UŽIVO KORONA U SRBIJI, NAJNOVIJI PRESEK U 15 SATI: 11 umrlih, 351 novozaraženi, preporuka štaba da MASKE nose i DECA
Foto: Printscreen, EPA / MADRID REGIONAL PRESIDENCY, Profimedia, Zorana Jevtić

pretatite sve nove informacije na našem blogu

UŽIVO KORONA U SRBIJI, NAJNOVIJI PRESEK U 15 SATI: 11 umrlih, 351 novozaraženi, preporuka štaba da MASKE nose i DECA

Društvo -

U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.393 osoba, 351 je bio pozitivan, a preminulo je 11 osoba. Na respiratoru se sada nalazi 169 pacijenata, što je za jedan manje nego juče, kada smo imali najviše od početka epidemije. Hospitalizovano je još 234 pacijenata pozitivnih na kovid 19.

foto: Printscreen

Podsetimo, juče smo postavili novi neslavni rekord po broju osoba koje su na respiratoru - čak 170. Juče smo imali i nova 344 zaražena pacijenta od 8.659 testiranih, a 13 osoba je preminulo.

foto: AMG

Lična odgovornost je najvažnija, budi odgovoran prema sebi i prema drugima.

Više o tome pročitajte OVDE.

18.44 - Dve zaražene trudnice u teškom stanju

Dve trudnice u Kliničkom centru u Nišu kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona nalaze se u teškom opštem stanju. Jedna od njih, koja je u šestom mesecu trudnoće, sa upalom pluća smeštena je na Kliniku za pulmologiju, dok je druga trudnica, koja u poodmakloj trudnoći, u osmom mesecu, u ponedeljak intubirana i nalazi se na respiratoru.

18.00 - Ovo o koroni nismo znali

16.37 - Gojković:Važno stati prvi u red za vakcinu. Pokrajinski sekretar za zdravlje Zoran Gojković veruje da ćemo, zahvaljujući dobroj spoljnoj politici zemlje, sigurno biti jedna od prvih zemalja koja će imati mogućnost da primeni dobru, sigurnu vakcinu. Gojković je ukazao da nije tajna da više država, ozbiljnih farmaceutskih kuća, radi na vakcini protiv korona virusa.

- Mi naravno aktivo sarađujemo sa svim zemljama koje rade i koje pokušavaju da nađu lek, vakcinu. Imamo kontakte i sa engleskim firmama, kolegama u Velikoj Britaniji, SAD, Kini, i u zavisnosti od toga morate shvatiti da je važno stati prvi u red kada bude gotova vakcina, rekao je Gojković.

16.28 - KORONA U NIŠU: Hospitalizovan 351 pacijent,13 na respiratoru, 3 preminula. U kovid objektima Kliničkog Centra Niš, hospitalizovano je ukupno 351 pacijent, a kod 117 pacijenata, od kojih i četvoro dece, koja su u stabilnom stanju, potvrđeno prisustvo virusa Covid-19, saopšteno je iz te zdravstvene ustanove. Od ukupnog broja hospitalizovanih, potvrđenih pacijenata, 13 je priključeno na aparate za veštačku ventilaciju i nalaze se u jako teškom opštem stanju, a nažalost, tri pacijenta su preminula.

16.20 - Zlatiborski okrug: Novozaraženih 100 osoba, za 7 dana preminulo 10 osoba. Od pristiglih rezultata iz prethodnih dana osoba koje su testirane na virus korona sa područja Zlatiborskog okruga potvrđeno je 100 novih slučajeva, a u prethodnih sedam dana sa teritorije tog okruga od posledica kovid 19 preminulo je 10 osoba, saopštio je Zavod za javno zdravlje Užice. U Užicu je registrovano novih 38 slučajeva, Prijepolju 13, Priboju 12, Čajetina 11, Požegi 10, Arilju pet, Bajinoj Bašti četiri, Sjenici četiri, Novoj Varoši dva i Kosjeriću jedan. Od početka epidemije do danas ukupno je potvrđeno 1.013 slučajeva infekcije virusom COVID-19. Od posledica infekcije virusom korona, od početka epidemije, do sada je preminulo 38 osoba.

16.10 - "Lekari ne leče testove, već pacijente"

Zamenica direktora Instituta Batut Darija Kisić Tepavčević potvrdila je danas je prethodnih dana bilo zastoja u analizi testova i ukazala da je razlog tome "preterano veliki broj" testiranja na koronu na lični zahtev građana.

Kisić je, međutim, istakla da da niko nije trpeo zbog toga, jer se, kako je rekla, ne leče testovi, već pacijenti. Kisić-Tepavčević je izrazila uverenje da će biti smanjeno vreme i za testiranje pacijenata sa kliničkom slikom i naglasila da se oni, bez obzira, na rezultate testa bolnički leče. "Lekari ne leče test, već pacijente zbog kliničke slike", navela je ona.

16.00 - Dozovite se pameti! Mi nemamo dovoljno lekara da vam pruže pomoć. "Dozovite se pameti, nemamo dovoljno lekara da vam pruže pomoć. Zdravsveni sistem je prenapregnut, blago rečeno", upozorio je danas pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković. Kako je istakao, kapaciteti su popunjeni skoro do maksimuma.

15.30 - Kisić: Epidemiološka situacija na KiM stabilna. Zamenik direktora Instituta "Batut" Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas da je epidemiološka situacija na KiM, u sredinama gde živi većinsko srpsko stanovništvo, stabilna i dodala da je trenutno u KBC "Kosovska Mitrovica" smešteno 75 pacijenata, dok je u poslednja 24 časa jedna osoba izgubila život.

foto: Tanjug Printscreen

Na konferenciji za medije, Kisić je rekla da je troje pacijenata sa KiM smešteno u KBC "Dr Dragiša Mišović", dve osobe u Nišu i dve u Kragujevcu, kao i da se tri osobe nalaze na respiratoru. Bolnički kapaciteti su, kaže ona, još uvek dovoljni u KBC "Kosovska Mitrovica". Dodala je i da je početkom ove nedelje jedan đački dom na KiM adaptiran za smeštanje pacijenata sa laškom kliničkom slikom, koji čekaju rezultate test ili su pri kraju sa izlečenjem.

15.15 - KORONA PRESEK U 15 ČASOVA. U poslednja 24 sata u Srbiji je na korona virus testirano 8.393 osoba, 351 je bio pozitivan, a preminulo je 11 osoba. Na respiratoru se sada nalazi 169 pacijenata, što je za jedan manje nego juče, kada smo imali najviše od početka epidemije. Hospitalizovano je još 234 pacijenata pozitivnih na kovid 19.

foto: Printscreen

Podsetimo, juče smo postavili novi neslavni rekord po broju osoba koje su na respiratoru - čak 170. Juče smo imali i nova 344 zaražena pacijenta od 8.659 testiranih, a 13 osoba je preminulo.

14:41 - Dr Kisić: Situacija je nestabilna

Zamenica direktora "Batuta" dr Darija Kisić Tepavčević kaže da je situacija i dalje itekako nestabilna i da mere moraju da preduzimaju svi kako bi se u narednom periodu videlo poboljšanje. Prema njenim rečima, primetilo se prelivanje stanovništva u delove zemlje gde nisu bile na snazi mere, pa su organizovana slavlja.

- Zato smo odlučili da se ovakve mere stupe na snagu od petka ujutru - navela je Kisić Tepavčević.

14: 37 - Maske da nose i deca!

Maske bi trebalo da nose i deca, preporuka je Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa sa današnje sednice. Članovi Kriznog štaba razmatrali su uvođenje obaveznog nošenja maski za decu, jer se pokazalo da i najmlađi u ovom naletu kovida19 imaju ozbiljniju kliničku sliku nego što je to bio slučaj proletos.

14:07 - Nove mere Kriznog štaba!

Nošenje maski na otvorenom biće ubuduće obavezno na teritoriji cele Srbije u okolnostima u kojima nije moguće držati distancu od dva metra, odlučeno je na upravo završenom Kriznom štabu. Više o tome OVDE.

12: 44 - Vučić: Srbija među prvih 30 zemalja koje će dobiti vakcinu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će se država potruditi da Srbija bude među prvih 30 zemalja u svetu koje će dobiti vakcinu protiv korone. Najavio je da će uskoro sa zemljom koja je završila sa testiranjem vakcine protiv virusa korona biti potpisan protokol o saradnji. Na pitanje novinara o kojoj je zemlji reči, Vučić nije mogao da odgovori, ali je kazao da će u narednih nekoliko nedelja javnost imati više informacija.

12: 12 - Nove dve bolnice u kovid sistemu

Institut za medicinu rada sa 100 kreveta i Klinika za dermatovenerologiju Kliničkog centra Srbije ulaze u kovid sistem, saznaje RTS. To je odlučeno nakon sastanka ministra ministra zdravlja sa direktorima kovid bolnica.

To je prvi put da te zdravstvene ustanove ulaze u kovid sistem, s obzirom na to da do sada nisu zbrinjavale kovid pacijente.

12.00 - Kikinda - Obolele 44 osobe, dve izlečene, dok je jedan pacijent preminuo

U Kikindi je je epidemiološka situacija nesigurna sa tendencijom pogoršanja. To je danas ocenio lokalni Štab za vanredne situacije, analizirajući trenutnu epidemiološku situaciju u gradu koji je tokom poslednja dva meseca odolevao širenju zaraze.

Krajem juna situacija je počela da se epidemiološki komplikuje: -Od novog naleta korona virusa, koji je započeo krajem juna, obolele su 44 osobe. Od tog broja, dve osobe izlečene, dok je, na žalost, jedan pacijent preminuo. Na teritoriji grada Kikinda imamo trenutno 41 aktivan slučaj bolesti KOVID-19 . Samo u poslenja 24 sata, registrovano je 6 pozitivnih na virus korona.

foto: Kurir/S.U.

Prisustvo virusa potvrđeno je PCR metodom- saopštio je lokalni Štab za vanredne situacije i precizirao da se većina pacijenata nalazi na kućnom lečenju i to 24:

- Uglavnom se radi o osobama sa lakšom kliničkom slikom i asimptomatskim slučajevima. Od ukupnog broja novozaraženih, šestoro pacijenata je transportovano i hospitalizovano u Klinički centar Vojvodine. (S.U.)

11.00 - Kraljevo: Nema preminulih od koronavirusa, pozitivno još 29

Od testiranih 60 uzoraka u laboratoriji Veterinarskog specijalističkog instituta Kraljevo - pozitivno je 29, a čeka se još šest rezultata iz laboratorije „Vatreno oko“ Kliničkog centra Srbije, saopštio je u sredu Štab za vanredne situacije Grada Kraljeva, na osnovu izveštaja gradskog Zavoda za javno zdravlje.

Prema ovom izveštaju, u Kraljevu u protekla 24 časa nema preminulih od posledica zaraze koronavirusom, a ukupan broj registrovanih osoba pozitivnih na virus „SARSCoV-2“, koji izaziva bolest „Covid-19“, od početka epidemije, zaključno sa 14. julom, iznosi 473. (J. S.)

foto: J.S.

10.20 - Vanredno stanje u Bajinoj Bašti

Zbog trenutne epidemiološke situacije, na teritoriji opštine Bajina Bašta danas je proglašena vanredna situacija.

Odluku o tome doneo je Štab za vanredne situacije, nakon predočenog stanja iz bajinobaštanskog Doma zdravlja gde je u prvih 13 dana jula meseca u kovid ambulanti pregledano oko 800 pacijenata.

09.20 - Zabrinjavajuće brojke i u Vojvodini - obolelih i dalje rastu!

Trеnutnо sе lеči 248 pаciјеnata, 19 na respiratoru, a kod velikog broja ostalih hospitalizovanih pacijenata koji su оbоlеli оd virusа COVID – 19, s obzirom na težinu kliničke slike. (S.S)

09.15 - U Kragujevcu 13 novih pacijenata

Od 16 poslednjih urađenih testova čak 13 pacijenata iz Šumadije bilo je pozitivno na korona virus, kaže se u najnovijem saopštenju Insituta za javno zdravlje "Kragujevac".

To je najveći procenat zaraženih od kada se rade testovi- preko 68 odsto. U Kragujevcu je zaraženo 13 novih pacijenata tako da je njihov ukupan broj u glavnom gradu Šumadije sada- 793 obolelih. Broj hospitalizovanih pacijenata u "KC Kragujevac" je 97, a osmoro njih se nalazi na respiratoru (D.A.)

foto: Ana Paunković

9.01 - Institut za reumatologiju primio prve kovid pacijente

Institut za reumatologiju Srbije, koji je ušao u kovid sistem, sinoć u 19 sati primio je prve pacijente obolele od korona virusa.

Tokom noći primljeno je 40 pacijenata, a trenutno se već sprema novih 28 mesta za priliv novih bolesnika, rekao je direktor ove ustanove prof. dr Nemanja Damjanov.

"Sva mesta sa kiseoničkom potporom su popunjena, a evo sada montiramo još 28 kiseoničkih linija koje smo dobili jutros i biće spremna u toku prepodneva. Trenutno su sve kiseoničke linije popunjene", kazao je prof. dr Damjanov.

Prema njegovim rečima, u ovu ustanovu su hospitalizovani pacijenti iz svih krajeva Srbije.

Neke od njih, zbog veoma teške kliničke slike, morali su da transportuju u druge ustanove.

"Svi imaju srednje tešku i tešku kliničku sliku. Uglavnom je zastupljena srednja životna dob, ima nekoliko starijih, ali ima i mlađih. Najstariji pacijent ima 90 godina", rekao je dr Damjanov.

08.10 - Sremska Mitrovica novo žarište

Sremska Mitrovica od ponedeljka uveo je vanrednu situaciju i iz preventivnih razloga, odnosno zbog blizine Šapca koji je označen kao žarište.

Danas se ispostavilo da je i ovaj grad na udaru korona virusa. U mitrovačkoj bolnici smešteno je oko 80 obolelih od Kovida-19.

Razlog pojave novog žarišta je, najverovatnije, blizina Šapca gde se na dnevnom nivou otkrije stotinu novoobolelih, što je približno broju za prva tri meseca od pojave ovog virusa.

U Šapcu je sada inficirano više od 900 ljudi, oko 170 sa srednjom i težom kliničkom slikom hospitalizovano je u šabačkoj Kovid bolnici, dok je u samoizolaciji preko 1.000 ljudi.

Čim je ograničen rad kafića u Šapcu do 20 sati, šabačke kafedžije upozoravale su da će se korona proširiti na susedne opštine i gradove, je će mladi odlaziti u provod u ta mesta.

U Sremskoj Mitrovici od jutros svi poštuju mere, ali očiglednoj je da je savest kasnije proradila.

Podaci šabačkog Zavoda za javno zdravlje, prema kojima je porast novih slučajeva krenuo od 20. juna ukazuju da se virus prvo širio među mladima, pa je u tom periodu bilo najviše inficiranih između 20 i 40 godina, te da se sada proširio i na stariju populaciju.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track