KURIR ISTRAŽUJE! ZAŠTO NEVREME UVEK SVE UNIŠTI: Seljaci siromašni da se zaštite od grada!
Foto: Lena Milić

ŠTETA OGROMNA

KURIR ISTRAŽUJE! ZAŠTO NEVREME UVEK SVE UNIŠTI: Seljaci siromašni da se zaštite od grada!

Društvo -

Svega 10 odsto poljoprivrednih poseda u Srbiji osigurano je od posledica elementarnih nepogoda, a glavni razlog za to je što vlasnici njiva nemaju novca da to sebi priušte

Srpski seljak nema novca da plati osiguranje od posledica nevremena i to je glavni razlog što je u Srbiji svega 10 odsto poljoprivrednih proizvođača osiguralo svoja imanja.

- Osiguravaju se samo poljoprivrednici koji su imućniji. Prosečna veličina njiva u Srbiji je 4,5 hektara. Na jugu Srbije, koji je najsiromašniji deo zemlje, imanja su veličine svega 2,5 hektara i od prihoda sa te njive ljudi žive jer nemaju nikakva druga primanja. Oni pare za osiguranje nemaju i sve što rade, rade na rizik, pa šta bog da. Osiguranje nije skupo, ali je njima skupo jer su siromašni - ističe Branislav Gulan, član Odbora za poljoprivredu u Srpskoj akademiji nauka i umetnosti (SANU).

foto: Medija Centar

On dodaje da je u prvom naletu grada u aprilu ove godine stradala trećina roda u voćnjacima. - Uništeno je 50.000 tona voća. Očekivali smo rod od 36.000 tona kajsija, a posle prvog grada u aprilu ostalo je da se ubere svega 12.000 tona. Ništa od toga nije osigurano - kaže Gulan i dodaje da je ukupna vrednost poljoprivredne proizvodnje 2017. bila manja od četiri milijarde dinara zato što je suša pričinila štetu od 1,5 milijardi, ali da država to nije priznala seljacima jer nije imala para da im nadoknadi štetu.

Milan Pajić, predsednik skupštine Asocijacije poljoprivrednika Srbije, ističe da poljoprivrednici i stočari ne osiguravaju svoju imovinu zato što je osiguranje skupo, ali i zato što se uvek desi da ono na čemu nastane šteta osiguranje ne pokriva. - U poljoprivredi nema novca i to je razlog što se poljoprivrednici ne osiguravaju. Ono što nemate ne možete da date. Kad osiguram stoku, to me košta četiri-pet grla, a ako ne osiguram, onda prođem sa jedno do dva uginuća.

Agroekonomista Milan Prostran ističe da poljoprivrednici nemaju para za osiguranje, pa bi država morala da uspostavi neki bolji sistem osiguranja useva.

foto: Marina Lopičić

- Od 630.000 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji 77,7 odsto njih su površine do pet hektara. Vlasnici tako malih imanja su finansijski nesposobni da podnesu trošak osiguranja - naglašava Prostran.

Kurir.rs/Slavica Tomčić/Foto:Lena Milić

Ministarstvo poljoprivrede Za osiguranje isplaćeno 603,3 miliona dinara

U Ministarstvu poljoprivrede, koje regresira premiju osiguranja poljoprivrednicima, ističu da je u okviru mera ruralnog razvoja Uprava za agrarna plaćanja na ime regresa premija osiguranja isplatila 100 odsto iznosa za 2017. godinu. - Na ime regresa za premiju osiguranja za useve, plodove, višegodišnje zasade, rasadnike i životinje u 2017. iz budžeta Republike Srbije poljoprivrednicima je isplaćeno 603,3 miliona dinara - kažu u Ministarstvu poljoprivrede.

Reke se povlače, pljuskovi i dalje

Situacija u 11 aleksinačkih sela, u kojima su izlivanje reke Turije i bujični potoci napravili veliku štetu zbog čega je uvedena vanredna situacija, polako se smiruje. Vatrogasci pumpama izvlače vodu iz poplavljenih područja. Iz RHMZ najavljuju za danas i sutra promenljivo oblačno i nestabilno vreme s lokalnim pljuskovima i grmljavinom koji će biti češći u drugom delu dana. U sredu i četvrtak u većini mesta će biti suvo vreme s dužim periodima sunčanog vremena. Temperatura će biti u postepenom porastu, a od petka se ponovo očekuje pad temperature i novo pogoršanje vremena.

Efikasno sredstvo Pomoć za izgradnju protivgradnih mreža

Državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević izjavio je da ovo ministarstvo u merama podrške ima izgradnju protivgradnih mreža, koje su, kako kaže, apsolutno efikasne. - Protivgradne mreže su pre svega namenjene za voćare, ali i mali poljoprivrednici sebi mogu da ih priušte jer u Ministarstvu poljoprivrede postoji jedna kreditna linija koja pruža priliku da naši poljoprivrednici mlađi od 40 godina i žene koje su nosioci poljoprivrednih gazdinstva mogu da dobiju kreditna sredstva za izgradnju protivgradnih mreža sa kamatnom stopom od jedan odsto.

Ne štite dovoljno Slaba vajda od raketa

Ogromna šteta koja je nastala na usevima i voćnjacima pokazala je da delovanje protivgradnih raketa nije adekvatna zaštita od ove vrste nepogoda. Za 2018. godinu protivgradna zaštita obezbedila je 13.000 protivgradnih raketa, od kojih je 13. juna, kada je pojedine delove Srbije zahvatilo nevreme s gradom, ispaljeno 1.026 raketa. I pored toga, šteta na usevima i voćanjacima je ogromna. - Ni u najrazvijenijim zemljama poput Francuske i SAD sistem protivgradne zaštite nije sto odsto efikasan, procenjuje se na 30 do 50 odsto - izjavio je državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Željko Radošević.

Činjenice 4 milijarde dolara vredela je poljoprivredna proizvodnja u Srbiji 2017. 1,5 milijardi dolara iznosila je šteta od suše u 2017. 10% poljoprivrednih poseda se osigurava 60% poljoprivrednih površina se osigurava u svetu

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

NEZAPAMĆENO NEVREME U UŽICU, OTVORILO SE NEBO: Grad pobio sve, reke vode teku ulicama, grmelo više od 10 minuta (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track