OBOREN REKORD! Beograd nikada nije video ovakvu zimu, a 19. JANUAR JE BIO PRELOMNI DATUM!
Foto: Sonja Spasić

nema snega!

OBOREN REKORD! Beograd nikada nije video ovakvu zimu, a 19. JANUAR JE BIO PRELOMNI DATUM!

Beograd -

Ovu zimu ćemo sigurno dugo pamtiti po najkasnijem prvom snegu u Beogradu , ako ga uopšte i bude, s obzirom da poslednje prognoze meteorologa ne najavljuju bele pahulje u prestonici barem do sredine februara!

Na današnji dan davne 1951. godine, naime, pao je najkasniji prvi sneg u Beogradu. Sada više nema dileme da će rekord biti oboren te da će ova zima 2019/2020 završiti u meteorološkim analima, baš kao i prethodna godina koja je bila najtoplija u prestonici još od 1887. kada su počela da se vrše meteorološka merenja na ovim prostorima.

Sada je već izvesno da će ova zima biti i prva ikada u kojoj Beograđani nisu imali snežni pokrivač tokom novembra, decembra i januara, a mogla bi da bude nadmašena i gore pomenuta 1950/1951. u kojoj je Beograd samo tokom jednog jedinog dana osvanuo sa belim pokrivačem na ulicama.

Prosečan termin kada u Beogradu padne prvi sneg je 23. novembar, mada je bilo godina kada je prestonica znala da se zabeli i u prvoj polovini oktobra.

Ove zime bele pahulje su u pojedinim delovima grada promicale 28. decembra 2019. godine, zabelela su se pojedina prigradska naselja, ali kako se sneg nije zadržavao ni na travnatim površinama u širem centru grada, kao ni na lokacijama gde se nalaze merne stanice, ne može se računati kao prvi sneg, a posebno ne da se zadržavao na tlu.

Kurir.rs/Blic

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track