiv Raonića

Tenis -
Najbolji srpski teniser Novak Đoković deklasirao je Francuza Žo-Vilfreda Congu sa 6:1, 6:4, 6:1, u osminu finala Rolan Garosa

PARIZ - Najbolji srpski teniser Novak Đoković nije imao težak posao u osmini finala Otvorenog prvenstva Francuske. Đoković je na putu do četvrtfinala ekspresno preslišao svoju redovnu mušteriju Francuza Žo-Vilfreda Congu sa 6:1, 6:4, 6:1. Može se reći da je Novak u nedelju na centralnom terenu "Filip Šatrije" odradio jedan jači trening, koji je trajao samo jedan sat i 29 minuta. To je bio 17. duel Đokovića i Conge, a srpski teniser sada vodi u pobedama sa 12:5. Novak je u Parizu upisao osmu uzastopnu pobedu, a kada se sve sabere on je dobio 10 od poslednjih 11 duela.

Novak Đoković, Foto: AP
Novak Đoković, Foto: AP

Francuz je Đokovića poslednji put savladao 2011. godine i to bez borbe, pošto mu je Novak zbog povrede predao meč četvrtfinala na Mastersu u Parizu. Conga je poslednji trijumf na terenu upisao pre više od četiri godine, na Australijan openu 2010. godine (6:7, 7:6, 6:1, 3:6, 1:6). Đokovića u četvrtfinalu očekuje duel sa Kanađaninom Milošem Raonićem, sa kojim je nedavno odigrao veoma težak meč u polufinalu Mastersa u Rimu. Raonić je u osmini finala bez problema savladao Španca Marsela Granoljersa sa 6:3, 6:3, 6:3. To će biti treći međusobni duel Srbina i Kanađanina, a Novak iza sebe ima dve pobede. Đoković je na putu do četvrtfinala, pored Conge, eliminisao i Portugalca Žoaoa Sousu sa 6:1, 6:2, 6:4, Francuza Žeremija Šardija sa 6:1, 6:4, 6:2, kao i Hrvata Marina Čilića (6:3, 6:2, 6:7, 6:4).

Žo-Vilfred Conga, Foto: AP
Žo-Vilfred Conga, Foto: AP

TOK MEČA III setĐoković je bio maksimalno koncentrisan i na starti trećeg seta i ponovo stiže do ranog brejka. Conga već na prvoj brejk lopti greši iz forhenda i poklanja prednost Novaku. Usledio je siguran servis gem drugog nosioca koji rutinski stiže do vođstva od 2:0.Francuz je nastavio da greši pa je Đokovićev novi brejk bio neminovnost - 3:0. Novak igra veoma sigurno i nezadrživo ide ka plasmanu u četvrtfinale Rolan Garosa. On sigurnim servisom osvaja i četvrti uzastopni gem u trećem setu.Conga je uspeo na kratko da prekine Novakovu seriju za 4:1, ali je Srbin bio neumoljiv u završnici. Đokoviću se očigledno žurilo, pa je ekspresno priveo meč kraju. On je u šestom gemu nastavio trend sigurnih servisa, a potom pravi nopvi brejk, kojim posle samo 25. minuta igre dobija i treći set - 6:1. Đoković je tako posle jednog sata i 29 minuta stigao do nove pobede protiv Conge, a u borbi za polufinale ga čeka Miloš Raonić.

Novak Đoković, Foto: AP
Novak Đoković, Foto: AP

II setConga je otvorio drugi set sjajnim gemom, koji lako dobija sa nekoliko servisa od preko 200 kilometera na sat. Francuz u nastavku igra mnogo bolje i u narednom gemu uspeva da izvrši pritisak na Novaka. Imao je Đoković 40:15, ali je Conga uspeo da stigne izjednačenja. Međutim, Novak mu nije dao brejk loptu i sa dva vezana poena poravnava na 1:1.Đokoviću nije dugo trebalo da opet slomi rivala. Usledio je slab servis gem Conge, pa Novak serijom odličnih riterna i duplom servis greškom rivala, bez izgubljenog poena, stiže do vođstva od 2:1. Srbin je bio siguran i na servisu, pa sada vodi sa 3:1. U naredna dva gema obojica tenisera su bila sigurna na servisu (4:2), ali Đoković u sedmom gemu pravi novi brejk. Novak koristi novi pad u igri svog rivala i dolazi u situaciju da servira za drugi set - 5:2Conga u narednom gemu koristi blago opuštanje rivala i tako uspeva da ostane u drugom setu. Francuz posle Novakove greške iz bekhenda koristi drugu brejk loptu i prvo smanjuje na 5:3, a potom i na 5:4. Međutim, Đoković se tada uozbiljio i dobija deseti gem bez izgubljenog poena i tako, posle 38 minuta igre, stavlja tačku na drugi set - 6:4.

Novak Đoković, Foto: AP
Novak Đoković, Foto: AP

I set Đoković odlično počinje meč i bez izgubljenog poena stiže do vođstva od 1:0. Francuz mnogo greši na početku meča i evidentno je da igra pod velikim pritiskom. U takvoj situaciji Novak odmah dolazi do prve brejk lopte i posle nove neiznuđene greške Conge iz bekhenda vodi sa 2:0 u gemovima.Drugi reket sveta u uvodnim gemovima vodi glavnu reč na terenu "Filip Šatrije" i rutinski uzima i drugi servis gem za 3:0 u prvom setu. Nastavio je Đoković svoju dominaciju i u četvrtom gemu. Conga nema rešenje za Novakove razorne udarce sa osnovne linije i u takvoj situaciji Francuz drugi put uzastopno gubi svoj servis. Srpski teniser koristi drugu brejk loptu za 4:0.

Novak sigurnim servisom, posle samo 17 minuta igre, dolazi na gem od osvajanja prvog seta - 5:0.

Pošto je konačno zaustavio Đokovića i uzeo prvi gem za 5:1, Conga je zaigrao nešto agresivnije. Francuz je u narednom gemu imao i 0:30, ali nije uspeo da spreči Novaka da osvoji prvi set. Srpski teniser je dobio pet od narednih šest poena i koristi drugu set loptu za ubedljivih 6:1, posle samo 26 minuta igre.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track