SRPSKI TURISTI NA METI LOPOVA U GRČKOJ I BUGARSKOJ: Otkrivamo kako organizovane kriminalne grupe PELJEŠE SRBE! Upadaju u smeštaj, koriste SPREJ ZA OMAMLJIVANJE! EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE
Foto: Shutterstock

VELIKI OPREZ!

SRPSKI TURISTI NA METI LOPOVA U GRČKOJ I BUGARSKOJ: Otkrivamo kako organizovane kriminalne grupe PELJEŠE SRBE! Upadaju u smeštaj, koriste SPREJ ZA OMAMLJIVANJE! EVO KAKO DA SE ZAŠTITITE

Društvo -

Saveti Novac, pasoše, laptopove, telefone, kamere i foto-aparate ne ostavljajte u automobilima, noću zatvarajte vrata i prozore smeštaja

Sezona godišnjih odmora i letovanja je počela, ali osim hotela, apartmana i kupališta, sezonu su otpočeli i lopovi koji nemaju milosti prema turistima!

Ukoliko letujete u Grčkoj, budite na posebnom oprezu, jer kradljivci vršljaju po svim letovalištima koja posećuju Srbi. Na meti lopova su najčešće turisti u jeku sezone, krađe su sve češće u poslednje dve-tri godine, a postoji više organizovanih kriminalnih grupa koje pelješe Srbe i ostale turiste. Bande otimača automobila su registrovane u Bugarskoj i njihovi pripadnici su toliko drski da se preoblače u policiju i zaustavljaju tipovana vozila, na prevaru izvlače putnike, a zatim uskaču u vozilo i nestaju za tili čas.

foto: Shutterstock

Budite u pripravnosti, vodite računa o svojim stvarima, pazite gde parkirate svoje četvorotočkaše, jer su obijeni automobili, porazbijana stakla na vozilima, ukradena dokumenta, telefon, novac i upad lopova u smeštaj samo neke od neprijatnosti koje možete doživeti tokom boravka u ove dve zemlje.

Gde se i šta krade

- najčešće se kradu telefoni i novac - aparati i laptopovi - krađe se dešavaju na zabačenim mestima - često i na popularnim plažama - lopovi vršljaju i u tržnim centrima i autobusima - noću upadaju u smeštaj

Nedavno je i Hazaridis Ahileas, šef solunske policije, upozorio na svom Fejsbuk profilu pratioce da obrate više pažnje u delovima Soluna, gde naš narod često i boravi, a koji postaju sve manje bezbedni kako za turiste tako i za same stanovnike.

Ukoliko boravite u Grčkoj savetujemo da obratite pažnju kako držite torbe i mobilne telefone, ali i s kim razgovarate, posebnu pažnju obratite u autobusima i tržnim centrima, jer grupice lopova tamo najčešće love žrtve i lake mete.

Nišlije Nemanja i Snežana Milošević pamtiće za ceo život odlazak u Sofiju zbog kupovine lekova, pre nekoliko dana, jer im je na parkingu ispred prodavnice "Džambo" usred bela dana za samo tri minuta ukradena "kija". Bračni par iz Niša je slučaj odmah prijavio policiji, ali po sporoj reakciji bugarske policije procenjuju da su male šanse da više ikada ponovo sednu za volan svog automobila.

Mesta u Solunu na kojima bi trebalo pripaziti:

- Aristotelova ulica i Aristotelov trg - Rotonda - oko Bele kule - statua Aleksandra Velikog, statua Karamanlisa, Rojal teatar - Park Ksarhaku - Trg Svetog Đorđa - Nea Paralija - Bulevar Nikis - Ulica Dimitriju Gunari i Trg Navarinu - okolina univerziteta!

Na letovanju vodite računa i o tome da li ste zatvorili i zaključali vrata i prozore smeštaja, jer kradljivci vole i tu da vršljaju. Priliku za pljačkanje u smeštaju koriste preko dana, ali i preko noći - tada koriste sprej za omamljivanje.

foto: Shutterstock

Najčešće se kradu telefoni, torbe, nakit, laptopovi... Izbegavajte da nosite vredan nakit na sebi, jer se može desiti da jedan lopov razgovara s vama, a drugi da iskoristi to i zgrabi vam torbu ili lančić sa vrata. Važno je da da novac, pasoše, kamere i foto-aparate ne ostavljate u automobilima.

Predostrožnosti

- metod rada koji lopovi najčešće koriste je prskanje spreja, tzv. gasa omamljivača, pomoću kog žrtve tokom noći upadaju u dublji san - sprej prskaju kroz otvorene prozore i terase soba ili apartmana pre ulaska - na meti su i najlakše dostupni apartmani u suterenu, prizemlju ili na 1. spratu - ukoliko se vaš smeštaj nalazi na prizemlju, obavezno tokom noći zatvorite prozore i balkonska vrata ili navucite roletne - ukoliko vam se desi da tokom letovanja budete opljačkani, prvo pljačku prijavite vlasniku smeštaja, kao i predstavniku agencije - oni će vam pomoći da krađu prijavite policiji.

Saveti za turiste - vredne stvari čuvati u hotelskim sefovima i na recepciji - ne ostavljati novac, kamere, telefone, laptopove u automobilima ni u apartmanima - zatvarajte vrata balkona tokom noći - ne nosite na plažu previše novca - stvari ne ostavljajte bez nadzora - automobile parkirajte na parkinzima koji se čuvaju i plaćaju

Kurir.rs/ Mina Branković

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track