NAJVEĆA MISTERIJA STUDENTSKIH PROTESTA: Napravili su haos na ulicama, šuška se da je bilo mrtvih, a onda im se obratio TITO! (VIDEO)
Foto: Youtube printscreen

na današnji dan

NAJVEĆA MISTERIJA STUDENTSKIH PROTESTA: Napravili su haos na ulicama, šuška se da je bilo mrtvih, a onda im se obratio TITO! (VIDEO)

Društvo -

Na današnji dan dogodile su se prve masovne demonstracije u SFRJ, a predvodili su ih studenti. Iako se smatra da je bilo poginulih, taj podatak je zataškan.

Uzrok nezadovoljstva bio je u velikom raskoraku između - sve većeg socijalnog raslojavanja i udaljavanja od proklamovanih ideala - i zvanične propagande o "socijalnoj pravdi i vodećoj ulozi radničke klase".

Demonstracije na tragu velikih studentskih protesta održavanih tada širom Evrope, na ulicama Beograda rasturene su silom, a zatim su nastavljene unutar univerzitetskih zgrada, najviše na Filozofskom fakultetu (Kapetan Mišino zdanje).

Sedmog dana protesta predsednik Josip Broz Tito obratio se javnosti podržavši, deklarativno, većinu studentskih zahteva, što je za posledicu imalo prestanak nemira.

U svom dosta nervoznom i improvizovanom govoru on je rekao „da je bilo nekih nepravilnosti“ i da „niko nije nezamenljiv, pa ni ja!?“. Demonstracije su prekinute, a neki studenti su slavili sa pesmom i klicanjem Titu.

U narednom periodu nekolicina nastavnika Filozofskog fakulteta, za koje se verovalo da su inspiratori, odstranjeni su iz nastave.

Bilo i poginulih?

Trećeg juna tokom prepodneva održani su sastanci i nekoliko hiljada studenata je krenulo prema Beogradu noseći zastave, Titove slike i parole. Na mestu gde je danas (otprilike) bivša kineska ambasada se nalazio podvožnjak ispod pruge koja je išla pravcem današnjeg bulevara umetnosti ka Zemunu.

Načelnik beogradske policije Nikola Bugarčić je izdao naređenje policiji da studenti ni po koju cenu ne smeju da prođu.

Na mesto linije konflikta studenata i policijskog kordona (železnička pruga) su ubrzo stigli Veljko Vlahović, poznati predratni studentski vođa i ugledni revolucionar, veoma popularan među studentima i Miloš Minić tadašnji predsednik skupštine Jugoslavije. Pregovori su potrajali neko vreme a onda je došlo do incidenta koji se pretvorio u policijski juriš na studente.

Policija pod šlemovima je upotrebila vatreno oružje bilo je mnogo ranjenih a broj poginulih je zataškan ali se kretao do četiri poginula. Studenti su zapalili vatrogasnu cisternu koja se tu zatekla i gurnuli je u podvožnjak da ometu saobraćaj. Studenti su se pred žestokim naletom policije povukli u neredu. Na ulici su ostali delovi odeće i cipele studenata.

(Kurir.rs/Foto:Youtube Printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track