KO IZ DRŽAVE ŠTITI JUNAJTED GRUPU: REM kupuje vreme izbegava da Šolakovoj N1 oduzme POVLAŠĆEN POLOŽAJ i natera je da poštuje zakon
Na čelu poslovno-interesnog lobija Dragan Šolak, Foto: Screenshot, Shutterstock, Profimedia

Zašto ćutite?

KO IZ DRŽAVE ŠTITI JUNAJTED GRUPU: REM kupuje vreme izbegava da Šolakovoj N1 oduzme POVLAŠĆEN POLOŽAJ i natera je da poštuje zakon

Društvo -

Očigledno je da REM beži od svojih ovlašćenja i izbegava da samostalno donese odluku. Pitanje je i da li uticajni pojedinci u REM usmeravaju odluke po diktatu i u interesu Junajted grupe

Umesto da odbrani zakone ove zemlje i televiziji N1 u vlasništvu Junajted grupe oduzme povlašćeni položaj na srpskom tržištu, Regulatorno telo za elektronske medije (REM) nastavlja da u ovom slučaju namerno i lažno sužava svoje nadležnosti i tako održi trenutno stanje nezakonitosti, koje isključivo odgovara vlasniku pomenutog medija - Draganu Šolaku. S druge strane, ovo telo, koje bi moralo da bude nezavisno u radu, danima izbegava i da odgovori na pitanja Kurira, koji je zatražio pokretanje nadzora rada N1.

Zloupotrebe i kršenje propisa

REM je, kao jedini i direktno nadležan organ, još jedanput propustio priliku da utvrdi činjenično stanje i jasno kaže da N1 godinama brutalno zloupotrebljava status prekogranične televizije i da, shodno Zakonu o elektronskim medijima, Konvenciji o prekograničnoj televiziji i Direktivi Evropskog parlamenta o audio-vizuelnim sadržajima, jeste i mora biti u nadležnosti države Srbije. REM je ovu činjenicu odavno trebalo da utvrdi i da naloži pružaocu medijske usluge da pribavi dozvolu upravo od regulatornog tela Srbije, a ne Luksemburga, gde se pružalac usluge N1 zvanično registrovao.

REM ni na poslednjoj sednici nije tako odlučio, već je rešio da za nečiji interes kupi vreme i napravi još apsurdniju situaciju - od nadležnih organa je zatražio utvrđivanje činjeničnog stanja iz njegove nadležnosti?!

Ovaj manevar srpskog regulatora pobudio je nove sumnje i nametnuo logična pitanja: zašto REM i dalje beži od svojih ovlašćenja u ovom konkretnom slučaju, zašto uporno žmuri na činjenice i istinu i, najzad, da li uticajni pojedinci u REM usmeravaju odluke ove institucije po diktatu i u interesu Šolaka i njegove moćne Junajted grupe. Postavlja se pitanje i koji pojedinci u drugim državnim organima, osim u REM, štite Junajted grupu, rade u njenom interesu, te kako je moguće da nadležni organi - REM i inspekcije - i dalje žmure pred činjenicom da Šolakova firma posluje u sivoj zoni.

Kurir ni posle šest dana nije dobio odgovore od REM na pitanja o odluci s poslednje sednice Saveta ovog regulatornog tela. I dalje nema objašnjenja zašto REM, shodno svojim nadležnostima, nije samostalno utvrdio činjenice u vezi s radom i poslovanjem N1, već je „doneo odluku da se od nadležnih državnih organa zatraži utvrđivanje činjeničnog stanja iz njihovih nadležnosti, a u vezi sa radom i poslovanjem TV N1“, kako se navodi u saopštenju sa sednice koja je održana 2. novembra. Bez odgovora su ostala i naša pitanja kojim državnim organima je traženo izjašnjavanje o N1 i koji je rok da se na ovaj način utvrde činjenice.

A činjenice se veoma jednostavno utvrđuju ukoliko se dosledno poštuje važeća zakonska regulativa. Kurir je u prethodnim istraživanjima pokazao i dokazao da N1 nije prekogranična, već domaća televizija i da, za razliku od ostalih domaćih medija, izbegava sve zakonske obaveze, počev od obaveznog upisa u registar javnih glasila Srbije i pribavljanja dozvole za emitovanje, pa sve do plaćanja poreza i autorskih prava, ali i odgovornosti pred domaćim sudovima za emitovan sadržaj.

Pružalac medijske usluge TV N1 ima formalno sedište registrovano u Luksemburgu, ali se uredničke odluke donose u Srbiji. Važeća pravila nalažu da se smatra da pružalac usluge ima sedište u onoj državi, u kojoj je značajan deo radne snage uključen u obavljanje delatnosti audio-vizuelnih medijskih usluga. Upravo je odgovorni urednik TV N1 Jugoslav Ćosić uklonio svaku sumnju u vezi s ovim i potvrdio da se radna snaga i oprema Šolakove televizije nalaze u Srbiji. Ujedno je celokupan program N1 proizveden u Srbiji i tiče se Srbije. Dakle, Junajted grupa lažno tvrdi da je program N1 reemitovan u Srbiji, a istina je, koju je REM morao do sada da utvrdi, da se njihov program i pravi i emituje u Srbiji, te se mora smatrati domaćom televizijom, uz sva prava i obaveze koje to podrazumeva.

Maske će pasti

Na kraju, ne možemo a da se ne zapitamo zašto je REM, uprkos neumoljivim činjenicama, ponovo propustio priliku da stvari nazove pravim imenom. Regulator je očigledno rešio da odugovlači s ovom odlukom, jer će ona, ma kakva da bude, konačno skinuti maske. Naime, ako REM pokrene postupak, priznaće da je N1 godinama radio kršeći sve domaće zakone. S druge strane, ukoliko ne pokrene nadzor, biće to dokaz da REM radi u interesu Šolakove Junajted grupe.

Kurir.rs/ Redakcija Kurira Foto: Screenshot, Shutterstock, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track