POSLE PISANJA KURIRA EKSPRESNO: Lončar šalje inspekciju u Tiršovu!
Foto: Zorana Jevtić

Preti zaraza

POSLE PISANJA KURIRA EKSPRESNO: Lončar šalje inspekciju u Tiršovu!

Društvo -
Ministarstvo zdravlja najavilo kontrolu samo dan nakon što smo objavili da čistačice ve-cea u dečjoj klinici odnedavno, po aneksu ugovora, moraju da raznose hranu, čiste frižidere i odnose leševe u kapelu

BEOGRAD - Ministarstvo zdravlja uputiće inspekciju u Univerzitetsku dečju kliniku u Tiršovoj samo dan posle pisanja Kurira o tome da je u ovoj ustanovi čistačicama ve-cea odnedavno u opisu posla da nose krv na ispitivanja, spremaju hranu i prenose leševe!Strogi propisiKako smo juče objavili, novim aneksom ugovora o radu, čistačicama u Tiršovoj se, pored čišćenja toaleta, frižidera i bolničkih postelja stavlja u obavezu da nose i krv na analizu, daju pacijentima hranu i lekove, ali i odnose leševe preminulih u kapelu. Razlog za ovakvu skandaloznu odluku bilo je smanjenje finansijskih troškova, zbog čega je stručno medicinsko osoblje otpušteno, a njegov posao spao je - na čistačice.U Ministarstvu zdravlja, na čijem čelu se nalazi ministar dr Zlatibor Lončar, kažu da svaka zdravstvena ustanova samostalno uređuje organizaciju rada u skladu sa Zakonom o radu i strogo poštuje propise kojima je definisana briga o bezbednosti pacijenata, ali i uzoraka koji se uzimaju u zdravstvenim ustanovama.- Prema informacijama kojima mi raspolažemo, u Klinici u Tiršovoj je sve navedeno ispoštovano i pacijenti nisu ugroženi. Uputićemo inspekciju da ispita sve vaše navode i proveri da li su ispoštovane sve procedure u radu kad su u pitanju bezbednost i zdravlje pacijenata - rečeno je za Kurir u Ministarstvu.

Granica štednjeMiljko Ristić, direktor Kliničkog centra Srbije, smatra da je nedopustivo da čistačice obavljaju jedan ovako delikatan posao.- Nije u redu da čistačice dele hranu i daju lekove pacijentima! To nije dozvoljeno ni u kojem slučaju jer nosi veliki rizik od infekcija i to zna i svaki laik. Razumem finansijske rezove, ali mora da postoji granica štednje koja ne treba da se pređe. To ne sme da se radi, ne možemo zbog štednje da ugrožavamo život pacijenata - smatra doktor Ristić.

REAGOVANJARadisav Šćepanović, direktor KBC „Dragiša Mišović“Kod nas u ustanovi sve radimo u skladu sa zakonom i sve je transparentno. Nisam čuo za takve stvari u Tiršovoj pa ne bih da ih komentarišem.Radoje Simić, direktor Instituta za zaštitu majke i detetaSpremačice rade samo svoj posao, tim pre što ih nema dovoljno, a ne smemo da zapošljavamo nove ljude. Pa one i da hoće nemaju vremena da rade ništa osim svog posla. Ne mogu da verujem da se to radi!Snežana Rakić, direktorka GAK „Narodni front“Spremačice se ne bave takvim stvarima u našoj ustanovi, ali ne želim da komentariše rad drugih bolnica i kolega, ne znam kakva je njihova praksa.

Zavod za javno zdravljeMORAJU BITI OBUČENI ZA TAJ POSAO!U Gradskom zavodu za javno zdravlje rečeno je da ukoliko se biološki materijal transportuje u kontejnerima na propisan način, uz korišćenje adekvatne lične zaštitne opreme, ne postoji rizik od kontaminacije.- Osoblje koje radi na pomenutim poslovima mora biti obučeno za navedeni posao, mora da nosi adekvatnu ličnu zaštitnu opremu i da poštuje sve propisane higijensko-sanitarne mere. Neophodno je da postoji osoba zadužena za kontrolu sprovođenja pomenutih postupaka - rečeno je u Zavodu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track