100.000 NE PIJE VODU: Priliv u budžet tek od poreza na plate od 40.000?!

Solidarni porez

100.000 NE PIJE VODU: Priliv u budžet tek od poreza na plate od 40.000?!

Društvo -
Sve preko 100.000 dinara nije, u budžetskom smislu, izdašno i Fiskalni savet je predložio da ta granica bude znatno niža, 40.000-50.000, kaže Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta

BEOGRAD - Član Fiskalnog saveta Vladimir Vučković izjavio je danas da je kod solidarnog poreza ključno da se vidi na koju osnovicu će biti primenjen i da bi tek porez na niže plate dao efekte u budžetu.

Predsednik vlade Srbije, Ivica Dačić, rekao je ranije da se razmišlja o uvođenju neke vrste solidarnog poreza na najveće plate u javnom sektoru, ali da o tome još nisu donete bilo kakve odluke.

"Sve preko 100.000 dinara nije, u budžetskom smislu, izdašno i Fiskalni savet je predložio da ta granica bude znatno niža, 40.000. Tek ako porez bude primenjen na niže plate od 40.000-50.000 dinara, eventualno i na penzije, tek tada bi efekat u budžetskom smislu bio pun i dobar", rekao je Vučković.

Povodom dijaloga s misijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), on je kazao da su jučerašnji razgovori predstavnika MMF i Fiskalnog saveta protekli dobro i da je delegacija došla u Srbiju kako bi utvrdila stanje u srpskoj ekonomiji.

Kako je dodao, ovog puta pregovaračka misija MMF-a nema puno predloga i sugestija, jer je tu da vidi kako stvari teku i kakve ekonomske mere vlada sprema. Misiju MMF, kako tvrdi, trenutno najviše interesuje fiskalna oblast, stanje u javnim finansijama, a s obzirom da će Srbija ove godine mati visok deficit i javni dug, MMF se interesuje kakvi su pravi podaci i šta se sprema od mera za sledeću godinu i naredne godine.

Vučković je, takođe, naveo da vlada i Ministarstvo finansija pripremaju plan ekonomskih mera i da, prema njegovim saznanjima, još nisu poznate definitivne mere koje će biti preduzete. Zamrzavanje plata u javnom sektoru bi, smatra Vučković, bio prvi dobar korak, ali je potrebno i da dođe do racionalizacije radne snage u javnom sektoru, i to ne samo kroz zabranu novog zapošljavanja, nego i kroz otpuštanja u pojedinim oblastima.

"Samo posle toga privreda bi mogla normalnije da radi i diše", rekao je i dodao da je teško očekivati novi rebalans budžeta do kraja godine, jer vlada i Ministarstvo finansija treba da se koncentrišu na budžet i ekonomsku politiku za 2014. godinu.

Vučković je ocenio i da javna preduzeća predstavljaju jedan od izvora neefikasnosti, koji opterećuje javne finansije, s obzirom da svi građani vraćaju njihove dugove. "Ključan element u ozdravljenju javnih finansija je kontrola i restrukturiranje javnih preduzeća i vlada mora da nađe način da uspostavi kontrolu nad njima, jer tamo ima dosta i javašluka i propusta u upravljanju, i to mora da se reši", rekao je Vučković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja