ALARMANTNO: Pijemo vodu punu otrovnog arsena!
Foto: Shutterstock

Upozorenje stručnjaka: Opasnost vreba iz slavine

ALARMANTNO: Pijemo vodu punu otrovnog arsena!

Društvo -

Procena je da je oko milion i po građana Srbije ugroženo, a najviše stanovnici Vojvodine. Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan navodi da su u vodi prisutni i mangan i gvožđe

Oko milion i po građana Srbije svakodnevno se truje pijući zagađenu vodu!

U pojedinim delovima naše zemlje voda koja se koristi za piće puna je kancerogenih i opasnih materija koje mogu dovesti do raznih oboljenja - raka kože, prostate i lošeg krvnog pritiska, upozoravaju stručnjaci!

Toksične materije

Povodom Svetskog dana voda, koji je obeležen juče, ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan rekao je za Kurir da u nekim delovima Srbije imamo pojavu arsena, a da je najugroženija Vojvodina:

- U vodi, pored organskih materija, prisutni su i mangan i gvožđe, a u mnogim mestima ima i arsena. Sledeći ugroženi delovi Srbije su obalska područja, gde imamo zahvatanje vodonosnog ili plitko vodonosnog sloja vode koja nije imala prilike da se oslobodi svih toksičnih, tj. zagađujućih materija. To su delovi države koji svoje rezerve pijaće vode crpe iz izvora podzemnih voda, ali i oni koji se snabdevaju iz hidro-akumulacija koje se ne održavaju na adekvatan način.

Dodao je da se kvalitet pijaće vode redovno prati i da podaci pokazuju da je voda za piće, ako se uzme u obzir cela Srbija, zadovoljavajuća.

Može biti kobno po decu

Profesor iz Departmana za hemiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu Božo Dalmacija upozorava da čak 800.000 ljudi u Vojvodini pije neispravnu vodu, a da probleme sa arsenom treba hitno rešiti:

- Opasan je jer ga ne vidite, natrijum takođe, posebno u većim količinama. On širi krvne sudove i nije ni čudo što je Srbija na vrhu liste oboljenja krvnih sudova. Građani nisu obavešteni da mogu dobiti rak kože i prostate. Posebno su opasni nitrati, oni mogu biti kobni po decu. Deca mogu i da umru ili da se ne rode živi, to je strašna stvar.

U okviru Kurirovog projekta „Održivi razvoj - Inspiracija za bolju budućnost“, u utorak ćemo se opširno baviti problemom pijaće vode u Srbiji.

Rezultati „Batuta“ (od 2013. do 2017)

Najbolji kvalitet vode za piće zabeležen je Pčinjskom, Jablaničkom i Moravičkom okrugu

Najlošiji u Srednjobanatskom i Severnobanatskom okrugu (fizička neispravnost 100% i 96,4%)

Visok procenat higijenski i zdravstveno neispravnih uzoraka zabeležen je u javnim vodovodima u Kikindi, Kuli, Baču, Plandištu, Kovačici, Mladenovcu, Sopotu, Grockoj, Ćićevcu, Žabarima

Kurir / M. Branković

Foto: Shutterstock

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV VESTI) U ovom srpskom gradu je eskaliralo vršnjačko nasilje. Čak 956 slučajeva nasilja za jedno plugodište!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track