Najnovije vesti

INŽENJERI IZ ČITAVOG SVETA DOLAZILI DA GLEDAJU RADOVE U GRDELICI, A ONDA JE JEDAN NEMAC REKAO: Od svih iznenađenja, ovde vam je samo vulkan falio
Foto: Beta/Slobodan Miljevic

Direktor sektora za izgradnju "Koridora Srbije" Aleksandar Senić

INŽENJERI IZ ČITAVOG SVETA DOLAZILI DA GLEDAJU RADOVE U GRDELICI, A ONDA JE JEDAN NEMAC REKAO: Od svih iznenađenja, ovde vam je samo vulkan falio

Društvo

BEOGRAD - Direktor sektora za izgradnju "Koridora Srbije" Aleksandar Senić izjavio je da je tokom gradnje puta u Grdeličkoj klisuri bilo toliko nepredvidivih okolnosti, da su stručnjaci iz celog sveta dolazili da vide kako teku radovi.

Prema njegovim rečima, prilikom gradnje Koridora 10, neki sistemi konstrukcije su prvi put korišćeni u Srbiji i na Balkanu, pa su zato gradilišta obilazili stručnjaci iz celog sveta.

"Imali smo toliko nepredviđenih okolnosti i geotehničkih problema. Kada su radovi bili u punom jeku, oni su dolazili da vide šta mi to sve radimo. Kolega iz Nemačke je posle obilaska seo, uzeo čašu vode i rekao - od iznenadnih geoloških uslova vi ovde niste imali samo vulkan. Samo vulkan nedostaje da biste imali potpuna iznenađenja pri realizaciji jednog projekta", ispričao je Senić gostujući na RTS.

foto: Beta/Slobodan Miljevic

Ističe da su se prilikom ovog zahtevnog poduhvata vodili idejom da treba rešiti problem, a ne tražiti krivca. U tom kontekstu pomenuo je i Kosinu 2, koja se više puta obrušila.

"Reći ću istinu koja nije došla do javnosti, jer je bilo atraktivnije da je nešto palo. U martu prošle godine zabeležena su određena pomeranja i početkom aprila zaključili smo da do tada projektovano rešenje nije dovoljno i da moramo da uradimo dodatnu stabilizaciju. Uradili smo projekat galerije koji je završen u julu, radovi su počeli 15. avgusta, a obrušila se 19. avgusta, dakle dok smo mi već radili na tome", rekao je Senić.

Pomenuo je da je veliki problem napravila druga kosina, odnosno Kosina 3 - kod koje su se pet godina nakon izgradnje javila prva pomeranja.

"Podigli smo dron da bismo snimili taj rejon i zaključili da tu postoji monstruozno klizište na dubini od 500 metara, dakle brdo koje je krenulo da se pomera. Geolozi su došli i rekli da je to klizište staro pet miliona godina i da nije bilo nikakvog pomeranja, a da je pet godina posle zasecanja brda došlo do pomeranja", kaže direktor Sektora za izgradnju "Koridora Srbije".

Dodao je da je Grdelica uspešno savladana uz naporan timski rad, da se radilo i danju i noću - po kiši, snegu, vrućini.

"Došli smo u situaciju da sada već vidimo kraj projekta. U vrlo kratkom periodu moći ćemo da otvorimo trasu za saobraćaj", rekao je Senić.

Najavljuje da će "Koridori Srbije" svoj posao završiti do kraja aprila, a da nakon toga sledi testiranje opreme koje može da traje između sedam i 30 dana.

"Presecanje vrpce može da se očekuje tek kada budemo uvereni da je put potpuno bezbedan", rekao je Senić i dodao da će to svakako biti pre početka letnje sezone.

Objasnio je da se pomeranja u svim kosinama očitavaju na dnevnom nivou, te da je u ovom trenutku sve stabilno.

"Sve probleme smo predupredili i nadam se trajno rešili. Ostali su završni radovi, postavljanje zaštitne ograde, da se završi galerija na Kosini 2, da se izlije ploča na toj galeriji, kao i da se završi eletkromašinsko opremanje tunela i da se izvrši testiranje sve opreme da bismo mogli da kažemo - put je bezbedan", naveo je Senić.

Poručio je će trasa kroz Grdeličku klisuru biti apsolutno sigurna.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...