UŽIVO UKRAJINA DAN 17: Kameron preti Rusiji, Timošenkova za upotrebu vojne sile!
Foto: Reuters

Kriza se produbljuje

UŽIVO UKRAJINA DAN 17: Kameron preti Rusiji, Timošenkova za upotrebu vojne sile!

Planeta -
Najradikalnija opcija sankcionisanja Rusije bilo bi odsecanje pristupa u Kalinjingradsku oblast, gde je usidrena Baltička flota. Krim izglasao pripajanje Rusiji, Kijev uzvratio pretnjom da će raspustIti parlament i sprečiti referendum. Barak Obama potpisao sankcije, dok Kameron najavljuje kažnjavanje Rusije, ukoliko odbije direktne pregovore sa kijevskim rukovodstvom

KIJEV - Parlament na Krimu jednoglasno je izglasao pripajanje Rusiji, dok je vicepremijer Krima rekao da će se referendum o statusu tog poluostrva održati 16. marta. Itar-Tas s podseća da je ranije ruski predsednik Vladimir Putin izjavio da Rusija nema planove za prisajedinjenje Krima.

"Rusija ne razmatra varijantu prisajedinjenja Krima. Jedino sami građani uz slobodno izražavanje volje i uz postojanje bezbednosti mogu i treba da određuju svoju budućnost". Takođe je rekao da "za sada niko nije ukidao pravo naroda na samoopredeljenje".

Iz Kijeva su poručili da će ukrajinski parlament pokrenuti proceduru raspuštanja regionalne skupštine Krima nakon što je ta institucija zatražila da se pridruži Rusiji, a što je potvrdio i privremeni predsednik Aleksandar Turčinov, dodajući da će Kijev sprečiti i održavanje referenduma o samostalnosti Krima.

00. 26 - Ambasadorka SAD: Referendum je nelegitiman! Američka ambasadorka pri Ujedinjenim nacijama (UN) Samanta Pauer izjavila je da je najavljeni referendum o statusu Krima nelegitiman.

Pauer je navela da je planirani referendum "veoma destabilizirajući" i da će dodatno polarizovati situaciju i ozbiljno povećati rizik od vojne eskalacije.

"Sjedinjene Američke Države i dalje veruju da postoji diplomatski izlaz iz krize u Ukrajini, ali svaki dan, posebno sa potezima kao što su danas napravljeni u Krimu, rizik je od povećanja vojne eskalacije"", rekla je Pauer.

23.45 - Timošenko: Rusiji odgovoriti vojnom silom! Bivša ukrajinska premijerka Julija Timošenko pozvala je Evropu da preduzme snažnu akciju zbog namere Krima da se priključi Rusiji, upozoravajući da bi u protivnom Moskva krenula u preuzimanje ostatka Ukrajine, što bi vodilo destabilizaciji kontinenta. Vidno uzbuđena Timošenkova je upozorila da će ruski predsednik Vladimir Putin iskoristiti svaku slabost Zapada, poručujući je da je Ukrajina preslaba da se sama usprotivi Moskvi i da upotreba vojne sile protiv Rusije ne treba da bude isključena.

23.15 - Kameron: Kaznićemo Ruse ukoliko ne počnu direktne pregovore sa Ukrajinom. Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio da su zvaničnici država članica Evropske unije (EU) u Briselu doneli odluku da se preduzmu mere protiv Rusije zbog vojne akcije u Krimu: "Ukoliko se Rusija ubrzo ne uključi u direktne pregovore sa ukrajinskom vladom da bi se pronašlo rešenje za krizu, mi (EU) smo bili jasni u današnjoj izjavi da ćemo otići korak dalje", naveo je Kameron.

22.45 - Ruska Crnomorska flota preuzela je kontrolu na graničnom prelazu u luci Kerč, koja se nalazi na moreuzu koji razdvaja Ukrajinu i Rusiju.

22.40 - Gradsko veće Sevastopolja, koji inače ne pripada pod nadležnost Krima, ističe da su njegovi članovi glasali da podrže odluku Krimskog parlamenta o održavanju referenduma za pridruživanje Rusiji.

22.20 - Predsednik Češke Miloš Zeman rešenje krize na Krimu vidi u federalizaciji Ukrajine, a upozorio je da je problem ovako dubok zbog presedana Kosova. Miloš Zeman ponovio je da je prauzrok krize u odluci sovjetskog vođe Nikite Hruščovada pokloni Krim Ukrajini. Bojazan da će kriza oko Krima eskalirati u krvavi sukob kakav je bio raspad Jugoslavije izrazio je i bivši predsednik Češke Vaclav Klaus, ali on, za razliku od predsednika Zemana, smatra da su krizi doprineli Evropska unija i SAD, time što su podržavale demonstrante u Kijevu.

22.00 - Stižu dolari! Predstavnički dom američkog Kongresa odobrio je zakon kojim se daju garancije za zajam novoj ukrajinskoj vladi. Zakon je izglasan sa 385 glasova za i 23 protiv. Američki Senat razmotriće zakon kojim se daju garancije za zajam Ukrajini u iznosu od milijardu dolara, sledeće sedmice. Ukoliko zakon prođe u Senatu, biće poslat na potpisivanje predsedniku SAD Baraku Obami čime će postati pravosnažan.

21.45 - Slovačka nudi Ukrajini gas, ali da ga plati! Premijer Slovačke Robert Fico, kaže da je sa predsednikom privremene ukrajinske vlade Arsenijem Jacenjukom, razgovarao o mogućnostima isporuke gasa Ukrajini preko slovačke teritorije, ali da Ukrajinci nisu došli na sastanak na kojem je trebalo da potpišu Memorandum o saradnji. Fico je precizirao da, bez zaključenog ugovora između dve zemlje, gas iz Slovačke neće biti isporučivan, jer slovačka strana traži garancije da će Ukrajinci u potpunosti platiti za njega.

21.15 - Ne veruju Kijevu: Više od 75 odsto građana Krima za pridključenje Rusiji. Uprkos pretnjama iz KIjeva više hiljada građana Semferopolja ovacijama je dočekalo odluku o odcepljenju od Ukrajine. Predstavnik za štampu Vrhovnog saveta Krima Vladimir Konstantinov izjavio je da "situacija zahteva da referendum bude organizovan već za 10 dana". On je rekao da se političko rukovodstvo Krima pre donošenja odluke nije konsultovalo sa vlastima u Rusiji, već je imalo u vidu samo raspoloženje građana.

"Svi podaci pokazuju da više od 75 odsto građana Krima želi da se priključi Rusiji, jer više ne veruju vlastima u Kijevu", rekao je Konstantinov.

20.45 - Otvara se zapadni front? Pored uvođenja sankcija i jačanja vojnog prisustva duž zapadnih ruskih granica, visoki zvaničnici Evropske unije i SAD razmatraju i druge mogućnosti kako bi "parirale " Rusiji i novonastaloj situaciji ukrajinske krize. Jedna od najradikalnijih opcija bilo bi odsecanje Rusiji pristupa u Kaliningradsku oblast, koja je od strateškog značaja, zbog izlaza na Baltičko more, gde je usidrena i ruska Baltička flota.

Oblast je inače smeštena između Poljske prema jugu i Litvanije na severu i istoku i anektirana je od Nemačke 1945 godine

20.25 - Keri: Krim je Ukrajina, Lavrov: Nema dogovora. Američki državni sekretar Džon Keri poručio je danas da je "Krim Ukrajina", nakon što je skupština te autonomne republike danas donela odluku o stupanju Krima u sastav Ruske Federacije. "Krim je Ukrajina. I mi podržavamo teritorijalni integritet Ukrajine i vlada Ukrajine treba da bude uključena u svaku odluku", rekao je Keri novinarima u Rimu, gde se sastao sa šefom ruske diplomatijeSergejom Lavrovim na marginama konferencije o Libiji. Posle razgovora Lavrov je samo kratko dodao dadogovor o rešenju ukrajinske krize još nije postignut.

Objsnio Rusiji međunarodno pravo: Barak Obama

19.50 - Američki predsednik Barak Obama rekao je novinarima u Beloj kući da bi održavanje planiranog referenduma o priključenju ukrajinskog poluostrva Krima Rusiji predstavljalo kršenje međunarodnog prava. "Legitimna vlada Ukrajine mora da bude uključena u svaku eventualnu diskusiju o budućnosti te zemlje", istakao je američki predsednik.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima doneo je danas načelnu odluku o stupanju te autonomne republike kao subjekta federacije u sastav Ruske Federacije.

19.30 - Ukrajinski parlament će pokrenuti proceduru raspuštanja regionalne skupštine Krima nakon što je ta institucija zatražila da se pridruži Rusiji, izjavio je privremeni predsednik Aleksandar Turčinov. "Rada (ukrajinski parlament) će pokrenuti proceduru raspuštanja skupštine Krima", najavio je Turčinov dodajući da će vlada u Kijevu takođe sprečiti održavanje referenduma za samostalnost 16. marta."To nije referendum, to je farsa i zločin protiv države kojeg je osmislila vojska Ruske federacije", istakao je Turčinov.

19.05 - Savet Evropske unije uveo je finansijske sankcije uključujući zamrzavanje sredstava, protiv 18 Ukrajinaca zbog kako se navodi situacije u Ukrajini. Među njima se nalazi bivši predsednik Januković i njegova dva sina, premijer Azarov sa sinom, kao i bivši državni tužilac Pšonka takođe sa sinom. Ostatak liste čine visoki funkcioneri Janukovičeve vlade.

18:44 - Bivši bokserski šampion i jedan od lidera ukrajinske opozicije Vitalij Kličko, koji je u Dablinu, osudio je današnju odluku parlamenta Krima da glasa za pridruživanje Rusiji i nazvao ju je "provokacijom".

18:40 - Interpol je dobio zahtev da raspiše poternicu za hapšenje smenjenog ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča, javlja Rojters. Privreme ukrajinske vlasti izdale su nalog za njegovo hapšenje prošlog meseca.

18:31 - Van Rompej je izjavio da je kriza u Ukrajini "najozbiljniji izazov za bezbednost na našem kontinentu od Balkanskih ratova devedesetih".

EU odlučila da suspenduje pregovore o liberalizaciji viznog režima i saradnji sa Rusijom.

18:15 - Šest američkih borbenih aviona i dva leteća tankera za gorivo stigli su u Litvaniju, na osnovu američke odluke u sredu da ojača odbrambenu vazduhoplovnu misiju NATO u tri baltičke zemlje: Litvaniji, Letoniji i Estoniji.

Kako je danas saopštilo Ministarstvo odbrane Litvanije, avioni "F-15 C - igl" stigli su iz baze u Britaniji, i uključili su se floti od još četiri borbena aviona koji će patroliraji vazdušnim prostorom tri baltičke zemlje.

Američki sekretar odbrane Čak Hejgel objavio je u sredu uveče da SAD šalju pojačanja saveznicima u Evropi, kao odgovor na ruske vojne akcije na ukrajinskom poluostrvu Krim. Baltičke vazduhoplovne patrole NATO poleću iz baze Zoknjaj na severozapadu Litvanije.

18:04 - Tenzija u Donjecku je još uvek na visokom nivo. Policija je uhapsila proruskog demonstranta ispred zgrade regionalne uprave u Donjecku.

18:03 - Američka vojska šalje 12 F-16 borbenih aviona na probu u Poljsku, javljaju poljski mediji. Ministar odbrane Poljske nije potvrdio ove navode, javlja Rojters.

17:45 - Ministar spoljnih poslova Francuske Loran Fabijus koji je domaćin susreta ministara u Rimu kaže da predloženi referendum na Krimu preti Ukrajini.

"To bi promenilo kompletan sistem jer bi to značilo da se ne poštuje teritorijalni integritet Ukrajine, a teritorijalni integritet je osnova države".

17:30 - Sjedinjene Američke Države i dalje nisu u stanju da na pravi način gledaju na razvoj događaja u Ukrajini, da prevaziđu sebe i pomire se da ne mogu uvek i svagde da diktiraju svoju volju, saopštila je danas zvanična Moskva u komentaru povodom liste američkog Stejt departmenta kojom u 10 tačaka opovrgava izjave ruskog predsednika Vladimira Putina o stanju u Ukrajini i ocenjuje ih kao "neistinite tvrdnje".

SAD "nemaju moralno pravo" da dele lekcije o poštovanju međunarodnih normi i uvažavanju suvereniteta drugih zemalja", ističe se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova i podseća, između ostalog, na bombardovanje bivše Jugoslavije i upad u Irak.

17.15 - Informacije koje američki Stejt department plasira o Ukrajini su "cinična, niska propaganda", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, javlja Interfaks, a prenosi BBC.

17:00 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen i predsednik prelazne vlade Ukrajine Arsenij Jacenjuk zatražili su danas od Rusije da povuče vojsku u kasarne i da prestane da se meša u unutrašnje stvari Ukrajine.

"Rusija je narušila ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, čime krši svoje međunarodne obaveze i osnovne principe međunarodnog prava", poručio je Rasmusen na zajedničkoj konferenciji za štampu u Briselu.

"Ukrajina je cenjen i dugotrajni partner NATO. U ovim teškim momentima, NATO je uz Ukrajinu, uz njen suverenitet, integritet i osnovne principe međunarodnog zakona", rekao je Rasmusen.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

16:55 - Ruska rublja je danas oštro opala u odnosu na evro i dolar jer su investitori zabrinuti zbog krize na Krimu čiji je parlament pozvao na ujedinjenje sa Rusijom.

Evro je prešao prag od 50 rubalja za jedan evro i rano popodne dostigao kurs od 50,13 rubalja. Cena dolara je u isto vreme dostigla 36,20 rubalja. Rublja je bila na rekordno niskom kursu u ponedeljak, kada se domaće finansijsko tržište uspaničilo pošto je Parlament Rusije odobrio oružanu intervenciju na Krimu. Tog "crnog ponedeljka" evro je dostigao kurs od 51,20 rubalja, a dolar porastao na 37 rubalja, premašivši rekord iz krize 2009. godine.

Ruski oligarsi su samo u utorak izgubili više od 13 milijardi američkih dolara, a među najvećim gubitnicima su Genadij Timčenko, Leonid Mihelson i Vladimir Lisin.

16:17 - Ruski predsednik Vladimir Putin nije na listi Rusa kojima su SAD uvele vize zbog krize u Ukrajini, saznaje Rojters.

16:07 - Nakon hapšenja svog vođe Pavela Gubareva, proruski demonstranti blokirali su zgradu regionalne uprave u Donjecku i razvili rusku zastavu. Gubarev je priveden pod optužbom za narušavanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države.

16:02 - Rusija je već pripojila Krim svojoj teritoriji, bar je tako prikazano u vestima Raša Tudej, a fotografija se velikom brzinom proširila društvenim mrežama.

15:57 - Vođa proruskih demonstranata u Ukrajini, Pavel Gubarev iz Donjecka uhapšen je u svom stanu.

15:55 - Posmatrači OEBS-a, koje su naoružane osobe sprečile da uđu na Krim, vratili su se nazad, očekujući dalje instrukcije iz centrale te međunarodne organizacije.

15:39 - Ruski ratni brodovi zabarikadirali su brodove ukrajinske mornarice u sevastopoljskoj luci.

15.47 - OEBS je potvrdio da su njegovi posmatrači sprečeni da uđu na Krim, javlja AFP. To je novinarima rekla portparol OEBS-a Nataša Rajaković.

15.45 - Predsednik EK Mario Dragi izjavio je da kriza u Ukrajini neće uticati na evro zonu, javlja Rojters.

Ipak, on je upozorio da se, ukoliko se kriza u Ukrajini zaoštri, može očekivati širenje nestabilnosti u regionu..

15:30 - SAD šalje šest borbenih aviona u Litvaniju, kojima će pojačati vazdušne patrole NATO iznad baltičkih država.

"Dobio sam potvrdu da će vojne vazdušne misije biti ojačane sa dodatnih šest lovaca F-15 ", rekao je danas litvanski ministar odbrane Juzas Olekas.

15:18 - Privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk ocenio je odluku Parlamenta Krima da raspiše Referendum o pripajanju Rusiji nelegalnom i izjavio da za takvu odluku nema nikakve osnove u zakonu.

14:59 - Ministar spoljnjih poslova Rusije Sergej Lavrov, nakon susreta sa državnim sekretarom SAD Džonom Kerijem u Rimu, izjavio je da još uvek nema saglasnosti oko Ukrajine.

Foto: AP
Foto: AP

14:50 - Svaka dalja akcija Rusije u Ukrajini može da dovede do eskalacije krize, a Amerika je spremna da preduzme "dodatne akcije", rekao je neimenovani senior SAD.

14:28 - Vođa Tatara na Krimu Refat Čubarov oštro je kritikovao članove Parlamenta Krima koji su glasali za pripajanje Krima Ruskoj Federaciji.

"Oni su jednostavno ludi. Očigledno je da postupaju prema željama nekog drugog. Zdrav razum ih je napustio", napisao je Čubarov.

14:21 - Pripadnici oružanih snaga sprečili su grupu od 40 pripadnika Evropske organizacije za bezbednost i saradnju (OSCE) da uđu na Krim i započnu misiju monitoringa, prenosi AFP navode neimenovanog izvora diplomatije Zapada.

14:20 - Američki razarač USS Trakstan uputio se prema Crnom moru gde će održati vežbu sa bugarskom i rumunskom mornaricom, saopštila Mornarica SAD, navodeći da je vežba zakazana mnogo pre krize u Ukrajini.

14:05 - Rusija će se suočiti sa sankcijama zbog vojne akcije u Ukrajini, ukoliko ne povuče svoje snage na Krimu i uključi se u razgovore radi smirivanja situacije, poručili su danas lideri Evropske unije.

"Potrebno je da pošaljemo vrlo jasnu poruku ruskoj vladi da je ono što se dogodilo neprihvatljivo i da bi trebalo da snosi posledice", izjavio je britanski premijer Dejvid Kameron, ali se stiče utisak da postoji podela na zemlje bliže granicama

Rusije i s druge strane, moćne ekonomske sile, kao što je Nemačka, koje su spremne za blaži pristup.Da li će sankcije biti zavedene zavisi i od napretka diplomatskog procesa, rekla je nemački kancelar Angela Merkel.

13.50 - Stejt department uveo "vizna ograničenja" izvesnom broju Rusa i stanovnika Krima zbog "ugrožavanja teritorijalnog integriteta Ukrajine. Imena nisu objavljena. Predsednik SAD Barak Obama potpisao je izvršno naređenje koje autorizuje sankcije prema inidviduama odgovornim za aktivnosti na podrivanju demokratskih procesa i institucija u Ukrajini, saopšteno je iz Bele kuće.

13.41 - Sjedinjene američke države razmatraju širok spektar mogućnosti kojima bi mogli odgovoriti na kršenje ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integritea od strane Rusije čije akcije se sastoje od pretnji miru i sigurnosti, saopšteno je iz Bele kuće.

13.31 - Ruska Duma će sledećeg utorka razmatrati zahtev Krima da se pripiji Rusiji, javlja Pravda.

13.20 - Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je operativan sastanak sa članovima Saveta bezbednosti Rusije, saopštio je njegov savetnik za štampu Dmitrij Peskov. On je precizirao da na dnevnom redu bila situacija u Ukrajini, a posebno zahtev vrhovnog saveta Krima da se se pripoji Rusiji, javlja ruska Pravda.

13.11 - Proruske vlasti nameravaju da nacionalizuju državnu imovinu u regionu Krima, javlja Interfaks.

Zamenik premijera Krima Rustam Temirgalijev je rekao da je oformljen tim koji bi trebalo da se bavi time kako da se usvoji rublja kao zvanična moneta.

"Mi smo spremni da uđemo u zonu rublje u slučaju dobijanja saglasnosti ruske strane o priključivanju Krima Rusiji", rekao je Temirgalijev na konferenciji za novinare u Simferopolju, prenela je agencija Interfaks.

13:04 - Predsednik Sirije Bašar al Asad izjavio je da se "solidariše" sa ulogom ruskog predsednika Vladimira Putina u krizi u Ukrajini, prenosi AFP.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

13.00 - Poljski predsednik Donald Tisk, francuski predsednik Fransoa Oland, britanski premijer Dejvid Kamerun, nemačka kancelarka Angela Merkel i italijanski premijer Mateo Renci sastali su se u Briselu na samitu evropskih vođa o Ukrajini.

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da će se razgovarati o sankcijama protiv Rusije, ali će se kasnije odlučiti o njihovoj eventualnoj primeni.

Ona je rekla da je ponašanje Rusije u Ukrajini neprihvatljivo i da se mora poštovati teritorijalni integritet i suverenitet svake zemlje, dodajući da pre bilo kakve odluke treba dati šansu diplomatskim naporima.

Francuski predsednik Fransoa Oland pozvao je članice EU da zauzmu jedinstven pristup prema Rusiji.

"Kada je Evropa jedinstvena, onda može doprineti rešenju", rekao je Oland po dolasku na Samit.Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je da EU sa vanrednog Samita treba da pošalje "vrlo jasnu poruku ruskoj vladi, da je ono što se događa u Ukrajini neprihvatljivo i da stoga moraju uslediti posledice".

Kameron je naglasio tri stvari kojima treba težiti - dovesti Rusiju i Ukrajinu za pregovarački sto, jasno reći da će EU pomoći Ukrajini i uputiti Moskvi jasnu poruku.

12.59 - Legalna pozicija Ukrajina po pitanju moguće secesije Krima, za sada je nejasna. Prema ustavu Ukrajine, promena teritorije se rešava isključivo referendumom, međutim u ustavu se takođe navodi da Krim ima pravo da sam sprovodi lokalne referendume.

12:50 - Ukupno 100 ljudi poginulo je u Kijevu od 30. novembra 2013. kao posledica protesta i sukoba demonstranata i policije u ukrajinskoj prestonici, saopštilo je danas ministarstvo zdravlja Ukrajine.

"Jedna osoba umrla je u gradskoj bolnici u Kijevu 5. marta. Ona je upućena ovamo na lečenje 28. februara", navelo je ministarstvo, a prenosi Interfaks Ukrajine.

Od 18. februara, lekarsku pomoć je zbog povreda zatražilo 1.075 ljudi, od kojih je 698 hospitalizovano. Od toga broja, 216 ljudi se još uvek nalazi na bolničkom lečenju. U poslednja 24 sata, pomoć lekara zatražilo je 36 ljudi od kojih je 22 hospitalizovano.

12.49 - Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, u Rimu razgovara sa svojom italijanskom koleginicom Federikom Mogreini o krizi u Ukrajini.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

12:44 - Zamenik premijera Krima Rustam Temirgalijev je rekao da od danas, pošto je Krim po odluci skupštine deo Rusije, jedine legalne trupe na njenoj teritoriji su ruske. "Svake druge trupe će biti sagledane kao napad na integritet Krima, i njihovo prisustvo nosiće za sobom očekivane posledice", naveo je Temirgalijev.

12.39 - Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je danas u Briselu da je potrebno izvršiti najveći mogući pritisak na Rusiju u cilju smanjivanja tenzija i otvaranja puta za dijalog o ukrajinskoj krizi. Po dolasku na evropski samit u Briselu, Oland je kazao da je potrebno "izvršiti najveći mogući pritisak na Rusiju" da počne proces smirivanja situacije. "Ne tražimo dalje povećanje tenzija, već otvaranje puta za dijalog, posredovanje i pregovore", rekao je Oland novinarima i dodao da je uvođenje evropskih sankcija Rusiji jedna od "opcija". On je pozvao 28 zemalja EU da "na isti način govore, uz istu odlučnost i iste ciljeve". "Ako je Evropa ujedinjena, ona će biti korisna", dodao je francuski predsednik. Evropski lideri danas na vanrednom samitu u Briselu razgovaraju o krizi u Ukrajini.

12:37 - Nekadašnja premijerka Ukrajine Julija Timošenko i Vitalij Kličko, sadašnji kandidat za tu poziciju, biće govornici na samitu u Dablinu koji se danas održava.

12:24 - Predsednik Rusije Vladimir Putin razmotriće pitanje Ukrajine uključujući i odluku Parlamenta Krima da tu regiju pripoji Ruskoj Federaciji na sastanku Saveta Bezbednosti u četvrtak, javljaju RIA Novosti.

Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Vasilij Nebenzija izjavio je za BBC da je članstvo Ukrajina u NATO crvena linija za Moskvu.

"Ne mogu da zamislim Ukrajinu u NATO, ni u skorijoj budućnosti, niti ikada u budućnosti. Najbolja opcija je da ostanu neutralni", kaže Nebenzija i dodaje da bi Zapad trebalo da snosi deo odgovornosti za ono što se događa u Ukrajini.

"Rusija želi pregovore i polizički dijalog za rešavanje krize. Moskva i dalje odbija da prizna da su naoružane snage na Krimu pod kntrolom Rusije", zaključuje zamenik ruskog ministra..

Foto: Reuters
Foto: Reuters

12.15 - Pripadnice grupe Femen u Simferopolju skinule su grudnjake otkrivajući natpis na leđima "Zaustavite Putinov rat". Njih su prvo napale starije žene, a zatim su ih Kozaci odvezli policijskim kolima.

Foto: Twitter/@shaunwalker7
Foto: Twitter/@shaunwalker7

11.56 - Izvori iz parlamenta Krima navode da čekaju na odgovor Moskve na njihov zahtev da postanu deo Rusije. U međuvremenu, proruske snage i dalje stoje ispred ukrajinskih vojnih baza na Krimu, javlja BBC. Ispred parlamenta u Semferopolju okupljen je veliki broj građana koji, između ostalog, nose i parole "Zapad da izvadi svoj nos sa Krima".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

11.47 - Nemačka kancelarka Angela Merkel navela je da će čitava lepeza mogućih sankcija biti razmotrena tokom razgovora država EU.

"Da li će sankcije biti inplementirane ili ne, zavisiće od toga koliko daleko su stigli diplomatski procesi", navela je Merkelova.

11.47 - Ukrajinski privremeni ministar ekonomije Pavlo Šeremeta navodi: "Ne razmišljamo o tome šta uraditi ako se Kim pripoji Rusiji jer verujemo da bi takav čin bio neustavan".

11.45 - Ruski predsednik Vladimir Putin obavešten je o današnjoj odluci Vrhovnog sovjeta (skupštine) Krima o stupanju te autonomije u sastav Ruske Federacije, izjavio je Putinov pres sekretar Dmitrij Peskov. "Ta vest tek je stigla, predsednik je o njoj obavešten", rekao je Peskov Itar-Tas su, navodeći da tome nema šta da se dodaje.

11.35 - Stalni predstavnik Rusije u Savetu NATO-Rusija Aleksandar Gruško izjavio je da je Moskva razočarana jučerašnjim sastankom saveta koji je bio posvećen situaciji u Ukrajini.

"Rusija je očekivala da će da će doći do diskusije u kojoj ćemo moći da pojasnimo naš pristup rešavanju situacije u Ukrajini. Međutim, na samom početku sastanka generalni sekretar NATO-a (Anders Fog Rasmusen) je najavio da je Savet NATO-a odlučio da ne čeka sastanak, već je doneo odluku da suspenduje saradnju u određenim oblastima", rekao je Gruško, a prenosi ruska državna agencija Itar-Tas s.

Takav pristup, prema njegovim rečima, suprotan je svim temeljnim dokumentima Saveta NATO-Rusija - Rimskoj dekaraciji i Lisabonskom dokumentu, koji predviđaju da pre bilo kakve odluke, Rusija i zemlje NATO-a rasprave probleme, počnu dialog i pokušaju da postignu zajednički stav. Ruski ambasador je rekao da Rusija rešenje ukrajinske krize vidi u primeni sporazuma od 21. februara.

"Taj sporazum predvideo je formiranje reperezentativne vlade koja mora da vodi računa o interesiam svih političkih snaga i regiona u zemlji, pokretanju ustavne reforme i potonjim predsedničkim izborima. Naravno, ustavna reforma takođe mora da vodi računa o interesima svih manjina i regiona. Mislimo da je to izlaz iz ove situacije", rekao je Gruško. Gruško je rekao da je jučerašnji sastanak u Briselu dokaz da NATO "koristi dvostruke standarde i da u odnosu na Rusiju ima hladnoratovske stereotipe", o čemu Rusija "govori već godinama".

11.09 - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk optužio je danas u Briselu Rusiju da pojačava "tenzije" i služi se "provokacijama" u njegovoj zemlji. "Da li je Rusija spremna da reši sukob i vodi stvarnu raspravu o načinu stabilizacije situacije ili će pokušati da pojača tenzije kao sto je činila poslednjih sati ponovnom blokadom ukrajinskih snaga", rekao je Jacenjuk posle sastanka sa predsednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom. Šulc je takođe govorio o ruskim "provokacijama" na Krimu i dodao da se, ako se to potvrdi, radi o "zaista dramatičnoj situaciji".

Jacenjuk je rekao da se ne radi samo o krizi u odnosima Ukrajine i Rusije, već o krizi u Evropi. On je rekao da su nove ukrajinske vlasti spremne da nađu rešenje krize u kontakt grupi sa EU, SAD i Rusijom. "Tražimo od Rusije da kaže da li je spremna da sačuva mir i stabilnost u Evropi ili želi da bude izvor novih provokacija i tenzija", rekao je ukrajinski premijer. Jacenjuk je posle sastanka u Evropskom parlamentu otišao u Evropski savet gde ga je dočekao predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej pre početka vanredne sednice šefova država i vlada EU o ukrajinskoj krizi. Vođe država Evropske unije danas će u Briselu nastojati da sagledaju kako se može rešiti ukrajinska kriza.

11.00 - Parlament na Krimu jednoglasno glasao za pripajanje Rusiji, saopštila RIA Novosti, prenosi Rojters.

Vrhovni sovjet (skupština) Krima doneo je danas načelnu odluku o stupanju te autonomne republike kao subjekta federacije u sastav Ruske Federacije, javile su ruske agencije."Stupiti u sastav Ruske Federacije sa pravima subjekta RF", navedeno je u tekstu odluke, koju je agenciji RIA Novosti dao na uvid poslanik krimske skupštine Sergej Šuvajnikov.Potpredsednik ruske Dume i funkcioner vladajuće Jedinstvene Rusije Sergej Neverov izjavio je da je ova odluka istorijska."Mi smo jedan narod, koji je neodgovornom voljom partijskih funkcionera bio podeljen", rekao je on Itar-Tas s u.

10.59 - Državno tužilaštvo Ukrajine potvrdilo je danas da je protiv komandanta ruske Crnomorske flote Aleksandra Vitka podiglo krivičnu optužnicu. Vršilac dužnosti državnog tužioca Ukrajine Oleg Mahnickij izjavio je da je Vitko optužen "za podstrekivanje na državnu izdaju i organizaciju diverzija", prenosi Interfaks. On je naveo da je reč o ruskom državljaninu.

Portal Lenta navodi, pozivajući se na sajt tužilaštva, da je Vitko optužen zato što je pozivao ukrajinske vojnike na Krimu da "izvrše dejstva na štetu suvereniteta, teritorijalnoe celovitosti i odbrambene sposobnosti Ukrajine". Vitko i drugi rukovodioci flote, po navodima tužilaštva, zahtevali su od ukrajinskih vojnika da predaju oružje i polože zakletvu Krimu. Tužilaštvo optužuje ruske vojnike i da su ispunjavanjem naredbi Vitka napadali vojne objekte na Krimu "sa ciljem slabljenja ukrajinske države". Pojedini ruski mediji poslednjih dana pokazuju da se na nekim vojnim objektima na Krimu nalaze ruski vojnici, što Moskva odlučno demantuje.

Zamenik komandira jednog puka protivavionske odbrane ukrajinske vojske Aleksandar Lomaka izjavio je za Eho Moskve da su ruski vojnici, odnosno ruske desantne jedinice, zauzele područje odgovornosti puka i zahtevali od njegovih pripadnika da predaju oružje.

10.25 - Referendum o statusu Autonomne Republike Krim biće održan 16. marta, izjavio je danas agenciji Itar-Tas s prvi potpredsednik krimske vlade Rustam Temirgalijev. Temirgalijev je, kako prenosi RIA Novosti, rekao da će na referendumu biti postavljena dva pitanja - "Da li ste za ulazak Krima kao subjekta Federacije u sastav Ruske Federacije" i "Da li ste za obnavljanje ustava Krima iz 1992. godine".Prema tekstu Ustava Krima iz 1992, ta republika stupa u državu Ukrajinu i određuje odnose sa njom na osnovu ugovora i sporazuma, podseća ta ruska agencija.

10.44 - Novoizabrani gradonačelnik Sevastopolja Aleksej Čali izjavio je danas da građani tog grada neće učestvovati na ukrajinskim predsedničkim izborima, zakazanim za 25. maja.

"Sevastopolj odbija da učetsvuje na izborima koje su (zemlji) nametnule nelegitimne vlasti", rekao je Čali, a prenosi Interfaks Ukrajine. On je rekao da se Sevastopolj strogo drži slova zakona, ali da želi da očuva sve ekonomske veze sa Kijevom.

"Grad nastavlja da plaća poreze i očekuje odgovarajući stav prestonice. Ako transfer sredstava iz državnog budžeta bude prekinut, iskoristićemo novac iz "stabilizacionog fonda" koji je formiran uz pomoć donacija naših sunarodnika iz Rusije i sveta", rekao je Čali. Poslovni čovek, Rus Aleksej Čali izabran je 23. februara za predsedavajućeg izvršnog komiteta Sevastopolja, tela koje do tada nije postojalo, i za predsedavajućeg Koordinacionaog saveta za gradsku infrastrukturu Sevastopolja.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

10.26 - Ruski premijer Dmitrij Medvedev izjavio je danas da će Rusija pojednostaviti procedure putem kojih stanovnici prostora bivšeg Sovjetskog Saveza kojima je ruski jezik maternji mogu da dobiju državljanstvo Rusije.

"Preduzimamo još jedan korak u tom pravcu, razmatramo nacrt federalnog zakona kako bismo pojednostavili dodeljivanje državljanstva Ruske Federacije stranim građanima ili osobama bez državljanstva kojima je ruski jezik maternji", rekao je Medvedev, preneo je Rojters.

On je dodao da se to odnosi na sve rusofone koji su živeli u Rusiji ili na teritoriji koja je nekad pripadala Ruskom carstvu ili Sovjetskom Savezu.

10.06 - Ruska mornarica blokirala izlazak ukrajinske flote iz Sevastopolja tako što je potopila rashodovani brod za borbu protiv podmornica Očakov, koja pripada Crnomorskoj floti, javlja agencija Unian.

Pavel Gubarev (Foto: AP)
Pavel Gubarev (Foto: AP)

09.48 - Ukrajinska zastava danas se ponovo vije iznad zgrade regionalne vlade u istočnom gradu Donjecku, iz koje su juče isterani proruski demonstranti, a policija na licu mesta je rekla da je uhapšen lokalni proruski biznismen i vođa protesta Pavel Gubarev, javio je Rojters.

"Ljudima je bilo preporučeno da napuste zgradu. Svi su je napustili", rekla je predstavnica policije. Zgrada je napuštena jer je policija saopštila da je u njoj postavljena bomba. Ruska zastava je na zgradi stajala od subote, a policija je juče evakuisala zgradu koju su u ponedeljak okupirali proruski demonstranti. U policijskom saopštenju se kaže da je evakuacija zgrade počela nakon izveštaja da su u njoj postavljene mine.

Izvor u lokalnoj policiji rekao je za AFP da je policija uhapsila 75 ljudi.

09.32 - Bivša američka državna sekretarka Hilari Klinton izjavila je danas da ruski predsednik Vladimir Putin pokušava da "resovjetizuje" rusko okruženje, ali da ustvari samo "traći" potencijale svoje države i ugrožava stabilnost, pa i mir u Evropi. Klintonova, potencijalni predsednički kandidat demokrata na izborima 2016. godine, ocenila je u izlaganju na Univerzitetu Kalifornije u Los Anđelesu, da "sve strane treba da izbegavaju korake koji bi u ovom osetljivom trenutku mogli da budu pogrešno protumačeni ili da vode do pogrešnih kalkulacija".

09.20 - Ukrajinski premije Arsenij Jacenjuk upozorio je Rusiju da prestane sa potpirivanjem tenzija, navodeći da Moskva teba da prihvati političko rešenje situacije u Ukrajini.

09.15 - Kanda je obustavila vojnu saradnju sa Rusijom i zatražila da Rusija bude izbačena iz G8, javlja ruska Pravda. Kandaski premijer Stiven Harpel izjavio je da je razlog tome ruska politika prema Ukrajini.

Foto: AP
Foto: AP

9.05 - Pokušaji naših partnera da preduzmu akcije povodom ukrajinske krize preko OEBS-a i NATO ne pomažu saradnji i dijalogu, rekao Sergej Lavrov.

"Želim kratko da kažem da smo s američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem razgovarali o situaciji u Ukrajini u svetlu akcija koje naši partneri pokušavaju da izvedu preko OEBS i Saveta NATO- Rusija i drugih međunarodnih organizacija - akcija koje ne pomažu stvaranju atmosfere za dijalog i konstrukrivnu saradnju", rekao je Lavrov u saopštenju ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Sastanak zemalja bivšeg Sovjetskog Saveza u grupaciji Zajednice nezavisnih država održaće se 4. aprila, ali bi sastanak diplomata Rusije i Ukrajine mogao da bude održan i pre toga, javljaju RIA Novosti citirajući zamenika ministra spoljnih poslova Rusije Vasilija Nebenzija.

08.33 - Premijer Autonomne Republike Krim Sergej Aksjonov izjavio je da proruske snage kontrolišu sve strateške prilaze poluostrvu i da su blokirale sve ukrajinske vojne baze koje se još nisu predale.

Aksjonov je rekao da se bezbednosnim snagama i policiji priključilo 11.000 pripadnika samoodbrane. Veruje se da su ako ne svi, onda većina njih Rusi, iako su i ruski predsednik i ministar odbrane demantovali da su uputili snage na Krim, navela je agencija AP.

Aksjonov je, takođe, naveo da je njegova vlada u stalnom kontaktu sa ruskim zvaničnicima.

Podsetimo, komandant srpskih četnika Milutin Mališić doveo je juče srpske dobrovoljce u Sevastopolj.

Foto: Beta/Ap
Foto: Beta/Ap

08.42 - Pentagon je udvostručio broj svojih borbenih aviona koje šalje u misiju NATO nad Baltikom i šalje avion za pretakanje goriva letilicama u vazduhu, saopštio je danas američki zvaničnik.

Američki sekretar za odbranu Čak Hejgel najavio je u sredu planove za ojačavanje 10 godina stare misije NATO nad nebom Estonije, Letonije i Litvanije kao deo odgovora Vašington na krizu u Ukrajini, prenela je agencija Rojters.U Misiji protivvazdušne odbrane NATO nad baltičkim državama (NATO-PVO Brza reakcija upozorenja nad Estonijom, Litvanijom i Letonijom) Pentagon će poslati dodatnih šest aviona F-15 i jedan KC-135 za pretakanje goriva ove nedelje.

Sjedinjene Američke Države su ranije misiju opremile sa četiri svoja aviona F-15 koja pomaže u otkrivanju i reagovanju na povrede vazdušnog prostora baltičkih zemalja.

8.31 - Ukrajinska zastava ponovo nad zgradom administracije u Donjecku. Proruski demonstranti, navodno, dobrovoljno otišli, javlja Rojters.

08.30 - Višegradska grupa i ministri inostranih poslova baltičkih država najavili su sastanak o Ukrajini, koji će biti održan u estonskom gradu Narva. Oni će razgovarati o spoljnoj politici EU i odnosima prema Rusiji, javlja Iter Tas s.

08.25 - Savet bezbednosti UN najavio je novi sastanak danas o ukrajinskoj krizi, navele su diplomate. Sastanak će početi u 14.30 po lokalnom vremenu u Njujorku (20.30 po centralnoevropskom vremenu). To će biti četvrti sastanak SB od prošlog petka

08.10 - Ukrajinski mornari koji su se nalaze na vojnim brodovima, bez mogućnosti da se sa njih iskrcaju, postavili su dušeke na ogradu broda kako bi sprečili pro-ruske demonstrante da se eventualno ukrcaju na brod kačeći kuke.

http://www.youtube.com/watch?v=zAHv9zU9U9I
Foto: Zorana Jevtić
Foto: Zorana Jevtić

07.39 - Evropska unija je rano jutros saopštila da se sankcije koje je juče uvela Ukrajini, odnose i na predsednika Viktora Janukoviča, objavivši zvanično imena i ostalih osoba na koje se odnosi ta kaznena mera. EU je saopštila da sankcioniše 18 osoba, funkcionera bivšeg ukrajinskog režima i da zamrzava sredstva koja su proneverili. Na listi su, pored Janukoviča, njegovi najbliži saradnici, među njima bivši ministar unutrašnjih poslova, pravde, državni tužilac, šef bezbednosnih službi i Janukovičem sin. Sankcionisani su još bivši premijer Ukrajine Mikola Azarov i njegov sin, preneo je AP. Evropski savet odlučio je juče da uvede sankcije funkcionerima bivšeg ukrajinskog režima a njihova imena su rano jutros i objavljena u zvaničnom biltenu. Šefovi država i vlada EU će o Ukrajini razgovarati i danas, na vanrednom samitu u Briselu. Sednicu posvećenu Ukrajini danas će održati i Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, i to iza zatvorenih vrata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track