TREBALO BI DA PRATIMO NORVEŽANE: Pojačati bezbednost građana na internetu!
Foto: Shutterstock

sajber kriminal

TREBALO BI DA PRATIMO NORVEŽANE: Pojačati bezbednost građana na internetu!

Društvo -

Gotovo svakodnevno smo svedoci toga da se preko društvenih mreža, foruma i raznih četova, upućuje pretnje državnom vrhu i pojedincima, vređaju nacionalne manjinje, poziva se na ubistva, promoviše terorizam, ekstremizam, ali i da su na udaru sajber zlostavljanja i uvreda i najmlađi.

Zbog ovog sve većeg problema koji je zastupljen svuda u svetu, Norveška je prva zemlja koja je odlučila da promeni svoj zakon, pa njihova policijska služba bezbednosti (PST) namerava da zatraži zakonsko ovlašćenje da preuzima i sistematizuje podatke prikupljene putem internet grupa za četovanje, između ostalog i u svrhu identifikacije pojedinaca koji stoje iza anonimnih profila sa kojih se upućuju pretnje i izjave ekstremističkog sadržaja.

Srpski stučnjaci za bezbednost slažu se da bi ovaj model trebalo primeniti u Srbiji i da time neće biti uskraćena sloboda govora, već da će se se država zaštiti od narastajućih izliva agresije i ekstremizma na raznim sredstvima moderne komunikacije. Vlada Srbija bi trebalo da pokaže snagu da se, poput Norveške, odupre narastajućim izlivima agresije i ekstremizma na brojnim društvenim mrežama i sredstvima savremene komunikacije.

- Podržavam model kakav Norvežani predlažu. Zakonski okviri u Srbiji postoje i vi svaku pretnju možete prijaviti Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal, ali jednostavno je previše takvih slučajeva da bi se svaki procesuirao. Jezik uvreda, pozivanja na ubistva, vređanje, ekstremizam, različiti oblici zlostavljanja deca nažalost nisu prepoznati u zakonu kao najveća opasnost za izvođenje sajber kriminala. U tim hibridnim dejstvima najčešće se manipuliše decom, jer su najpodložniji uticaju - kaže Darko Trifunović i dodaje da je u opasnosti i sama država:

- U sajber napadima sa lažnih naloga i foruma plasiraju se poluinformacije i laži koji imaju za cilj da utiču na donošenje političkih odluka. Ne zaboravimo da mnoga hibridna dejstva na internetu sprovode upravo strane obaveštajne službe! To nije sprečavanje slobode govora, već naprotiv, zaštita države i savakog pojedinca. Na Matematičkom fakultetu će se od ove godine izučavati i sajber bezbednost upravo kako bismo imali što više školovanih kadrova koji mogu da stanu na put sajber napadima.

Ovakav potez Norveške mogao bi da bude primer i ostalim državama u svetu, a postavlja se pitanje da li je Vlada Srbije spremna da krene ovim putem.

(Kurir.rs/J. Pronić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track