Najnovije vesti

DEJAN MILENKOVIĆ BAGZI OPTUŽUJE: Dijana Hrkalović mi naredila da PRISLUŠKUJEM VUČIĆA!
Foto: Printscreen, Zorana Jevtić

skandal

DEJAN MILENKOVIĆ BAGZI OPTUŽUJE: Dijana Hrkalović mi naredila da PRISLUŠKUJEM VUČIĆA!

Vesti

Dejan Milenković Bagzi, načelnik Službe za specijalne istražne metode (SSIM) Uprave kriminalističke policije MUP Srbije, prisluškivao je predsednika Aleksandra Vučića i njegovu porodicu po direktnom nalogu Dijane Hrkalović, nekadašnje državne sekretarke ovog ministarstva.

Milenković je na saslušanju decidirano rekao da je sve radio po njenom nalogu i transkripte prisluškivanih razgovora Vučića i porodice dostavljao njoj lično. Osnovano se sumnja da su ti transkripti završavali kod mafijaša iz "kavačkog klana", piše Srpski telegraf.

Milenković je na taj način potvrdio svedočenje oko 50 radnika MUP, koje su saslušali inspektori sektora unutrašnje kontrole. Njihovi iskazi se potpuno poklapaju. Svi oni su posvedočili da je Hrkalovićeva bila mozak cele operacije, pa i vozači koji su na saslušanju rekli da su odnosili transkripte pojedinim ljudima. Zbog toga se, prema našim pouzdanim saznanjima, očekuju brojna hapšenja umešanih u skandal bez presedana.

"Bivša državna sekretarka je nekoliko sati odgovarala na pitanja policije. Njeni odgovori bili su uglavnom da se ne seća, da ne pamti, da nije upućena. Promena u stavu i ponašanju videla se kada joj je postavljeno pitanje o nalogodavcu, da li neko stoji iza zahteva da se tajno i neovlašćeno snimaju razgovori šefa države i ko", kažu izvori iz istrage.

Aleksandar Vučić, Aleksandar Vucic, emisija, gostovanje
foto: Printscreen Prva

- Prvo je tokom saslušanja pristala, ali je dan kasnije, po savetu advokata, javila da to odbija, čime je bacila dodatnu sumnju na sebe - svedoče izvori iz istrage.

"Prisluškuju me i mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost. Nadležni organi se tim poslom bave, oni će svoj posao da urade. To je direktan pokušaj državnog udara", saopštio je krajem decembra predsednik Vučić.

"To je nenormalno i van svake pameti, čak mislim i da je po njihovom nalogu to rađeno. Postavlja se pitanje zašto i zbog čega, šta se radilo s tim informacijama i s kim su trgovali. Očigledno je i neka mafija dobijala te informacije", rekao je član predsedništva SNS Vladimir Đukanović.

Dijana Hrkalovic
foto: Mup

Inače, Hrkalovićevoj zbog neovlašćenog prisluškivanja šefa države preti dugogodišnji zatvor, čak i do 15 godina, a visina kazne zavisi od onoga što u istrazi bude utvrđeno. Svetozar Vujačić, advokat i savetnik ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, za naš list kaže da je još rano govoriti o pravnoj kvalifikaciji tog dela.

Ključno je pitanje koja pravna kvalifikacija će biti određena nakon istrage i sa čim će tužilaštvo izaći u ovom postupku. Raspon je veliki, od neovlašćenog pristupa tuđim podacima preko odavanja državne tajne do organizovanja grupe za rušenje ustavnog poretka ili pripremu državnog udara. Budući da je reč o prisluškivanju predsednika države sa različitim ciljevima, od kojih je jedan i eksploatacija prikupljenih podataka u svrhu zaštite kriminogenih struktura, zaprećene kazne za sve koji su učestvovali u Vučićevom prisluškivanju mogu biti od nekoliko meseci do višegodišnjih kazni, prenosi Srpski telegraf.

Kurir.rs/Srpski telegraf

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...