VRTIĆI SE PONOVO OTVARAJU 11. MAJA: Doktorka Darija objasnila koje će sve mere biti preduzete za zaštitu dece od korone
Foto: RTS Printscreen

PONOVO RADE POSLE 2 MESECA

VRTIĆI SE PONOVO OTVARAJU 11. MAJA: Doktorka Darija objasnila koje će sve mere biti preduzete za zaštitu dece od korone

Društvo -

Mališani će krenuti u vrtiće 11. maja, ali će biti preduzet niz mera radi njihove sigurnosti, navela je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

"Ono što od početka pričamo je da su deca najmanje osetljiva populacija kada je u pitanju korona virus. Mogu da se inficiraju, ali nije bilo komplikacija, ni smrtnih ishoda. Mogu da budu prenosioci, ali ni to nije dokazano u većem procentu", rekla je zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Vrtići u Srbiji ne rade od 16. marta.

"Mnoge zemlje u svetu su vratile vrtiće kao što su Nemačka, Norveška, Švedska nikada nije ni prestajala sa radom vrtića. Sve te zemlje ne bi decu stavile pod veći rizik. I naša je procena da je to bezbedno, nije veći rizik nego boravak sa roditeljima koji se kreću", dodala je Kisić Tepavčević.

Deca će u vrtić moći samo uz potvrdu pedijatra.

"Što se mera tiče biće kao kada dete nije dugo išlo u vrtić, pregled pedijatra, čišćenje, dezinfekcije, dezo barijere, trijaža dece koja imaju temperaturu i znake respiratorne infekcije, to se, inače, radi. Specifično je da se neće upotrebljavati igračke koje ne mogu da se peru i dezinfikuju, to su one platnene, mekane. Kod spavanja će morati da se poštuju pravila glava - noge. Nijedna od ovih mera nije nova, nismo otkrili ništa novo samo im sada dajemo akcenat", pojasnila je doktorka Darija Kisić Tepavčević.

(Kurir.rs)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track