Najnovije vesti

KOMPANIJA BORBA OBELEŽILA DVA ZNAČAJNA JUBILEJA: Prigodnom svečanošću obeleženo 97 godina od prvog broja i 75 godina kuće
Foto: Večernje novosti

svaka čast

KOMPANIJA BORBA OBELEŽILA DVA ZNAČAJNA JUBILEJA: Prigodnom svečanošću obeleženo 97 godina od prvog broja i 75 godina kuće

Društvo

Kompanija "Borba" obeležila je u utorak dve značajne godišnjice - 97 godina imena i 75 godina kuće. Prigodnom svečanošću u prostorijama kompanije, na Trgu Nikole Pašića u Beogradu, gosti i zaposleni podsetili su se na značajne datume iz istorije ove kuće, od izlaska prvog broja "Borbe" 19. februara 1922. godine u Zagrebu, preko 15. novembra 1944, kada je počela ponovo da izlazi u oslobođenoj prestonici i, potom, decenijama bila jedan od najvažnijih i najuticajnijih dnevnih listova nove Jugoslavije.

Svečanosti koja je počela nastupom etno-grupe "Srpski glasovi" iz Beograda, prisustvovali su narodni poslanici, novinari, glumci, sportisti... Među njima prof. dr Milan Božić, predsednik nadzornog odbora "Telekoma", Ilija Petković, fudbalski trener, Ivan Bekjarev, glumac, Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik "Večernjih novosti"...

foto: Večernje novosti

Gostima i zaposlenima, prikazan je dokumentarni film "Borba, ime koje život znači" u kom govore generalni direktor štamparije "Borba" Vladimir Gudurić, glumci Ivan Bekjarev i Zlata Numanagić, novinar Zoran Lj. Nikolić, reditelj Mihailo Vukobratović, novinar i publicista Manojlo Vukotić, Ilija Petković i Milorad Vučelić.

- Još su trajale sporadične borbe u Beogradu, još su se ponegde čuli pucnji, kada je po nalogu Vladimira Dedijera, za samo šest dana, za rad osposobljena štamparija nekadašnjeg lista "Vreme" na današnjem Trgu Nikole Pašića - podsetio je Vladimir Gudurić. - Kao dnevni list, "Borba" je počela da izlazi 15. novembra 1944. godine, a za nju su pisali najvažniji i najuticajniji političari tog doba. Dugo je zadržala i status najčitanijeg lista u državi. Tada je bila poznata i po prestižnoj "Borbinoj nagradi za arhitekturu", kao i po karikaturama Milorada Dobrića. čiji je junak bio kurir Fićo, po kome će, kasnije, i čuvena "zastava 750" dobiti ime. "Borba" je, nesumnjivo, poslovni, medijski i proizvodni gigant koji je ostavio neizbrisiv trag u istoriji posleratne Jugoslavije.

Prisutni su se podsetili i da su "tih pet crvenih slova bili simbol jugoslovenskog novinarstva", kao i da su "čeda" ove kompanije listovi "Večernje novosti" i "Sport", ali i dečji časopis "Kekec", najpre nazvan "Lajka" po prvom psu poslatom u svemir.

- Među novinama koje je "Borba" izrodila su i "Večernje novosti" - rekao je Milorad Vučelić, glavni i odgovorni urednik lista. - Nastale su u jeku Tršćanske krize, 16.oktobra 1953. Ideja o pokretanju potekla je od Vladimira Dedijera, glavnog urednika "Borbe". On je sugerisao svojim saradnicima koji su, zbog događaja u Trstu, pripremali vanredno izdanje, da pokrenu novi večernji list, koji bi izlazio po podne i objavljivao sveže, kratke vesti sa dosta fotografija i krupnih naslova.

Tokom emitovanja filma, prisutni su se podsetili i na to kako je u zgradi "Borbe" funkcionisala "vazdušna pošta", o posetama Pelea, Borisa Bekera i Tita ovom listu, kao i da ova kompanija danas ima biblioteku sa više od 20.000 naslova. Neprocenjiva je i arhiva tekstova i svedočanstava, a posebno bogatstvo je foto-dokumentacija sa više od 200.000 fotografija, od kojih neke nisu nikada objavljene, poput onih sa suđenja Draži Mihailoviću ili Titovog krstarenja brodom "Galeb".

foto: Večernje novosti

- Mnogo je istorije ispisala "Borba" - kazao je glumac Ivan Bekjarev. - Meni je pripala čast da 1. aprila 1970. godine slušaocima izgovorim prvo: "Dobar dan" sa talasa novoosnovanog Studija B. Do dan-danas nismo razjasnili da li to "B" potiče od "Borbe" ili od Beograda.

Osim što je podsetio na datume prvog izdanja i obnove štamparije, dobošar u srpskoj narodnoj nošnji koji je označio početak svečanosti, "obznanio" je i da je u prostorijama "Borbe", 12. novembra 1956. godine, održana prva predstava Ateljea 212. Bio je to "Faust" u režiji Mire Trailović, a publika je predstavu gledala iz 212 stolica. Broj tih stolica "kumovao" je imenu ovog pozorišta.

Na svečanosti dodeljene su i zahvalnice bivšim i sadašnjim zaposlenima. Za najboljeg novinara kuće "Borba" izabran je Ivan Lovrić (na slici), danas jedno od prvih pera "Večernjih novosti", a najbolji grafički radnik je Miloš Miletić. Zahvalnice su uručene i Draganu Ćaliću, Nataši Bogdanović, Jadranki Miljković, Draganu Prokiću i, specijalno, KUD "Šumadija 05" iz Beograda.

(Kurir.rs/Večernje novosti, J.Matijević)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...