UŽIVO NOVI PRESEK Broj pozitivnih pao na 4 odsto! Vučić: Ne bih isključio ukidanje vanrednog stanja naredne nedelje
Foto: EPA/ Stephanie Lecocq, Nemanja Nikolić, Zorana Jevtić, Tanjug Printscreen

pratite na kuriru NAJNOVIJE INFORMACIJE

UŽIVO NOVI PRESEK Broj pozitivnih pao na 4 odsto! Vučić: Ne bih isključio ukidanje vanrednog stanja naredne nedelje

Društvo -

NOVI PODACI ZA POSLEDNJA 24 SATA Testirano 5.579, 227 pozitivnih! Procenat pozitvnih 4 odsto! Na respiratoru 78 pacijenata! Preminulo još 5 osoba

NAJNOVIJI PODACI:

foto: Covid19.rs

22.50 - Na Kosovu i Metohiji u većinski srpskim sredinama danas je registrovana jedna nova obolela osoba, saopštio je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

"Do danas je ukupno obolelo 97 osoba, izlečene su 52, a umrlo ih je osmoro. Oboleli su iz Kosovske Mitrovice (38), Zvečana (23), Leposavića (15), Zubinog Potoka (21)", naveo je Đurić i dodao da je u KBC Kosovska Mitrovica zbrinuto 10 obolelih u Studentskom centru Kosovska Mitrovica 23, i po dvoje u KC Kragujevac i KBC "Dr Dragiša Mišović" u Beogradu.

22.24 - Prema poslednjim podacima, još četiri korisnika Doma za stare "Radost" u Negotinu zaraženo je korona virusom, kao i još dva građanina.

Na teritoriji opštine Negotin ukupno je potvrđeno 65 slučajeva COVID-19, od kojih su 53 osobe iz doma za stare "Radost". Dve osobe koje su bile korisnici Doma za stare "Radost" preminule su, a reč je o starim licima koja su imala i druge prateće bolesti.

21.46 - Ruski timovi vrše dezinfekciju u Zlatiborskom okrugu

Vojni timovi iz Ruske Federacije, koji su došli u Srbiju kako bi pomogli suzbijanju epidemije korona virusa, dezinfikuju Zdravstveni centar Užice i javne površine. Šef ruskih timova, koji rade zajedno sa Vojskom Srbije, general major Mihail Černišov, istakao je da su od dolaska u Srbiju radili u zdravstvenim ustanovama u kojima je situacija bila teška, što, kako je rekao, nije slučaj u Zlatiborskom okrugu.

21.17 - Vučić: Ne bih isključio ukidanje vanrednog stanja naredne nedelje

20.23 - Medicinsku opremu iz Kine, danas su dovezla dva aviona Er Srbije

Najveći srpski avion A330 sleteo je večeras u Beograd sa medicinskom opremom iz Kine, rečeno je Tanjugu u Er Srbiji. Avion je sleteo u 18.50 sati, objavio je beogradski aerodrom "Nikola Tesla". Takođe, iz Kine je jutros sa medicinskom opremom sleteo i avion Er Srbije A320.

19.44 - Predsednik Vučić ide pred Štab s ovim predlogom: Policijski čas od sutra u 18 do subote ujutru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je gostovao u emisiji "Oko" na RTS-u, gde je pored ostalog najavio koje će sve mere biti sprovedene narednih dana. On je rekao da povratak normalnom životu zavisi od lekara.

- Postavljate mi pitanje kao da to zavisi od mene, ne sasvim... Zavisi od bolesti, zaraze, odluke lekara. I ako mi dozvolite, pokušaću da kažem šta je ono što smo radili u prethodnih mesec i po dana, sa čim smo se borili - rekao je Vučić.

19.12 - U Srbiji 13 gradova sa više od 100 zaraženih

Prema najnovijim podacima, u Srbiji je korona virusom zaraženo 8.724 osobe, a najviše obolelih je u Beogradu - 2.055. Prema podacima obkavljenim na sajtu Covid19.rs, osim Beograda, u Srbiji još 12 gradova ima više od 100 zaraženih korona virusom.

17.58 - U domovima i ustanovama zaraženo 570 korisnika,131 zaposleni

U ustanovama socijalne zaštite za smeštaj korisnika i domovima za smeštaj odraslih i starih, zaključno sa današnjim danom, novim korona virusom zaraženo je 570 korisnika i 131 zaposleni, saopštilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 92, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite je 41.

17.08 - Šok izjava doktorke Danice Grujičić KORONA NE MOŽE BITI PRIRODNA

Dr Grujić kaže da njoj kao kliničaru ovaj virus deluje kao neprirodan jer ovako lako prenošenje nije prirodno.

- Ja nisam nobelovac kao što je Lik Montanje, ali mi je prihvatljiva njegova izjava. Kada se ljudi igraju Boga obično dobiju po nosu. Neko je to uradio, možda i smišljeno, ne želim da budem teoretičar zavere, ali ovo definitivno ne može biti prirodna stvar i čovečanstvo mora da nađe načina da se izbori sa ovim virusom - dodaje ona.

16.19 - Imamo čvrst stav barem u epidemiloškom delu Kriznog štaba da je potrebno ostati na oštrim merama još ovaj put - istakao je epidemilog dr Predrag Kon.

KONFERENCIJA U 15

15.35 O izolaciji i putovanjima u i iz inostranstva

Zajedno sa svetom usklađivaćemo mere o izolaciji pri dolasku iz inostranstva, to je sad pitanje oko kog mora da se slože svi, kaže Kisić.

15.31 Još se ne zna reprodukcioni broj virusa u Srbiji

Reprodukcioni broj virusa (koliko je jedna osoba mogla osoba da zarazi) u početku je prema proceni Kona iznosila od 2 do 3, ali je na konferenciji ponovljeno da se taj broj još ne zna, i da će se raditi istraživanja.

15.24 Kisić o tome kako se zaštiti kad prođu sve mere

Kapljični put je dominantan prenos zaraze, ponovila je Kisić. Drugi putevi prenosa, hrana, voda itd nisu potvrđeni. Sve opšte preventivne mere kapljičnih infekcija treba sprovoditi, ovako se prenosi i virus gripa, i malih boginja, kazala je ona. Zaštiti mehanički ulazne puteve i održavati distancu, poručila je ona.

foto: Tanjug Printscreen

- Svaki ulazak u zatvoreni prostor je pojačani rizik za nastanak infekcije. Nošenje maski u tim prostorima ima smisla. Na otvorenom, nije na odmet, mada tu nije od tolikog značaja.

Što se tiče klima, pokazano je da može da "favorizuje ovakav tip, tip kapljične infekcije", kazala je ona.

Pranje ruku, distanca, mere koje imaju efekta.

Svako da misli o svojim ličnim merama i oprezu, restorani i teretane dobiće preporuke i uputstva.

15.20 Kisić: Kakva god da je odluka, apel je da ove tople dane provedemo u kući, tako štitimo i sebe i svoju porodicu!

foto: Tanjug Printscreen

15.18 O Prvom maju i policijskom času

Kon: Mi imamo čvrst stav u epidemiološkom delu kriznog štaba, biće oko toga savetovanja već večeras, a sutra ponovo razmatramo. Mi smo za najčvršće mere još ovaj put.

Mešanje sa starijima mora da nam bude zabranjeno u glavi, i kada sve mere prođu.

Mi epidemiolozi smo kočničari, crne vrane, u situaciji kada svi žele da istrče napolje.

15.13 Kon: Virus vrlo malo ostao u cirkulaciji

foto: Tanjug Printscreen

Podaci govore o gašenju epidemije, ali oprez postoji jer se u manjim mestima, u gerontološkim centrima virus nađe način da preživi.

U većim gradovima manji procenat pozitivnih, to je epidemiološki dobro.

13.08 - Vučević: Nema reči kojima bismo mogli da zahvalimo zaposlenima u gerontološkim centrima

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević posetili su Gerontološki centar ''Novi Sad'' i Dom za decu i omladinu ometenu u razvoju ''Vetrnik''. Tom prilikom oni su predali donaciju, odnosno trajno zaštitna odela svim zaposlenima u te dve ustanove.

12.57 - Knić nema nijednog zaraženog

Predsednik opštine Knić u Šumadijskom okrugu Miroslav Nikolić rekao je danas da u toj centralnoj opštini Šumadije i dalje nema nijednog slučaja infekcije virusom korona, ali da borba nije završena.

12.40 - U Kraljevu ukupno zaraženo 33

Štab za vanredne situacije Grada Kraljeva saopštio je u sredu da je, od devet uzorka poslatih tokom prethodnog dana i testiranih u kraljevačkom Veterinarskom specijalističkom institutu, jedan uzorak pozitivan na virus Covid-19, pa je ukupan broj zaraženih osoba u ovom gradu sada 33.

12.07 - U srpskim sredinama za 24 sata više izlečenih nego obolelih

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji u poslednja 24 časa registrovan je jedan novozaraženi koronavirusom, radi se o osobi sa područja opštine Zubin Potok, dok je u isto vreme izlečeno pet pacijenata, saopšteno je danas iz Kriznog štaba u Severnoj Mitrovici.

11.43 - Sedam pacijenata na respiratoru u KCV

U KCV se od Covid 19 infekcije trenutno leči 67, a u Opštoj bolnici u Pančevu 92 pacijenta

10.53 - Moravički okrug bez novih zaraženih koronom

U Moravičkom okrugu nema novih zabeleženih pozitivnih na virus korona, a od 25 uzoraka koji su testirani, svi su bili negativni, saopštio je Radni tim za praćenje širenja virusa.

10.42 - Vučević: Gradski prevoz kreće prvo u Novom Sadu, vrtići su spremni

U Novom Sadu u prethoda 24 sata nije bilo novozaraženih. Mere popuštaju, otvorene su male zanatske radnje, saloni lepote i teratane. Novosadski ugostitelji su dobili uputstva kao da se pripreme za otvaranje njihovih objekata. Takođe, Novi Sad će, pored Kragujevca, biti prvi grad u kome počinje da funkcioniše javni prevoz.

10.36 - Laboratorija "Vatreno oko": Obradi se 1.000 uzoraka dnevno

U novoj laboratoriji Kliničkog centra Srbije "Vatreno oko", otvorenoj početkom prošle nedelje, trenutno se obradi 1.000 uzoraka testova na Kovid 19, kaže direktorka te laboratorije Jelena Begović i dodaje da uzorci za sada stižu iz zdravstvenih ustanova sa područja Vojvodine i šireg regiona Beograda.

9.48 - Na respiratorima 75 obolelih od korone

Državni sekretar Ministarstva zdravlja Berislav Vekić izjavio je danas da je u Srbiji smanjen broj teških pacijenata obolelih od korona virusa, navodeći da je trenutno na respiratoru oko 75 bolesnika.

9.37 - Ovo su pravila pod kojim ćete moći da uđete u gradski prevoz i avion

Epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević kazala je jutros da definitivne preporuke pod kojim protivepidemiološkim uslovima će se odvijati avio-saobraćaj, a jedna od mera mogla bi da bude da putnik bude testiran na prisustvo virusa u poslednja 72 sata, pogotovo za poslovna putovanja i dolaske u Srbiju.

9.27 - Doktorka Darija objasnila mere za zaštitu dece od korone u vrtićima

Mališani će krenuti u vrtiće 11. maja, ali će biti preduzet niz mera radi njihove sigurnosti, navela je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

"Ono što od početka pričamo je da su deca najmanje osetljiva populacija kada je u pitanju korona virus. Mogu da se inficiraju, ali nije bilo komplikacija, ni smrtnih ishoda. Mogu da budu prenosioci, ali ni to nije dokazano u većem procentu", rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

8.45 - Preminula žena (81) iz Nove Varoši

Od poslednjeg izveštaja do danas testirano je još 45 osoba sa područja Zlatiborskog okruga od kojih je deset pozitivno na novi korona virus. Zabeležen je još jedan smrtni slučaj u Novoj Varoši, radi se o osobi ženskog pola starosti 81 godinu.

7.49 - Nastavlja se popuštanje mera

Život u Srbiji, na veliko zadovoljstvo svih građana, uskoro će se potpuno vratiti u normalu. Već su od juče, kako je saopštio krizni štab za suzbijanje kovida-19, otvoreni parkovi i šetališta i dozvoljeni treninzi na otvorenom. Od ponedeljka, uz ozbiljne bezbednosne mere, počinju sa radom kafići i restorani, javni gradski prevoz u Novom Sadu i Kragujevcu, a već od petka, 8. maja, javni prevoz će biti pušten i u Beogradu i Nišu.

7.29- Moguće izmene termina policijskog časa za 1.maj

Izmene termina policijskog časa za prvomajske praznike su moguće, a konačna odluka o tome biće doneta danas. To jerekao epidemiolog Branislav Tiodorović i dodao bi policijski čas mogao da počne od petka, a odluka o tome će biti doneta danas. Kako kaže, struka je za to da ostanu mere, ali početak policijskog časa ne mora da bude u 18 časova i ne mora da bude zahvaćen četvrtak, već može početi i od petka. Tiodorović je naveo da je veliki pritisak javnosti da se policijski čas ukine za praznike.

7.36 - Slikar Bratislav Anđelković (68) izlečio se od kovida-19

Nakon moždanog udara, borbe s anginom pektoris i dijabetesom, poznati slikar Bratislav Bata Anđelković (68) iz Vučja uspeo je posle nešto više od 20 dana da pobedi i koronu! Ovaj čuveni slikar pre tri dana se vratio u svoj dom, a imao je teži oblik kovida-19 i upalu oba plućna krila.

7.30 - Na KiM registrovano 10 novih slučajeva

Na Kosovu je u utorak registrovano 10 novih slučajeva korona virusa, dok je izlečen 31 pacijent, izjavio je ministar zdravlja Arben Vitija, koji je istakao da je ovo drugi dan zaredom da je na Kosovu registrovano više izlečenih osoba nego novozaraženih.

- Danas je drugi dan kada beležimo ove obećavajuće rezultate. Ujedinjeni i koordinisani i sa predanošću ćemo uspeti. Nega se mora nastaviti kao i ranije, žrtvovanje svakog od nas daje rezultate. Dakle, budimo pažljivi i solidarni kao i ranije - poručio je juče Vitija.

Do sada je ukupan broj zaražženih na Kosovu 790, dok su od posledica korona virusa preminule 22 osobe, prenosi Kosovo onlajn.

7.17 - Vrtići rade od 11. maja

Vrtići će s radom početi 11. maja, kao i celodnevni boravak za đake od prvog do četvrtog razreda, a ustanove će svoja vrata otvoriti samo mališanima čiji roditelji moraju da odlaze na posao, najavio je za Kurir Ministar prosvete Mladen Šarčević. On je naglasio da će roditelji morati da dostave potvrdu s posla da moraju da idu na posao, kako bi se sprečilo da povratak u vrtiće bude masovan.

Važni brojevi

Ministarstvo zdravlja obaveštava javnost da su dostupni brojevi telefona, prema mestu prebivališta u vremenu od 08 do 22h, za sve one koji imaju određene simptome respiratornih infekcija koji podsećaju na korona virus, a koji su u prethodnom periodu boravili u području zahvaćenih COVID-19, na kojima mogu dobiti sve potrebne informacije, kao i preporuke o daljem postupanju, od dežurni epidemiologa.

U takvim slučajevima nije potrebno ići u dom zdravlja ili bolnicu, niti šetnjom i drugim aktivnostima izlagati druge građane potencijalnim rizicima, već se treba odmah obratiti dežurnom epidemiologu na neki od dostavljenih telefona.

Za bliže binformacije možete kontaktirati 064 8945 235 (broj koji je otvorilo Ministarstvo zdravlja), zatim Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović–Batut" (ul.Dr Subotića br.5, 11000 Beograd; Tel: 011 2684 566)

Simptomi

Svetska zdravstvena organizacija navodi na svom zvaničnom sajtu da virus počinje groznicom, praćen suvim kašljem, a nakon nedelju dana dovodi do gubitka daha i onda je pacijentima potrebno bolničko lečenje. Neki od simptoma koji se još navode su glavobolja, kijanje, kašalj, kratak dah i poteškoće sa disanjem.

Što se tiče temperature, SZO navodi da najčešće dolazi do postepenog rasta telesne temperature. Кod osoba sa slabijim imunitetom, kod starijih ljudi i male dece postoji mogućnost da ovaj virus zahvati niže disajne organe, pa se može razviti upala pluća ili bronhitis.

Mere opreza svakako primenjujte

* Izbegavajte kontakte sa osobama koje imaju znake infekcije organa za disanje (kašalj, kijanje, curenje nosa, povišena temperatura);

* Izbegavajte masovna okupljanja i boravak u prostoru gde se nalazi veliki broj osoba;

* Pojačajte higijenu ruku (pranje vodom i sapunom najmanje 20 sekundi, ili ako to nije moguće, korišćenje alkoholnih gelova za dezinfekciju ruku, naročito nakon kontakta sa obolelim osobama ili boravka u potencijalno ugroženom području;

* Preporučuje se nošenje maski pre usta i nosa ukoliko se boravi u prostoru gde su masovna okupljanja;

* Obavezno je pridržavanje mera zaštite od prenošenja infekcije kod svih osoba koje osete simptome infekcije organa za disanje.

* izbegavanje kontakta sa živim ili mrtim divljim ili domaćim životinjama.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track